ANIS critică devansarea eliminării facilităţii fiscale pentru industria IT

A.D.
Miscellanea / 29 decembrie 2024

Sursa foto: ANIS/Facebook

Sursa foto: ANIS/Facebook

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) critică devansarea eliminării facilităţii fiscale pentru industria IT, programată pentru ianuarie 2025, considerând că acest pas reprezintă un semnal negativ pentru un sector strategic al economiei româneşti, transmite news.ro. ANIS avertizează că modificările fiscale majore care afectează industria IT riscă să submineze progresul economic al României şi să impacteze negativ climatul de afaceri.

"Noul proiect de Ordonanţă de Urgenţă care propune modificări abrupte şi intempestive ale politicii fiscale, în lipsa unei consultări reale cu mediul de afaceri, sfidează principiile fundamentale de stabilitate şi predictibilitate fiscală. Devansarea calendarului pentru eliminarea facilităţilor fiscale pentru industria IT, începând cu ianuarie 2025, reprezintă un semnal profund negativ faţă de un sector strategic al economiei româneşti, tratat cu superficialitate", arată ANIS într-un comunicat oficial. ANIS semnalează faptul că "eliminarea facilităţilor fiscale pentru industria IT, ca parte a reformelor prevăzute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a fost prevăzută pentru anul 2028". "În noiembrie 2023, facilitatea a fost amputată cu aplicare în cȃteva zile, destabilizȃnd industria. Devansarea acestui calendar, printr-o măsură luată încă o dată într-un mod intempestiv, pune în pericol stabilitatea unuia dintre cele mai performante sectoare economice din România şi alimentează climatul de incertitudine pentru companii, afectând grav planificarea strategică şi încrederea investitorilor", subliniază Asociaţia. Conform studiului ANIS, eliminarea facilităţii fiscale va avea ca efect reducerea competitivităţii industriei pe piaţa globală, prin creşterea costului cu forţa de muncă, precum şi diminuarea, în continuare, a numărului de locuri de muncă, deja în scădere cu circa 10.000 în anul 2023. ANIS avertizează că astfel de măsuri riscă să izoleze România pe scena globală a tehnologiei prin descurajarea investiţiilor şi intenţiilor companiilor pentru piaţa din România, şi să compromită eforturile de a transforma economia într-una digitală şi competitivă. "Din nou, Guvernul ignoră legislaţia în materie de predictibilitate fiscală şi orice dialog cu mediul de afaceri şi antreprenorii care ţin economia naţională în picioare, creează locuri de muncă şi plătesc impozite. Eliminarea facilităţii în acest context poate avea un impact negativ sever nu doar asupra industriei, prin reduceri masive de locuri de muncă, retragerea unor companii internaţionale sau redirecţionarea investiţiilor către alte ţări, dar şi destabilizarea economiei în ansamblu, într-un moment critic pentru digitalizare şi retehnologizare, strict necesare pentru a menţine competitivitatea companiilor romȃneşti", a spus Edward Creţescu, preşedintele ANIS.

ANIS mai transmite că sectorul IT a demonstrat un rol esenţial în rezilienţa economiei naţionale, inclusiv în perioade de criză. Doar în ultimii cinci ani, excedentul la export al industriei a fost de peste 20 miliarde euro. Contribuţia directă sectorului la PIB este de circa 8%, dar acesta contribuie prin efectele indirect şi indus cu peste 14% la PIB.

De asemenea, efectul de antrenare pe piaţa forţei de muncă este de circa 15% din numărul total de salariaţi din economie. "Modificările fiscale majore care influenţează într-un mod brutal dinamica industriei riscă să submineze progresul economic al României şi să afecteze profund climatul de afaceri", spune Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii. ANIS face un apel ferm către Potrivit ANIS, Guvernul trebuie să:

Revină la masa discuţiilor cu sectorul privat, respectând angajamentele asumate în Programul de Guvernare, pentru un parteneriat real cu mediul de afaceri, în vederea găsirii unor soluţii echilibrate pentru reducerea deficitului bugetar.

Reanalizeze decizia de accelerare a eliminării facilităţilor fiscale pentru industria IT şi să adopte un calendar predictibil, conform cadrului legal în vigoare, care să permită companiilor să se adapteze gradual la noile condiţii fiscale.

Demareze un dialog real cu industria IT pentru a identifica soluţii care să sprijine competitivitatea sectorului şi să valorifice potenţialul său în digitalizarea economiei româneşti şi în creşterea economică.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Toti aitistii o sa il voteze pe Calin.

    Apropo, daca e sa te iei dupa propaganda, Romania are cei mai buni aitisti din sistemul solar, atunci cum naiba saitul anaf si efactura merg jalnic?? 

    1. Am înțeles că apărăm chiar țările.nato pe latura cyb r security

      M a rog așa reieșea din articolele in care eram centru de ciber security european 

      Stai jos, ai nota 2. Nu ai inteles nimic.

      Aitistii nostri sunt atat de prosti, cel putin aia de la servicii, incat au scris niste prostii in materialul pentru CSAT, a zis Iohannis ca "nu sunt dovezi ca rusii... ca sunt greu de obtinut" si au venit niste contabili de la ASE, cladirea aia cu bila din bucuresti, de la ANAF si au gasit dovezile. "Rusii" erau de la PNL. 

      De atat sunt buni aitistii romani. 

    Hai, gata, fara facilitati pentru nimeni, in afara de persoanele cu dizabilitati fizice sau psihice. In rest, toata lumea sa plateasca! Socialismul s-a prabusit in 1989, sper ca stiti asta.

    1. De pensiile speciale pe la 45 de ani ce zici?

      La fel si alea, sa aleaga beneficiarii: ori se pensioneaza la 28 de ani cu 5000 de lei, ori se pensioneaza la 62/65 ani cu pensia pe care o incaseaza acum, aia mare..

    Cu părere de rău pentru ITisti dar au cela mai mari salarii din economie…

    Ați fost scutiți o perioadă lungă acum treceți în linie cu femeile de servici, vânzătoarele, profesorii, doctorii, toți care plătesc impozit pe salar. 

    ANIS sa taca din gura. Mai bine sa aduca mai multi bani in tara si sa mareasca salariile in IT in conformitate cu rata inflatiei. Sau sa isi care bagajele in tari mai ieftine. Romania a devenit foarte scumpa pentru IT.

    Draga ANIS,

    Raspunde tu de ce ai pretentia sa platesti aitistii romani cu salarii de Franta pe cand nicio universitate din Romania nu este in primele 1000 din lume. 

    Franta are patru universitati in top 100. Si voi vreti salarii in Romania ca in Franta? Am vazut ce paparude angajati. Multe sunt nulitati ale caror program incepe cam asa: 

    - venire la ora 10 am 

    - pauza de cafea pana la 10:30 am 

    - lucru lejer pana la pauza de masa 

    - pauza de masa de cel putin 1,5 ore, cu parasirea sediului 

    - lucru lejer dupa masa 

    - 15:00 pauza de cafea de o jumatate de ora 

    - lucru lejer inca o ora 

    - 17:00 sueta de socializare la suc si vorbe inca 30 de minute 

    - 18:00 inchiderea programului 

    ANIS, cu astfel de angajati nu faci performanta. Nu mai cersi beneficii... pune-ti salariatii sa munceasca 45 de ore reale pe saptamana. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb