În urma primirii unei sesizări de la un consumator, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Municipiul Bucureşti (CPCMB) a desfăşurat o acţiune de control la operatorul economic Stancu Flavius Cristian Întreprindere Individuală, cu sediul în sectorul 1 al Capitalei, care realizează servicii de catering pentru copiii din 12 unităţi de învăţământ şi instituţii din Bucureşti şi din localitatea Bolintin, judeţul Giurgiu, potrivit unui comunicat al ANPC remis astăzi redacţiei.
Acţiunea s-a derulat în cadrul programului Academia Comisarilor, dedicat tinerilor comisari care se specializează alături de colegii lor cu experienţă, în teren.
Cele 12 entităţi al căror furnizor este operatorul economic sunt: Scoala nr. 200, sector 3, Scoala nr. 51, sector 2, Scoala Banu Băleanu, Bolintin Vale, judeţul Giurgiu, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Crucea Roşie Bucureşti, Colegiul Romano-Catolic Sf. Iosif, Disney Land SRL, Gokids Educational SRL, Asociaţia Ioni - Academia copiilor, Asociaţia pentru evoluţie - ROTAS, I&G Smart Vision SRL şi Cireşel şi Cireşica SRL.
După verificările realizate, comisarii CPCMB au constatat că aspectele sesizate se confirmau şi au aplicat următoarele sancţiuni:
- amenzi contravenţionale, în valoare de 10.000 lei
- avertisment
- oprirea definitivă de la utilizarea a produselor alimentare neconforme
- oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor.
Neregulile constatate au fost următoarele:
- folosirea unor materii prime cu data limită de consum depăşită
- utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate, cu grătare cu rugină, vopsea exfoliată, chedere depreciate, impurităţi, praf, gheaţă în strat masiv
- utilizarea bureţilor de sârmă pentru vase, coşuri pentru colectarea reziduală neacoperite, vase şi ustensile de bucătărie uzate, cu arsură în strat masiv
- folosirea unor echipamente de gătire (aragaz, hotă, cuptor) neigienizate, cu urme de uzură, grăsime solidificată, arsură în strat masiv
- lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire
- lipsa buletinului de verificare metrologică a cântarului utilizat
- schimbarea stării termice a produselor din carne
- depozitarea produselor de panificaţie în directa prezenţă a razelor solare
- păstrarea preparatelor finite calde neacoperit, depozitate la temperatura mediului din încăpere, aşezate pe un rastel cu depuneri masive de impurităţi şi praf
- existenţa pereţilor, a tavanului şi pavimentului neigienizate cu pete, vopsea exfoliate şi plăci fisurate
- lipsa informaţiilor referitoare la ingredientele cu potenţial alergen pe documentul de însoţire a mărfii sau în listele meniu
- depozitarea cărnii pentru ciorbă separat de preparat.