Administraţia lui Donald Trump a lansat marţi un val masiv de concedieri în rândul funcţionarilor publici din cadrul Departamentului Sănătăţii şi al agenţiilor de sănătate, parte din planul major de restructurare care implică eliminarea a 10.000 de locuri de muncă, relatează AFP. Concedierile afectează diverse departamente ale ministerului şi agenţiile federale pe care le supervizează, cum ar fi cele responsabile cu aprobarea noilor medicamente (FDA), răspunsul la epidemii (CDC) şi cercetarea medicală (NIH).
"Aceştia sunt oamenii care se asigură că medicamentele pe care le luaţi dumneavoastră şi copiii dumneavoastră sunt sigure. Aceştia sunt oamenii care efectuează şi supervizează cercetarea în domeniul cancerului, al sănătăţii copiilor şi în multe alte domenii. Ei sunt cei care se asigură că noile dispozitive utilizate de medici şi pacienţi sunt eficiente", a scris pe X Craig Spencer, medic de urgenţă şi profesor la Universitatea Brown, citat de agenţia de presă.
Potrivit presei americane, mai multor înalţi funcţionari din cadrul acestor agenţii li s-a propus să fie repartizaţi în locuri izolate, în mijlocul Alaskăi sau în Oklahoma.
"FDA aşa cum o ştiam noi nu mai există", a declarat Robert Califf, fost şef al agenţiei, pe reţeaua LinkedIn. "Cred că istoria va consemna că aceasta a fost o greşeală uriaşă", a continuat el.
Săptămâna trecută, noul secretar al sănătăţii, Robert Kennedy Jr, şi-a anunţat intenţia de a combate "proliferarea birocratică" şi de a face "mult mai mult la un cost mai mic", în special în ceea ce priveşte bolile cronice precum diabetul şi obezitatea, relatează aceeaşi sursă.
Planul său include reducerea forţei de muncă de la 82.000 de angajaţi cu normă întreagă la 62.000, cu concedieri voluntare sau pensionări anticipate în plus faţă de cele 10.000 de concedieri prevăzute. Aceste concedieri au loc în acelaşi timp cu numirea lui Jay Bhattacharya la conducerea agenţiei responsabile cu cercetarea medicală (NIH). Într-un e-mail intern văzut de AFP, acest economist ales de administraţia Trump a recunoscut "impactul profund" pe care concedierile îl vor avea "asupra funcţiilor administrative de bază ale NIH".
Această remaniere a agenţiilor americane de sănătate intervine într-un moment în care Statele Unite se confruntă cu o criză sanitară majoră, odată cu revenirea rujeolei, o boală gravă şi foarte contagioasă care a infectat peste 480 de persoane şi a provocat deja două decese, primele înregistrate în ţară din această cauză în ultimul deceniu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 10:23)
Serviciile secrete ar trebui sa-i pregateasca lui Trump o vizita in Dallas. Sa reconstituie ultimul traseu al lui JF Kennedy. Mai ales in zona depozitului de carti... ; )