ANPC DECLANŞEAZĂ REVOLUŢIA ÎN PIAŢA BANCARĂ Raiffeisen - obligată să-şi refacă de astăzi contractele în CHF, lei şi euro

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 octombrie 2017

Prima şi ultima pagină din Ordinul ANPC.

Prima şi ultima pagină din Ordinul ANPC.

  • document ataşat Ordinul ANPC şi procesul verbal
    apasă aici pentru a descărca.

    Piperea: "Ordinul ANPC este bombă nucleară pentru Raiffeisen Bank"

    Banca ne-a transmis că va contesta decizia Autorităţii

    Potrivit Legii privind combaterea practicilor incorecte, contestarea în instanţă nu suspendă de drept executarea măsurilor dispuse

    După cinci zile de aşteptare şi suspans, Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a semnat Ordinul de încetare a practicilor incorecte în cazul Raiffeisen Bank.

    Ordinul ANPC obligă banca să-şi refacă, începând chiar de astăzi, contractele de credit în franci elveţieni, lei şi euro, readucându-le la condiţiile din perioada 2006-2008, când au fost încheiate. Acest lucru presupune, printre altele, aplicarea dobânzii de la acea vreme, dar şi refacerea scadenţarului.

    Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a amendat instituţia de credit cu 50.000 de lei pentru practici incorecte şi a dispus încetarea acestora, decizia fiind luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni.

    Ordinul ANPC, obţinut de ziarul BURSA şi pe care îl puteţi citi în integralitate în documentul ataşat, prevede la Art. 1: "Începând cu data de 23.10.2017 se dispune, conform celor propuse în procesul verbal de constatatre a contravenţiei (...) din data de 10.10. 2017, încetarea practicii comerciale incorecte, utilizată de operatorul economic "RAIFFEISEN BANK SA (...), ce constă în fapta operatorului economic de a nu informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar, (n.r. ceea ce) a determinat consumatorii să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o dacă aceştia ar fi cunoscut în prealabil, nivelul la care dobânda urma să crească, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza, deşi operatorul financiar bancar cunoştea nivelul dobânzii pe care urma să îl aplice, aşa cum a fost detaliat în documentaţia ce a stat la baza întocmirii procesului verbal de constatare a contravenţiei".

    Ordinul ANPC este bombă nucleară pentru Raiffeisen Bank, consideră avocatul Gheorghe Piperea, referindu-se mai ales la faptul că nu doar contractele creditelor în CHF trebuie modificate, ci şi cele care stau la baza împrumuturilor acordate în lei şi euro în cadrul cărora se regăsesc aceleaşi tipuri de practici la care face referire respectivul ordin.

    Avocatul Piperea subliniază: "Este clar evidenţiată ca fiind practică înşelătoare setarea în sistemul informatic al băncii a majorării automate a costurilor după primul an de contract, precum şi premeditarea acestei practici, prin instruirea personalului propriu al băncii pentru cazurile în care debitorii ar fi protestat sau ar fi vrut să părăsească banca pentru altă bancă pe motiv de înşelare a încrederii. Mult mai important este însă faptul că ordinul de încetare priveşte toate creditele la care se refereau documentele interne ale băncii. Inclusiv cele în euro şi în lei. Toate aceste contracte vor fi refăcute pentru a fi aduse la nivelul «promoţional» din 2006-2008, ca expresie a încetării practicii înşelatoare".

    Ordinul ANPC de încetare a practicilor incorecte în cazul Raiffeisen Bank a stârnit, vineri, un val de indignare în rândul debitorilor, după ce unul dintre administratorii Grupului clienţilor cu credite în CHF a anunţat că Autoritatea ar fi modificat textul Ordinului, care, în forma finală, are precizări mai puţine referitoare la ce practici trebuie eliminate de bancă din contractele de împrumut.

    La rândul său, Gheorghe Piperea menţionează: "Pe partea de risc valutar şi de efect erga omnes sunt nişte neclarităţi care vor necesita câteva eforturi suplimentare de interpretare din partea instanţelor. În motivare - care este amplă, întinzându-se pe mai mult de 6 pagini - este evocată practica băncii de disimulare a riscului valutar şi a riscului de dobândă, precum şi faptul că toate contractele sunt expresia acestei practici înşelătoare. Deci îngheţarea cursului va fi un efect implicit al încetării practicii înşelătoare, iar efectul ordinului, aşa cum rezultă din lege, va fi erga omnes".

    Raiffeisen Bank a anunţat că va contesta Ordinul ANPC, ce prevede că termenul în care banca poate să facă acest lucru este de 30 de zile. Potrivit Legii privind combaterea practicilor incorecte (363/2007), contestarea în instanţă nu suspendă de drept executarea măsurilor dispuse. Legea 363/2007 prevede, la art.15, că nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul sau prin decizia ANPC se sancţionează cu amendă de la 6.000 de lei la 60.000 de lei, agentul constatator putând propune ca sancţiune complementară şi suspendarea activităţii, până la încetarea practicii comerciale incorecte.

    ANPC va controla toate băncile care au acordat credite în CHF

    Unul din documentele interne atribuite Raiffeisen Bank, la care ANPC face referire, menţionează: "În cazul în care clienţii solicită explicaţii suplimentare privind creşterea dobânzii şi doresc refinanţarea creditului (printr-un credit de la altă bancă), se pot aduce următoarele argumente:

    - Clientul ar trebui să nu uite că dobânda oferită de celelalte bănci este fixă pe primul an şi se va mări după primul an de creditare. Dacă s-ar refinanţa acum la altă bancă vor suporta nişte costuri destul de importante (...) care pot ajunge la 2000-2500 de euro pentru un credit mediu de 30.000 de euro, pentru a beneficia de o dobândă mai mică doar pentru un an, după care se vor găsi în aceeaşi situaţie;

    - Clientul ar trebui să se uite atât la dobândă, cât şi la comisioanele percepute de concurenţă (comisioane de administrare lunară sau anuală, comision de acordare credit). Dacă vor lua în calcul şi aceste comisioane, vor vedea că ajung la aceeaşi dobândă pe care o au acum la Raiffeisen sau chiar la o dobândă mai mare;

    - Dacă decid să refinanţeze creditul pe care îl au acum la RBRO, ar trebui să se gândească şi la costuri: 3% - comision de rambursare anticipată, taxă de analiză dosar la cealaltă bancă, taxă raport pe evaluare, taxe notariale care pot fi substanţiale, comision de acordare. Dacă totalizează aceste sume şi împart la perioada de creditare, vor vedea că suma lunară de plată va fi aceeaşi sau chiar mai mare;

    - Clientul a beneficiat de o dobândă promoţională în primul an, care i-a permis încadrarea la un credit mai mare. Acum, dobânda a devenit variabilă şi a fost adusă la nivelul de piaţă. Însă, se poate spune clientului, pentru cei care au credite mortgage în EUR, că oricum beneficiază de o dobândă bună (8,5% faţă de 9% cât este dobânda în momentul de faţă în oferta curentă a băncii - pentru dobânda revizuibilă)".

    ANPC a constatat că Raiffeisen nu doar că nu a informat clienţii cu privire la riscurile creditelor în CHF, ci, mai mult decât atât, a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobândă mică, a menţionat senatorul PNL Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice, care l-a audiat, săptămâna trecută, pe şeful ANPC pe subiect.

    Documentele scurse în mediul online în vară arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru împrumuturile garantate, care viza creşterea treptată a dobânzilor la respectivele credite. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele acordate anterior.

