ANDREEA PAUL:  "Structura bugetară pe anul viitor este în pericol dacă nu va fi aprobată Directiva tutunului"

Ionuţ Stănescu
Companii / 7 septembrie 2016

Dacă Directiva tutunului nu va fi aprobată în prima parte a acestei sesiuni legislative, este pusă în pericol toată structura pe care e construit bugetul anului viitor şi riscăm să pierdem un miliard de lei pe lună în primele trei luni din 2017, a declarat Andreea Paul, deputat, membru în comisia de buget-finanţe bănci, în cadrul unei mese rotunde organizată astăzi de Cursdeguvernare.ro, la Palatul Parlamentului.

Deputatul a adăugat că, deşi Directiva privind producţia şi comercializarea produselor din tutun a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE în 2014, nu s-a putut "mişca nimic, astfel încât producţia să fie adaptată la noile reguli, tocmai pentru că nu a existat legislaţie naţională, care să includă toate specificaţiile tehnice".

Dragoş Doroş, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală a confirmat că deja au fost înregistrate fluctuaţii îngrijorătoare la încasările din accizele la tutun, la început de an. "Suntem pe o trasă mediană, însă lucrurile se încordează, pentru că sunt nişte termene de respectat. Suntem în continuare îngrijoraţi, este o presiune constantă asupra veniturilor bugetare. Este necesar să fie adoptată o legislaţie clară şi predictibilă, astfel încât veniturile bugetare să fie protejate", a spus Doroş, potrivit unui comunicat Cursdeguvernare.ro, trimis redacţiei.

Dorel Fronea, şeful Autorităţii Vamale din România, a precizat: "Dacă nu avem legislaţie predictibilă, contrabanda creşte. Un punct procentual de comerţ ilicit cu ţigarete înseamnă pierderi de 35-40 milioane de euro la bugetul statului. Dialogul instituţional, cooperarea transfrontalieră, precum şi predictibilitatea legislativă sunt elemente esenţiale în combaterea comerţului ilegal cu produse accizabile".

La începutul anului 2016, în România, 23 de Directive europene nu erau încă transpuse. La jumătatea anului, numărul crescuse la 44, una dintre ele fiind Directiva tutunului.

Întârzierea transpunerii este cauzată în special de faptul că Directiva tutunului nu se află pe agenda publică, din cauza confuziei care se face pe de o parte între chestiunile tehnice legate de producţie şi comercializare care fac obiectul acestui act normativ şi, pe de altă parte, prevenţia şi controlul consumului de tutun, care fac obiectul unei alte legi.

"Vorbim despre două lucruri diferite. Directiva tutunului nu are legătură cu fumatul. Acest proiect de lege de transpunere a Directivei tutunului, a fost trimis Parlamentului foarte târziu", a declarat Florin Buicu, preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.

"Termenul de şase luni pentru adaptare şi implementare cred că e un termen rezonabil, în care industria îşi poate planifica producţia pe viitor. Este un termen acceptat şi pentru adaptarea produselor din alte industrii, cum e cea a laptelui, de exemplu", a declarat Răzvan Mironescu, deputat în comisia pentru industrii.

Deputatul Andreea Paul a subliniat impactul bugetar al lipsei de reglementare şi predictibilitate în sectorul tutunului. Anul trecut, producătorii de ţigarete au virat la buget circa 3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 2% din PIB şi peste 12% din totalul veniturilor bugetare. De asemenea, circa 40% din totalul încasărilor din accize reprezintă accize la tutun.

Reprezentanţii producătorilor de ţigarete au arătat că, încă din 2014, când a fost publicată Directiva în Jurnalul Oficial al UE, au solicitat autorităţilor să grăbească procesul de transpunere. "Este nevoie de o perioadă de tranziţie de trei luni de la publicarea legii şi a normelor acesteia, pentru adaptarea producţiei. De asemenea, de încă cel puţin şase luni de la data adaptării, pentru curăţarea pieţei de produsele fabricate pe vechea lege. Totodată, este necesar să nu fie excedat cadrul Directivei, pentru că deja este foarte târziu", au precizat producătorii, potrivit sursei citate.

La finalul dezbaterii, parlamentarii prezenţi au concluzionat că un termen de două săptămâni ar putea fi realist pentru întocmirea raportului final al comisiilor de fond, care ulterior să fie adoptat în plen. De asemenea, parlamentarii au opinat că, pentru a respecta procesul normal de legiferare, proiectul de transpunere a Directivei tutunului, aflat într-un stadiu avansat în camera decizională trebuie adoptat prin lege, şi nu prin ordonanţă de urgenţă - un proiect fiind iniţiat în acest sens în iunie de Ministerul Sănătăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb