ANDREI RĂDULESCU, BT: "Rata dobânzii la 10 ani revine la minimul din martie"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 mai 2020

"Rata dobânzii la 10 ani revine la minimul din martie"

Rata de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani a revenit, săptămâna trecută, la minimul din luna martie, pe fondul ameliorării percepţiei de risc din pieţele internaţionale, arată Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Într-un raport de analiză, acesta precizează: "Ameliorarea percepţiei de risc investiţional pe pieţele internaţionale a determinat revenirea graduală a fluxurilor de capital pe pieţele emergente, rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani scăzând cu 3,3% la 4,565% în această săptămână (creştere cu 3,5% de la începutul anului). Spread-ul de dobândă (diferenţa între rata de dobândă pe termen lung şi rata de dobândă pe termen scurt - n.r.) a scăzut cu 2,5% la 1,78 puncte procentuale în cursul săptămânii".

În finalul lunii martie, Banca Naţională a anunţat demararea unui program de achiziţie de titluri de stat de pe piaţa secundară pentru reducerea costurilor de finanţare ale statului după creşterea semnificativă apărută pe fondul indicenţei pandemiei - dobânda pe 10 ani, principala dobândă de pe piaţa monetară interbancară, sărise la nivelul de 6,1% la maximul panicii din pieţele internaţionale.

Scăderea de săptămâna trecută a ratelor de dobândă la titlurile de stat ale României a fost generalizată, evoluţie venită în contextul semnalelor de depăşire a punctului critic al crizei sanitare, mai punctează analistul.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis, după o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, ministrul de finanţe Florin Cîţu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, a declarat că "ceea ce ne dorim cu toţii este să avem o finanţare bună pentru deficit, ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate".

Săptămâna trecută, Guvernul a atras 709,1 milioane de lei prin certificate pe şase luni, 1,145 milioane de lei prin obligaţiuni cu scadenţa octombrie 2023 şi 755 milioane de lei prin titluri scadente în ianuarie 2028 la costuri medii anuale de 2,84%, 3,78%, respectiv 4,43%. Totodată, săptămâna aceasta, Ministerul Finanţelor Publice a programat trei licitaţii pe piaţa internă: una cu certificate pe 12 luni, în volum de 500 milioane de lei, şi două cu titluri scadente în iulie 2025 - în volum de 575 milioane de lei - şi septembrie 2031 - în volum de 230 milioane.

Calendarul macroeconomic din România al acestei săptămâni include: evoluţia PIB în trimestrul întâi, producţia industrială, construcţiile, balanţa comercială cu bunuri, balanţa de plăţi şi inflaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb