ANDREEA PAUL (ACL): "Taxa pe stâlp trebuie eliminată, nu diminuată"

V.B.
Companii #Construcţii / 7 septembrie 2014

Andreea Paul: "Guvernul < Taxează tot ce prinde > trebuie oprit"

Pentru introducerea impozitului pe construcţii speciale nu a fost realizat niciun studiu de impact, susţine Andreea Paul, prim-vicepreşedinte ACL, cerând ca aşa-numita "taxă pe stâlp" să fie "eliminată, nu diminuată", conform unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"S-a dovedit eroarea lui Ponta-Voinea, care a blocat investiţii şi care a generat pierderi. Recesiunea tehnică este efectul direct al incompetenţei lui Ponta şi a taxei pe stâlp. Nici noul nivel al impozitului anunţat de Ponta nu are vreun studiu de impact şi nici vreo fundamentare minimă pentru a stabili nivelul just şi baza de impozitare", a declarat deputatul PDL.

Andreea Paul aminteşte că premierul Victor Ponta îşi exprima dorinţa de a reduce taxa pe stâlp de la 1,5% la 1%, parlamentarul ACL anunţând că a depus un proiect de lege pentru eliminarea impozitului pe construcţii speciale.

"Cer susţinerea Guvernului pentru proiectul de lege înaintat. Impozitul pe construcţii speciale nu se regăseşte în legislaţia fiscală a niciunui alt stat membru al UE. Nicio ţară europeană nu şi-a extins baza de impozitare aşa cum a făcut-o România în ultimii ani. Adevărul e că impozitul pe construcţii speciale generează şomaj şi inflaţie: 63 % din întreprinderile mici şi mijlocii, respectiv ONG-urile chestionate de CNIPMMR consideră că şomajul va creşte, iar 80% se aşteaptă la un efect negativ al acestui impozit. Prognozele se adeveresc: Impozitul pe stâlp a contribuit direct la intrarea economiei româneşti în recesiune", mai scrie Andreea Paul.

Domnia sa consideră că impozitul pe construcţii speciale are un impact negativ ridicat asupra întreprinderilor, îndepărtând investitorii străini.

"Economia riscă să nu mai beneficieze de investiţii de 1,2 miliarde lei, de aproximativ trei ori mai mult decât încasările estimate de Ministerul de Finanţe prin aplicarea taxei pentru construcţii speciale", punctează Paul.

Democrat-liberala mai afirmă că firmele din domeniul energiei, extracţiei de petrol şi gaze, mineritului şi telecomunicaţiilor "ajung în pragul falimentului din cauza taxei pe stâlp, având în vedere ponderea ridicată a construcţiilor speciale pe care le deţin".

"Cazuri concrete: Nuclearelectrica a estimat că impozitul pe construcţii speciale datorat în anul 2014 se ridică la 22 milioane euro. Astfel, rezultatul financiar al companiei a fost negativ chiar în perioada în care eforturile societăţii sunt direcţionate către creşterea susţinută a indicatorilor financiari, în vederea listării la Bursa de Valori Bucureşti. Enel estimează că va avea de plătit între 10 şi 15 milioane de euro pentru taxa pe construcţii speciale, în timp de Hidroelectrica va datora 40 milioane euro", scrie deputatul PDL.

În agricultură, "taxa pe stâlp mai mult pedepseşte, decât răsplăteşte acest sector, care a contribuit semnificativ la creşterea PIB în anul 2013", opinează Andreea Paul.

"Impactul negativ va fi reflectat asupra următoarelor construcţii speciale din agricultură: sisteme de irigaţii, grajduri pentru animale, silozuri, magazii, depozite, pătule pentru păstrat porumbul, gropi din beton pentru păstrat porumbul, drumuri de acces betonate pentru acces la animale, dale din beton pentru acces la păşune.

Impozitul pe construcţiile speciale determină majorări ale tarifelor pentru călătoria cu metroul. Compania Metrorex S.A. a evaluat deja la 50 milioane de lei sumele pe care trebuie să le plătească la bugetul de stat, ca urmare a implementării acestei noi taxe. Astfel, compania Metrorex S.A. a solicitat deja Ministerului Transporturilor aprobarea majorării tarifelor pentru călătoria cu metroul. Se anticipează, astfel, majorări de tarife cu procente care variază între 25 şi 33%.

Impozitul pe construcţiile speciale conduce la închiderea activităţilor economice şi la o povară suplimentară asupra bugetului statului. De pildă, România produce ţiţei folosind multe sonde cu zăcăminte aproape epuizate. Cu impozitul de 1% pe sondă, extragerea de ţiţei nu va mai fi profitabilă, prin urmare sondele vor fi închise. Potrivit acordului încheiat de România cu Petrom în timpul privatizării, toate cheltuielile cu decontaminarea zonelor este suportată de statul român", se mai arată în comunicat.

În aceste condiţii, ACL cere eliminarea completă a taxei pe stâlp, nu doar diminuarea acesteia.

"Cer Guvernului să îşi asume proiectul de lege al cărui iniţiator sunt. Guvernul < Taxează tot ce prinde > trebuie oprit. Trebuie creat un mediu de afaceri tentant pentru investitori. Trebuie susţinută economia României prin programe de relaxare fiscală şi nu prin aplicare de noi taxe şi impozite majorate. Două trimestre de recesiune tehnică consecutive reprezintă un argument suficient pentru eliminarea taxei aplicate construcţiilor speciale, dar şi pentru celelate 36 de taxe şi impozite noi sau majorate introduse de Guvernul Ponta", conchide Andreea Paul.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb