Adrian Andrici, care deţine 13,8% din "Impact Developer&Contractor" (simbol IMP) a solicitat conducerii companiei să completeze ordinea de zi a Adunării generale, din 16 septembrie, cu aprobarea unei emisiuni de obligaţiuni convetibile în acţiuni, în scopul finanţării activităţilor curente şi investiţionale, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Consiliul de Administraţie al dezvoltatorului a anunţat că va analiza, astăzi, cererea acţionarului.
Adrian Andrici a solicitat şi ca acţionarii să decidă detaliile emisiunii (valoare maximă, maturitate, garanţii).
În AGA din 16 septembrie, acţionarii Impact trebuie să decidă modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe semestrul al doilea 2013, aprobarea planului de dezvoltare pentru perioada 2013-2016. Programul de dezvoltare se referă la investiţii în vederea valorificării proiectelor Zenit din Constanţa, Roua din Ploieşti şi Greenfield din Bucureşti.
Impact a pus pe ordinea de zi şi majorarea capitalului social de la 19,78 milioane de lei la 39,57 milioane de lei.
Acest punct a întâmpinat însă opoziţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a considerat că precedenta diminuare a capitalului social nu a fost conformă cu legea.
Pe 22 august, ASF a solicitat administratorilor Impact să ceară acţionarilor o nouă decizie AGA privind reducerea capitalului social cu 178 milioane lei pentru acoperirea pierderilor, întrucât pierderile sunt mai mici, iar legislaţia nu permite utilizarea banilor rămaşi ca rezerve.
Acţionarii dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP) au decis în luna iunie reducerea capitalului social de zece ori, de la 197,8 milioane lei la 19,7 milioane lei, banii urmând să fie utilizaţi pentru acoperirea pierderilor înregistrate de companie în ultimii ani.
Impact a transmis un raport către Bursă în care preciza că două treimi din suma cu care va fi redus capitalul social vor fi utilizate pentru acoperirea pierderilor din ultimii trei ani (116,3 milioane lei), iar diferenţa va fi păstrată ca rezerve (61,7 milioane lei). Compania a consemnat pierderi de 19,1 milioane lei în anul 2010, iar în următorii doi ani acestea au urcat la 22,2 milioane lei în 2011 şi, respectiv, la 74,9 milioane lei în 2012.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a obligat Consiliul de Administraţie al Impact să prezinte, în AGA programată pentru 16 septembrie, un raport detaliat acţionarilor privind pierderile companiei.
Totodată, administratorii trebuie să prezinte acţionarilor o adresă a ASF în care, printre altele, se precizează că nu pot fi constituite rezerve prin utilizarea unei părţi din capitalul social, o astfel de măsură nefiind prevăzută în legislaţie.
Ulterior prezentării raportului, acţionarii urmează să ia o hotărâre cu privire la modalitatea de reducere a capitalului social hotărâtă într-o AGA din 8 iunie.
Impact nu a completat ordinea de zi a AGA cu solicitarea ASF.
• Simion Tihon: "Cred că posibilităţile de creştere ale companiei sunt strâns corelate cu evoluţia creditelor acordate de bănci"
Acţiunile IMP au înregistrat creşteri fulminante în ultima perioadă. În ultima lună, cotaţia a sărit cu 37,78%, urcând la 73,9% avansul de începutul anului. Ieri, acţiunile IMP au încheiat şedinţa la 0,2002 lei/unitate, scăzând cu 3,32% faţă de luni, când urcaseră cu 6,49%.
"Avansul titlurilor Impact din ultima lună cred că se datorează unui cumul de factori, printre care: propunerile Consiliului de Administraţie de a aduce modificări capitalului social (diminuare urmată de majoarare cu aport în numerar), o eventuală ofertă publică conform schimbărilor din structura acţionariatului de anul acesta cât şi caracterul puternic speculativ al unor investiori", ne-a spus Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".
Domnia sa a adăugat: "Creşterea recentă a titlurilor IMP s-a produs pe o lichiditate destul de slabă, oricând existând posibilitatea unei corecţii semnificative a acestor titluri.
Despre perspectivele Impact cred ca se poate vorbi doar pentru un interval de timp mediu spre lung. Impact activează într-un sector greu încercat de criza economică, iar acum cred că posibilităţile de creştere ale companiei sunt strâns corelate cu evoluţia creditelor acordate de bănci".
Compania este controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 38,05% din acţiuni şi urmează să lanseze o ofertă de preluare obligatorie pentru titlurile pe care le deţin ceilalţi acţionari. Oferta de preluare este obligatorie, având în vedere că Iaciu a depăşit pragul de deţinere de 33% prevăzut în legislaţia pieţei de capital, nivel de la care trebuie iniţiată o astfel de operaţiune.
Gheorghe Iaciu este proprietarul centrului comercial Doraly şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia (SIF4).
În acţionariatul Impact se regăsesc şi omul de afaceri Adrian Andrici (13%) şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).
Afacerile dezvoltatorului imobiliar au crescut cu 54% în primele şase luni din acest an, la aproape 13 milioane lei, de la 8,4 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2012. Compania a consemnat pierderi de 5,8 milioane lei, cu 38% sub rezultatul negativ din primul semestru al anului trecut, de 9,4 milioane lei.