Începând cu anul 2024, noul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România este Adrian Ioan Popa Bochiş, pentru perioada 2024-2025. El l-a înlocuit pe Radu Călin Timbuş, preşedinte ANEVAR între anii: 2022-2023, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, debutul mandatului său coincide cu sărbătorirea a 32 de ani de la naşterea profesiei de evaluator în România: 1992- 2024 şi a 20 de ani de când ANEVAR a fost declarată Asociaţie de Utilitate Publică: 2004 - 2024
"Profesia de evaluator are un rol important în mediul dinamic al economiei româneşti. Estimarea valorii bunurilor este reglementată prin lege în ţara noastră şi reprezintă exclusiv activitatea membrilor ANEVAR. Ne preocupăm în permanenţă ca rapoartele de evaluare să fie întocmite cu respectarea Standardelor de evaluare obligatorii pentru profesie şi a Codului de etică, monitorizăm activitatea colegilor noştri în cadrul unui proces riguros şi, nu în ultimul rând, asigurăm pregătirea profesională continuă pentru membrii ANEVAR, astfel încât produsul pe care îl livrăm în piaţă să fie realizat după cele mai înalte standarde. Toate aceste demersuri au rolul de a intensifica percepţia unei imagini pozitive a corpului profesional pe care îl reprezentăm, dinspre autorităţi, beneficiarii rapoartelor de evaluare, colaboratorii noştri interni şi externi. În anul 2024 se împlinesc 20 de ani de când Asociaţia noastră a fost declarată de Utilitate Publică, membrii săi servind interesul public prin natura profesiei, încă de la înfiinţarea ei, din anul 1992. De asemenea, un alt punct strategic declarat este implementarea inovaţiei şi a tehnologiilor în procesele de lucru interne, urmărind să răspundem adecvat provocărilor cu care se confruntă profesia, ascultând vocea membrilor noştri şi pe cea a beneficiarilor rapoartelor de evaluare ", declară la început de mandat, Adrian Popa Bochiş, noul Preşedinte ANEVAR.
Adrian Popa Bochiş a ocupat funcţia de Vicepreşedinte în Consiliul director în perioadele 2014-2017 şi 2020-2021, funcţia de Prim-vicepreşedinte între anii 2022-2023, activează ca Lector ANEVAR începând cu anul 2002. În prezent este Senior Partner, CEO în cadrul companiei Darian DRS S.A. Adrian Popa Bochiş este membru ANEVAR din anul 2000, deţine calitatea de Membru Acreditat ANEVAR (MAA-EPI şi MAA-EI) şi este membru al Camerei Consultanţilor fiscali din România, din anul 2013. Este Membru al RICS - Royal Institution of Chartere Surveyors (MRICS) şi deţine calitatea de Recognised European Valuer (REV) acordată de TEGoVA - The European Group of Valuers' Associations.
El este absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara - Facultatea de Ştiinte Economice, Secţia Finanţe - Asigurări, fiind licenţiat în economie, din 1998. În anul 2000 a obţinut Diploma de studii aprofundate (master) în analiză diagnostic şi evaluarea întreprinderilor la Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Ştiinţe Economice, Departamentul de Studii Aprofundate, Timişoara (România).
• OG 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/2013 este actul normativ care reglementează activitatea de evaluare, precum şi modalitatea de organizare şi funcţionare a profesiei de evaluator autorizat în România şi aceasta prevede mandate de doi ani pentru funcţia de Preşedinte şi pentru cei 10 membri ai Consiliului director. Fiecare preşedinte este ales cu doi ani înainte de a prelua funcţia, perioadă în care deţine funcţia de Prim-vicepreşedinte ANEVAR, participând la toate şedinţele şi activităţile organizaţiei şi asigurând astfel continuitatea strategiei şi a relaţiilor de parteneriat ale Asociaţiei.
Componenţa noului Consiliu director care îi va fi alături la conducerea Asociaţiei în următorii doi ani este:
• Dl. Radu Călin TIMBUŞ - preşedinte în perioada 2022-2023;
• Dl. Ioan BERCU - prim-vicepreşedinte;
• Dl. Adrian VASCU - vicepreşedinte - preşedinte al Comisiei de calificare şi atestare profesională;
• Dna. Sorana Adina CRIŞAN - vicepreşedinte - preşedinte al Comisiei ştiinţifice şi de standarde;
• Dna. Camelia Iuliana DESPINA - vicepreşedinte - preşedinte al Comisiei de evidenţă a membrilor;
• Dl. Gheorghe VÎŢĂ - vicepreşedinte - preşedinte al Comisiei de verificare şi monitorizare;
• Dl. Dan IVĂNESCU - vicepreşedinte - preşedinte al Comisiei de relaţii interne şi internaţionale;
• Dl. Dragoş Mihai ALEXANDRU - vicepreşedinte - preşedinte al Comisiei juridice;
• Dl. Mihai Gheorghe SÎRB - trezorier.
• Dl. Robert Iulian TATU - secretar general;
DESPRE ANEVAR:
ANEVAR a luat fiinţă în anul 1992, ca asociaţie profesională neguvernamentală, independentă, conform prevederilor legale în vigoare la acea dată, iar în anul 2011 profesia de evaluator autorizat a fost reglementată prin Ordonanţa Guvernului României nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/2013, ANEVAR fiind constituită ca organizaţie profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizaţi care dobândesc această calitate, în condiţiile prevăzute de actul normativ mai sus menţionat.
Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România are drept scop organizarea, coordonarea şi autorizarea exercitării profesiei de evaluator autorizat în România, reprezentarea şi protejarea intereselor profesionale ale membrilor săi, asigurarea exercitării independente a profesiei de evaluator autorizat cu respectarea deontologiei profesionale şi a unui înalt nivel de calificare profesională, precum şi promovarea standardelor, metodelor şi tehnicilor de evaluare în activitatea evaluatorilor autorizaţi.
ANEVAR include aproximativ 3700 de evaluatori autorizaţi persoane fizice şi peste 550 de evaluatori autorizaţi persoane juridice.
Asociaţia este membru al Consiliului pentru Standarde Internaţionale de Evaluare (IVSC), al Grupului European de Asociaţiilor de Evaluatori (TEGoVA), al Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori (WAVO), al International Institute of Business Valuers (iiBV) şi membru al International Ethics Standards Coalition (IESC). Asociaţia a stabilit relaţii de cooperare şi cu alte organizaţii profesionale de profil din întreaga lume. Standardele de evaluare a bunurilor adoptate de ANEVAR, obligatoriu a fi aplicate în ţara noastră, includ Standardele internaţionale de evaluare, valabile în peste 100 de ţări din toată lumea, o parte din standardele europene de evaluare a proprietăţilor imobiliare şi standarde necesare pentru adaptarea evaluării la specificul normelor naţionale.