Salariaţii societăţii ARIS Arad au lucrat la sfîrşitul săptămînii trecute, pentru a recupera pierderile înregistrate în cursul celor patru zile de proteste. "Dată fiind situaţia societăţii, cît şi faptul că avem de onorat comenzi atît la extern, cît şi la intern, sîmbătă s-a lucrat normal în fabrică, pentru a recupera pierderile înregistrate în cele patru zile de proteste. Sîmbătă s-a lucrat în fabrică, program normal, duminică lucrîndu-se cîteva ore", a precizat Ştefan Lacsan, liderul Sindicatului Liber "ARIS", citat de Rompres.
Nu numai angajaţii societăţii ARIS au lucrat în week-end, ci şi cei de la "Astra Vagoane Călători", cele două societăţi făcînd parte din acelaşi grup de firme.
În altă ordine de idei, Ştefan Lacsan a mai precizat că angajaţii fostei Fabrici de strunguri, ARIS, sînt hotărîţi să continue acţiunile de protest începute săptămîna trecută, pînă cînd titlul executoriu emis de Agenţia Naţională de Administrare Fis-cală (ANAF) pentru recuperarea unei "datorii virtuale" de 2,8 milioane RON va fi anulat.
Strungarii nu au programat nici o acţiune de protest sindical în această săptămînă. Însă, dacă titlul executoriu nu va fi anulat, de săptămîna viitoare ei vor reîncepe de protestele: "În acest sens, vom depune în cursul zilei de marţi, la primărie, o cerere pentru obţinerea aprobărilor necesare desfăşurării acţiunilor de protest pe care le vom declanşa în săptămîna viitoare, cînd ne-am propus să organizăm marşul şi mitingul de protest pe şoseaua naţională (DN 7) la ieşirea spre Nădlac", a mai precizat Ştefan Lacsan.
ARIS s-a privatizat în septembrie 2002, reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC), Ministerului Finanţelor Publice (MFP) apreciind, atunci, privatizarea drept o mare reuşită.
Pînă în prezent, conform caietului de sarcini întocmit de APAPS, noii proprietari, firma ASTRA Comind SRL Arad, şi-au îndeplinit toate obligaţiile stipulate în contractul de vînzare - cumpărare. Mai mult, pentru a face faţă volumului crescut de comenzi, au înfiinţat noi locuri de muncă. Cu toate acestea, pe 19 ianuarie, ANAF a emis un titlu executoriu, cu termen de punere în aplicare în 15 zile, pentru recuperarea unor datorii necuprinse în caietul de sarcini, măsură care ar însemna lichidarea ARIS-ului.
MFP a solicitat recuperarea a 28 milioane RON, sumă considerată ca fiind ajutor de stat ilegal, solicitare contestată în instanţă de conducerea societăţii. Procesul se află pe rol la Curtea de Apel din Bucureşti, următoarea înfăţişare urmînd să aibă loc în data de 15 februarie.