    Echipa de control a ANPC a constatat faptul că banca nu a depus toate diligenţele în relaţia cu consumatorul, dând dovadă "de o totală lipsă de preocupare faţă de gradul de îndatorare a consumatorilor", arată Procesul verbal care stă la baza Ordinului ANPC. Acesta subliniază: "În perioada februarie - decembrie 2008, Raiffeisen Bank a acordat 914 credite cu dobânda promoţională de 4,6% şi setase în sistem faptul că, peste un an, rata dobânzii va fi de 5,4% (informaţie care, potrivit ANPC, nu a fost comunicată vreunui consumator) pentru ca, ulterior, să o majoreze cu 5,6%. Conform contractului, debitorul ar fi putut să opteze pentru dobânzi fixe, însă această opţiune nu era în acelaşi câmp vizual astfel încât consumatorul să accepte respectiva variantă (8,6%/an, respectiv 14%/3 ani). Din cele sesizate, reiese faptul că banca folosea această practică la întreg portofoliul de credite (inclusiv lei şi euro). (...) Impactul a fost asupra 9.658 de clienţi afectaţi, reprezentând 389,2 milioane euro".

    Procesul verbal, obţinut de ziarul BURSA, mai subliniază: "Raiffeisen Bank dorea să acorde cât mai multe credite în cuantum cât mai mare şi a acordat credite cu dobânzi situate, la origine, sub nivelul pieţei, dar cu termene lungi, ca să îşi permită consumatorul să ia credit, stipulând în contract clauza de majorare discreţionară a dobânzii după primul an de graţie, ceea ce a determinat o majorare treptată a gradului de îndatorare. Raiffeisen Bank a setat în sistem mărirea automată a dobânzilor atunci când creditele împlineau un an de la acordare, justificând această practică printr-o clauză introdusă în contract prin care să-şi justifice majorarea unilaterală a dobânzii. Astfel, banca a planificat revizuirea discreţionară a dobânzii la nici două luni după acordarea creditelor, în perioada 1.02.- 18.12.2008. Banca ştia, deja, în ianuarie 2007, că din anul al doilea va încasa sume mai mari din dobânzi majorate, deşi nu le majora în relaţie cu evoluţia LIBOR, ci pur şi simplu pentru a-şi creşte profiturile prin supraîndatorarea clienţilor. Grupul Clienţilor cu credite în CHF subliniază faptul că banca a planificat această practică înşelătoare instruind angajaţii din agenţii despre modul în care să motiveze creşterea dobânzilor dacă ar fi întâlnit clienţi care aveau intenţia de a refinanţa creditele la alte bănci".

    Conform Procesului verbal, "se poate constata că toate analizele economice aveau la bază exclusiv calcule comerciale bazate pe indicatori de profit şi nu au ţinut cont de eventualele variaţii ale cursului sau ale ratei dobânzii, respectiv nu au avut în vedere menţionerea unei relaţii corecte cu consumatorii, prin expunerea acestora la un risc de neplată considerabil şi afectând, astfel, o mare parte din portofoliul de credite denominate în CHF".

    Constatarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) conform căreia Raiffeisen Bank a avut practici comerciale incorecte în relaţia cu clienţii care au contractat credite în franci elveţieni (CHF) este neîntemeiată, consideră reprezentanţii băncii.

    Aceştia subliniază, într-un răspuns transmis ziarului BURSA, că, în activitatea sa, banca a respectat şi respectă dispoziţiile legale în vigoare. Reprezentanţii Raiffeisen Bank ne-au precizat: "Menţionăm că Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, act normativ care stă la baza încheierii procesului-verbal de către ANPC, a intrat în vigoare la începutul anului 2008, în condiţiile în care practicile analizate şi sancţionate de către ANPC vizează în mod preponderent anii 2006-2007. Prin urmare, nu există un temei legal care să justifice sancţionarea noastră şi, din acest motiv, vom contesta în instanţa decizia ANPC".

    Bogdan Pandelică a anunţat, miercuri, că toate băncile care au dat credite în franci elveţieni vor fi controlate de ANPC.

