Angela Merkel anchetează un presupus caz de spionaj la guvern

Ioana Dogaru
Internaţional / 27 octombrie 2015

Autorităţile germane anchetează un nou caz de spionaj în care ar fi implicate serviciile britanice sau americane, după ce pe laptopul şefului unui departament din cancelaria Angelei Merkel a fost găsit un program spion sofisticat, scrie cotidianul britanic The Daily Telegraph în ediţia de marţi.

Despre softul respectiv, cunoscut sub denumirea Regin, se crede că este folosit atât de serviciul britanic GCHQ, cât şi de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA.

Informaţia privind deschiderea anchetei a fost apărut în publicaţia Der Spiegel şi a fost confirmată de procuratura federală. Oficial, urmărirea penală a fost deschisă împotriva unui autor necunoscut, dar surse au declarat pentru Der Spiegel că nu există "nicio îndoială" în comunitatea de informaţii germană că instalarea softului are ca autor fie GCHQ, fie NSA.

Relaţiile Germaniei cu Marea Britanie şi SUA s-au tensionat în urma unei serii de scandaluri de spionaj în ultimii ani, transmite sursa citată.

Marea Britanie a fost implicată într-un scandal de spionaj în Germania, în urma dezvăluirilor că GCHQ a operat un post de ascultare secret la ambasada sa de la Berlin pentru a monitoriza guvernul ţării gazdă. La începutul acestui an, guvernul britanic a scris cancelariei germane ameninţând că va întrerupe orice cooperare în domeniul informaţiilor din cauza unei anchete parlamentare germane asupra acestui caz de spionaj.

Tensiunile s-au redus însă după ce s-a aflat că şi serviciul german de informaţii BND a spionat aliaţi europeni. În luna iunie, autorităţile germane au închis, din lipsă de probe, o anchetă penală vizând presupusa interceptare a telefonului cancelarului Angela Merkel.

Existenţa programului spion Regin a fost făcută publică pentru prima dată de companiile de securitate informatică Kaspersky şi Symantec anul trecut.

Se crede că Regin este capabil să extragă nu doar fişiere stocate, ci şi date despre comunicaţiile computerelor şi să le trimită spre creatorul său fără a fi detectat.

GCHQ a fost acuzat că a folosit Regin în 2013 într-o operaţiune de supraveghere împotriva Belgacom, cea mai mare companie belgiană de telecomunicaţii, iar NSA că l-a utilizat pentru spionarea instituţiilor Uniunii Europene în 2010, inclusiv a misiunilor diplomatice ale UE la Washington şi la ONU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4754
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2522
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8753
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.7295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb