Un angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău este cercetat pentru "zădărnicirea combaterii bolilor" după ce, se pare, nu ar fi respectat măsura izolării la domiciliu după ce intrase în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19.
Un angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău este cercetat pentru "zădărnicirea combaterii bolilor" după ce, se pare, nu ar fi respectat măsura izolării la domiciliu după ce intrase în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19.
Anunţul a fost făcut pe 5 august de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău printr-un comunicat de presă în care explica faptul că aproape o săpămână persoana respectivă, angajată la DSP Buzău, a continuat să vină la serviciu deşi ar fi trebuit să rămână în domiciliu.
Comunicatul trimis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău informează: "La data de 05.08.2020, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, a fost înregistrată o cauză penală având ca obiect infracţiunea de "Zădărnicirea combaterii bolilor ", prevăzută de art. 352 alin. 2 Cod penal. S-a reţinut faptul că, în perioada 25.06.2020-01.07.2020, un angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, nu a adoptat măsura izolării la domiciliu, deşi - la data de 25.06.2020 - intrase în contact cu o persoană confirmată ca fiind infectată cu virusul COVID-19, continuând să îşi desfăşoare activitatea profesională în cadrul instituţiei, chiar şi ulterior datei de 29.06.2020, când a fost şi aceasta testată pozitiv ca având acelaşi virus.Cercetările penale în cauză vor fi efectuate, cu celeritate, de organele de poliţie, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău".
Amintim că la începutul lunii iulie atât directorul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, Cristina Ungureanu, cât şi medicul epidemiolog şef, Carmen Scântei, au fost confirmate cu COVID-19. După aceste două cazuri, numărul confirmărilor a crescut în cadrul instituţiei ajungând ca întregul departament de inspecţie şi control să aibă activitatea suspendată cât şi ceilalţi doi medici de la departamentul epidemiologic să fie infectaţi. Nici în prezent situaţia Direcţiei de Sănătate Publică nu este una mai bună, dintre persoanele infectate revenind la serviciu doar trei persoane, directorul , şeful epidemiologilor şi un alt medic epidemiolog. Restul de 13 angajaţi sunt în continuare în izolare urmând să revină la seriviciu abia în partea a doua a lunii august. Ca urmare a acestui aspect, activitatea de control tematic pe teren este suspendată, fiind la serviciu doar o singură echipă, care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Râmnicu Sărat.
"Precizăm că activităţile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de procedură penală şi au drept scop administrarea probatoriului, cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, precum şi prezumţiei de nevinovăţie", se mai arată în comunicatul trimis de Parchet.
Deşi iniţial Direcţia de Sănătate Publică nu a trimis niciun punct de vedere, ulterior s-a dovedit că angajatul cercetat de procurori este medicul epidemiolog şef. Dr. Carmen Scîntei a declarat pentru Focus Tv că persoana pozitivă cu care a intrat în contact la finele lunii iunie a fost soţul său, care s-a întors de la locuinţa deţinută la ţară, a trecut pe acasă pentru câteva minute şi apoi a mers direct la spital, unde a fost confirmat cu coronavirus. În următoarea săptămână, spune Carmen Scîntei, a fost testată de 3 ori pentru coronavirus, iar rezultatele au fost negative. La un moment dat, s-a internat pentru că se simţea rău. A doua zi după internare i-au fost prelevate probe şi abia apoi, cel de-al patrulea test COVID-19 a fost pozitiv. Practic, spune medicul Scîntei, confirmarea infecţiei cu coronavirus a venit în perioada în care se afla în spital, şi nu când era în activitate .
Atât medicul epidemiolog Carmen Scântei, cât şi directorul Cristina Ungureanu au mai avut de la începutul acestei pandemii o sesizare depusă de o persoană fizică la Parchet. S-a întâmplat în luna mai când un buzoian care s-a adresat Parchetului a reclamat faptul că Direcţia de Sănătate Publică Buzău nu ar fi dispus măsurile care se impuneau astfel încât să fie testaţi toţi angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, după ce au fost depistate mai multe cazuri de coronavirus, atât în rândul cadrelor medicale cât şi printre pacienţi. "La data de 22.05.2020, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, a fost înregistrată o cauză penală având ca obiect infracţiunea de "Zădărnicirea combaterii bolilor ", prev. de art. 352 alin. 2 Cod penal, reţinându-se faptul că, o persoană fizică, a sesizat că Direcţia de Sănătate Publică Buzău, prin reprezentanţii săi legali, nu a dispus măsurile care se impuneau pentru testarea tuturor angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, după ce au fost depistate mai multe cazuri de contaminare cu virusul Covid-19, la personalul medical şi non-medical care funcţionează în cadrul acestei unităţi spitaliceşti. Cercetările penale în cauză vor fi efectuate, cu celeritate, de organele de poliţie, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău", se arata în comunicatul de presă emis pe 22 mai. Între timp cauza a fost judecată, iar dosarul clasat, Direcţia De Sănătate Publică dovedind că a aplicat toate normele impuse de pandemia de coronavirus la Spitalul Judeţean.