    Anghel, ANPC: "BNR şi ARB ar trebui să-şi asume atât situaţiile create de practicile comerciale incorecte, cât şi înlăturarea lor"

    Banca Naţională a României (BNR) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) ar trebui să-şi asume atât situaţiile create de practicile comerciale incorecte, cât şi înlăturarea lor, într-un efort comun cu ANPC şi cu asociaţiile de consumatori, consideră Paul Anghel, directorul general al ANPC.

    Domnia sa apreciază, citat de news.ro, că, în ceea ce-i priveşte pe clienţi, a fost dovedită importanţa educaţiei financiare şi îi îndeamnă pe aceştia să facă apel la toate instituţiile statului abilitate atunci când simt că le sunt încălcate drepturile în calitate de consumatori.

    "Eu cred cu tărie că este un moment delicat. Este o problemă de imagine pentru întreg sistemul bancar", a spus Paul Anghel, menţionând că toate băncile ar trebui să decidă să-şi modifice abordarea şi să-şi revizuiască atitudinea în raport cu clienţii.

    Directorul ANPC a subliniat că Raiffeisen Bank nu au vrut să aibă o relaţie corectă, "de tip win - win sau lose - lose" cu clientul, urmărind doar profitul propriu.

    Opinia Cititorului ( 35 )

    1. Autoritatea " a propus" prin Procesul verbal de constatare a contraventiei... Modelul gaunos al conducerii de trista amintire din anii 2009-2010 nu a fost eliminat din mentalitatea actualei conduceri.

      Desigur, Procesul verbal de constatare a contraventiei este SECRET. Doar nu se facea sa fie reiterate incalcarile RAIFFEISEN BANK in Ordinul NESECRET.

      Ma intreb, de cand actele acestei institutii au ajuns SECRETE? Oare sunt aratate procese tehnologice de fabricare a bombelor nucleare si se inspira KIM ? ???????????? 

      1. In justitie se face nesecret.

        Nu este normal sa fie secret nimic ce face Anpc doar ca prin " secret" se deschide poarta catre mita? 

      daca nu ma insel, au fost ceva proteste la raiffeisenbank in trecut legate de salariile mici ale angajatilor [fata de alte banci]. sau ma inseala memoria? pai nu mai bine ii plateau "omeneste", ca aveau de unde...

      1. Deci excrocheria a fost slab platita!

        Bravo mai ! Mici sunteti la suflet .Calcati pe destine.De amar sa va fie.

        Facultatea terminata pe minim de economie.

        da, nu numai ca au fost escroci [asa se zice, mai nou] da' au fost si meschini. cat despre suflet... asta e treaba BOR, nu BNR

        ...minim, maxim...

      `GURU`- de la BNR in `SPIRALA` bancara a intrat si RAIFFEISEN BANK,sau face parte din CAPO DI TUTTI CAPI !!!!!

      1. Linistea inaintea furtuni.

      Bursa ma asteptam la un punct de vedere al Bnr-ului, Vasilescu in special.

      Acesti 50 000 ron unde merg? La stat sau despagubire morala pentru cei afectati? 

      Pentru daune morale cui trebuie sa se adreseze ca instantele din tara nu acorda asa ceva mai ales si contra unei banci austriece. Banca poate mitui judecatori dupa cum si-a cumparat linistea in acesti 10 ani?

      De acord cu Paul A. 

      1. Dacă nu ești mulțumit de Bursa, atunci citește nimicul din oricare alt ziar.

        De 20 si de ani o citesc, trebuia sa puna si punctul de vedere al Bnr-ului sau simplu Bnr nu a dorit sa comenteze subiectul.

        Sau, simplu, BNR o sa-si spuna punctul de vedere dupa trecerea weekendului, ca in weekend nu sunt disponibili si dupa 20 de ani de citit Bursa, macar atat stii.

        Daca m-am adresat Bursei atunci de ce te bagi in seama?

        PA! 

      Ionut Dumitru, de la Raiffeisen, membru in consiliul fiscal prin care mafia financiara a vrut sa controleze guvernul, ce parere are despre practicile Raiffeisen?

      Cat timp crede ca mai are pana la ușa pârnăii? 

      felicitari anpc . ani de zile raprotau pierderi , bancile in general , si luau dobanzi triple fata de austria sau germania . cum sa sprijine capitalul romanesc ?

      1. Felicitari Anpc!

      Sau e un stol?

      Sunt in cardasie? 

      Ati dat mana peste tara?

      Sper ca nu dati foc la dovezi care v-ar incrimina. 

      Va rog si un control ANAF la Raiffeisen, va rog avand in vedere ca am lucrat acolo si cand am vazut cum se vand creditele performante in vederea exportului de profit, mi-a stat inima in loc .

      De ce domnul Groninger are mandate dupa mandate la conducera bancii ? Oare are ceva sub pres ? 

      Eu cred ca informatia interesanta este ca ANPC a facut investigatii la "solicitarea premierului Tudose si administratia prezidentiala" ceea ce in limbaj mafiot inseamna ca bancile nu mai sunt tinute in brate de politicieni si ca acestia s-au dezis de banci, asa cum sade bine unei aliante de escroci banci-politicieni. Disclaimer : a) prin escroci in banci ma refer la managementul de top si nu la restul lucratorilor care au implementat niste directive ca sa poata duce acasa o paine; b) prin escroci politicieni ma refer la toti politicienii. Iar BNR-ul cred ca n-a putut sa faca nimic sa impiedice ANPC-ul, semn ca DNA-ul este mai important "these days" decat masonii. Chestie de timing !

      1. Sa intelegem ca tu esti "bancherul bun".Cred ca esti ala bine platit sa-si tina gura in legatura cu "implementarile".Mai lasa-ne!

        Buna observatie.

        In mod normal as fi tentat sa te cataloghez drept ''bou''; inainte de a face pasul asta, am sa-ti acord beneficiul necunoscatorului si am sa-ti spun ca am credite in CHF in cuantum, de niste sute de mii . Iti recomand sa iei DE_SCENA, care este in fapt o atitudine care te va ajuta sa scapi de SCENARITA, boala care pare ca te macina. Nu toti oamenii sunt la fel, si din nou as fi tentat sa folosesc apelativul ''mai boule'' dar din nou am sa ma retin. Nu toti arabii pun bombe, nu toti nemtii sunt rasisti, nu toti francezii sunt nationalisti, nu toti romanii sunt tigani, nu toti ungurii vor Transilvania; ei bine, nu toti bancherii sunt rai ! Te doare ?

        Of Doamne! Platesti tu rata dupa n...sute de mii "franci francezi",cum zice un clasic in viata,iubit de astia ca voi,fie-i numelele in veci spurcat !!!!Toti bancherii ii cred pe "restul "tampiti.Ce sa ma doara?Hai sictir! Esti penibi!Du-te in spuma marii dupa Afrodita,imaculatule!

        Beeeeep ! Ai avut o sansa si ai ratat-o ; BOULE !

        Mihai D,

        Nu este nimic mai interesant ca adevarul. Iar adevarul este ca Grupul Clientilor cu Credite in franci elvetieni A SESIZAT administratia prezidentiala si guvernul in legatura cu posibile incalcari pe care le-ar fi produs Raiffeisen Bank. Cum niciuna din cele doua institutii nu pot demara controale, acestea le-au indreptat catre ANPC.  

        Prin escroci poti numi si multi functionari simpli bancari, functionari care nici macar nu stiu / nu au auzit de secretul bancar. Este drept ca nu pe toti, dar sunt multi care chiar cred ca sunt un fel de dumnezei in miniatura. Din ce in ce mai multi, asa cum si societatea aceasta amorala le-o "cere".

        Nu iti fa griji, si DNA-ul are "masonii" ei. Si restul institutiilor relevante. Chiar si ANPC. Dar sunt mai "low profile". 

        De acord cu tot ce spui. Partea de logistica era mai putin interesanta pentru mine; bineinteles ca Premierul si Presidentia nu pot declansa controale iar ANPC este unul din bratele armate ale statului. Pe mine ma interesa faptul ca Presedintele si Premierul au ''solicitat'' in public ceea ce ERA ORICUM OBLIGATORIU PRIN LEGE PENTRU ANPC, ceea ce este un mod obisnuit de a da spune ''noi nu ii tinem in brate''; daca iti aduci aminte, Basescu uza foarte des de acest lucru in conferintele de presa, amenintand voalat pe unii si altii sa stea ''parcati'' si sa nu mai faca/zica X sau Y. La fel face si Ambasada Americii cand mai da Klemm cate o declaratie : we support anticorruption enforcements and DNA's progress towards it ''; ceea ce Klemm spune de fapt in astfel de ocazii PRINTRE RANDURI este de fapt: ''guys , don't mess with Kovesi, she is ours and she is us, so back off and stay the fuck away ''. Iar despre functionarii pigmei din banci care se cred Alpha si Omega ce sa spun: lumea corporatista este un context ne-natural, o facatura care are drept scop al actionarilor doar profitul si prin urmare inventeaza tot soiul de pozitii si ierarhii ca sa le dea senzatia oamenilor ca au putere de decizie asupra altora: colegi, clienti, furnizori etc. Iar asta s-a dovedit ca functioneaza - vezi experimentul Standford. Sunt fost corporatist -pana in 1998 - si antreprenor tot de atunci. Sunt militant anticorporatii de atunci de cand am vazut oameni buni si ok transformandu-se in lepre in goana dupa pozitii de conducere, calcand peste cadavrele colegilor cu care mai ieri beau cafeau si radeau. Pe de alta parte, imi aduc aminte si de cate zeci de mii de buticuri (pana le-a daramat Basescu si pana a intrat ANAF-ul in ei) care plateau taxe la stat fix 2 lei, cu contabilitate dubla si tripla; in schimb patronii isi schimbau jeep-anele la 1-2 ani. Din punct de vedere al colectarii la buget, macar corporatiile platesc taxe-nu ma refer la bancile care au gasit cai sa externalizeze profitul sub diverse forme- si mai platesc si angajatilor cartile de munca. Rau cu corporatiile, rau fara corporatii !

      Miscarea de a trece creditele din CHF,Euro sau alte valute,e tot in defavoarea clintilor.Cand valutele au urcat atat de mult in raport cu leul,sa le modifici contrctele ,care si asa au platit ani buni la un curs nefavorabil lor,repet ,e in defavoarea,tot a, clientilor.Adica,atunci cand,e posibil ca aceste valute sa isi fi terminat cresterile,le schimbi contrcatele in lei.Acum dobanzile la lei cresc,adica ii arunci pe aceeasi clienti turmentati,sa plateasca mai mult..

      1. Capitalul este fluid si international. Daca in acest moment paraseste Romania inseamna ca leul se devalorizeaza, dobinzile cresc. Trebui umblat undeva in creiere parlamentar / guvern pentru schimbare sens.

        Dar e tirziu....miscarea a inceput ! 

      As vrea sa vad acelasi articol dar cu alt nume BANC POST...,

      1. Amen to that , sister ! Si eu la fel ! Cica se va anunta preluarea lor de catre BT pana la sfarsitul anului iar BT-ul a facut oferte cumva cat de cat mai rezonabile clientilor cu CHF cand au preluat Volksbank. Personal cred ca orice schimbare a (scapare de) actionariatului grec este binevenita.

        Sau Pireus BANK

        [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

        Pireus BANK

      Acei clienti care au fost executați silit si jecmăniți de aceste banci si aruncați in strada cu tot cu copii nu se face nimic pentru ei lor nu le face nimeni dreptate . Suntem umiliți de niste banci straine la noi in tara si nici o instituție de control a statului nu sa sesizat pana acum doar acum dar cred ca este foc de paie va veni ordin se sus sa o lase mai moale

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb