ANRE are mecanisme de încurajare a producţiei de energie în zonele deficitare

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 februarie 2008

ANRE are mecanisme de încurajare a producţiei de energie în zonele deficitare

Cele mai multe congestii în reţeaua de transport a energiei electrice apar în partea de nord-vest şi de nord-est a ţării, dar şi în zona Capitalei. Octavian Lohan, directorul Dispecerului Energetic Naţional (DEN), a declarat ieri, într-un seminar organizat de IRE, că estul ţării este deficitar în producţia de energie, iar vestul este excedentar. Dezechibrele din sistem sunt rezolvate de DEN pe Piaţa de Echilibrare, dar şi prin oprirea sau pornirea, după caz, a unităţilor de producţie dispecerizabile.

Ovidiu Pop, directorul "Verbund" România, a declarat ieri că problema congestiilor, care încarcă an de an cheltuielile "Transelectrica", este rezultatul politicilor autorităţilor în domeniul producţiei de energie. Domnia sa a explicat: "Actualele unităţi de producţie sunt învechite şi au suportat puţine investiţii în modernizări. Aproape toate unităţile de producţie au tehnologiile şi randamentul la nivelul anilor "70. Companiile producătoare nu sunt capabile să atragă fondurile pentru investiţii. În plus, există şi problema acută a investiţiilor de mediu. Dacă nu sunt efectuate la timp, multe grupuri se vor închide şi vom avea deficit de energie".

Reprezentantul "Verbund" susţine că statul trebuia să încurajeze demult investiţiile private în domeniul producţiei. Vechea foaie de parcurs, agreată de Uniunea Europeană în domeniul privatizării companiilor energetice, a fost abandonată în favoarea formării unui campion naţional. Acest lucru a întârziat foarte mult investiţiile în domeniu şi ne periclitează producţia de energie.

La rândul său, Jean Cons­tantinescu, preşedintele IRE (Institutul Român pentru Energie), a declarat că ANRE trebuie să-şi asume un rol activ în piaţă şi să încurajeze investiţiile în noi capacităţi de producţie prin tariful de trans­port şi prin condiţionarea eliberării autorizaţiilor de fuinc­ţionare. Domnia sa a explicat: "Multe unităţi noi în cogenerare ar putea fi deschise în zonele deficitare în ceea ce priveşte producţia de electricitate, dacă tariful este încurajator pentru anumite perimetre şi cadă se aplică prevedrile legale pentru condiţionarea autorizării în funcţie de locaţie".

Majoritatea noilor proiecte de producţie a energie sunt plasate lângă marii consumatori. Sunt mari consumatori care dis­pun de capacitatea financiară să-şi producă singuri, în unităţi noi, energia de care au nevoie. Investitorii strategici vor să deschidă unităţi noi în zone care nu sunt deficitate în producţie, dar care se află în imediata apropiere a unor mari consumatori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb