ANDREEA PAUL: "Primul acord de comerţ liber care defineşte interesele românilor, este cel semnat cu Canada"

Luciana Bănică
Politică / 1 noiembrie 2016

Deputatul PNL, Andreea Paul, a declarat că primul acord de comerţ liber semnat la nivelul UE în care România a jucat rolul de stat membru activ, care îşi defineşte clar interesele şi le promovează legitim în favoarea românilor, este cel semnat cu Canada, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Acordul economic şi comercial cuprinzător UE-Canada (CETA) va aduce o creştere economică potenţială pentru România de peste 17 milioane de euro şi o scădere a costurilor pentru exportatorii români cu peste 1,5 milioane de euro din estimările mele. CETA va reprezenta şansa companiilor româneşti de a participa la licitaţiile de achiziţii publice canadiene în valoare de 30 miliarde de euro. Dar un mare beneficiu obţinut de către România, în calitate de stat membru UE, este eliminarea vizelor pentru români în viitorul foarte apropiat. Iar aici actuala Preşedinţie şi Guvernul României au făcut ceea ce trebuia făcut: o politică activă a României ca stat membru, care îşi defineşte clar interesele şi le promovează legitim în favoarea românilor", spune Andreea Paul, conform sursei citate.

De asemenea, aceasta mai precizează că România a fost de prea multe ori absentă sau neimplicată, cu o atitudine mai degrabă pasivă, când a venit vorba de acorduri importante negociate şi semnate la nivelul UE.

"De altfel, am atras atenţia asupra costurilor pasivităţii României din cadrul negocierile TTIP, în capitolul «România: o economie mică, surprinsă de oportunităţile TTIP. Ce trebuie să facă România?» din volumul «România Transatlantică». În cazul CETA, deşi Canada nu este unul dintre partenerii comerciali principali ai României, ţara noastră a obţinut primul succes de etapă. Astfel, România începe să-şi joace activ statutul de stat membru", a adăugat deputatul PNL.

Acordul comercial dintre UE şi Canada are ca principal scop eliminarea taxelor vamale. În urma aplicării complete a acestui acord, s-a estimat o creştere economică pentru Uniunea Europeană de 5,8 miliarde de euro, iar eliminarea majorităţii taxelor de import ar putea reduce costurile anuale pentru exportatorii europeni cu peste 500 milioane de euro.

Cele mai multe taxe vor fi reduse sau eliminate odată cu intrarea în vigoare a tratatului, iar în cel mult 7 ani de la ratificare nu vor mai exista taxe vamale între UE şi Canada pentru produsele industriale. Importatorii europeni vor beneficia de reduceri ale costurilor componentelor şi părţilor necesare pentru realizarea produselor. De o reducere semnificativă va beneficia şi sectorul agricol. Aproape 92% din produsele agricole şi alimentare vor fi exportate în Canada fără taxe vamale, se arată în comunicat.

Potrivit deputatului PNL, CETA va permite companiilor din întreaga Uniune Europeană să participe la licitaţiile pentru contractele publice din Canada. Afacerile din UE vor fi primele companii străine care vor avea acces la piaţa achiziţiilor publice din Canada. Vor avea, totodată, acces şi la achiziţiile publice realizate de autorităţile provinciale, responsabile pentru o mare parte din cheltuielile publice canadiene. În fiecare an, cheltuielile publice din Canada depăşesc 30 de miliarde de euro. Canada va crea de asemenea o pagină web de achiziţii care combină informaţii pentru toţi cei interesaţi astfel încât companiile europene să nu fie dezavantajate.

"Prin acordul dintre UE şi Canada se va asigura accesul firmelor europene la pieţele de servicii şi investiţii canadiene. Jumătate din creşterea economică estimată pentru UE datorită acestui acord derivă din deschiderea comerţului cu servicii. Concret, economia europeană poate creşte cu 5.8 miliarde de euro anual odată ce acordul va fi implementat", mai spune Andreea Paul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb