ANRE: "OUG 114 nu va creşte preţurile energiei şi gazelor"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii / 30 ianuarie 2019

"OUG 114 nu va creşte preţurile energiei şi gazelor"

Zoltan Nagy, ANRE: "Preţurile energiei pe piaţa liberă pentru consumatorii casnici nu vor putea fi mai mici decât cele reglementate" Vlăsceanu, ACUE: "Preţul gazelor pe piaţa liberă este mai mare în prezent cu 25-30% faţă de luna septembrie"

Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislaţia secundară emisă de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creşteri de preţuri ale energiei electrice şi gazelor naturale furnizate clienţilor finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 - 28.07.2022 (pentru energia electrică), respectiv 01.01.2019 - 28.02.2022 (pentru gazele naturale), arată o informare de presă transmisă, ieri, de ANRE.

În acest context, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, a declarat, ieri, potrivit Agerpres: "Preţurile la energie pe piaţa liberă, pentru consumatorii casnici, nu vor mai putea fi mai mici decât cele reglementate, în condiţiile în care pe pieţele angro nu se estimează un trend semnificativ descrescător".

Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a afirmat, ieri: "Preţul gazelor pe piaţa liberă este mai mare în prezent cu 25-30% faţă de luna septembrie, însă consumatorii casnici îşi pot schimba furnizorul sau pot reveni în piaţa reglementată la 21 de zile de la notificarea companiei energetice".

NAGY-BEGE, ANRE:

"Nu ştiu dacă situaţia furnizorilor din piaţa angro care oferă preţuri mai mici decât cele reglementate se poate menţine pe termen lung"

Vicepreşedintele ANRE laudă faptul că unii furnizori din piaţa angro oferă, încă, preţuri mai mici decât cele reglementate, precizând, însă, că situaţia este incertă pe termen lung.

Domnia sa a explicat: "Este de lăudat, că, în aceste condiţii, când pe pieţele centralizate preţurile sunt foarte mari, pe piaţa angro încă sunt furnizori care îşi permit să ofere preţuri mai mici decât cele reglementate. Nu ştiu dacă această situaţie se poate menţine pe termen lung, pentru că nu vedem un trend descrescător semnificativ pe pieţele angro".

În prezent, potrivit comparatorului de preţuri de pe site-ul ANRE, mai există o ofertă a unui furnizor de a livra energie la preţ mai mic decât cel reglementat consumatorilor casnici şi aceasta în condiţiile în care piaţa de energie a fost total liberalizată la 1 ianuarie 2018 şi, vara trecută, existau în piaţa liberă peste 20 de oferte mai bune decât preţul stabilit de Autoritatea de Reglementare.

Zoltan Nagy-Bege le-a recomandat consumatorilor ca, înainte de a decide schimbarea furnizorului, să se documenteze foarte atent cu privire la preţurile din piaţă, menţionând: "Le recomand consumatorilor să se documenteze foarte atent, să urmărească evoluţia preţului reglementat. La energia electrică vom avea preţ reglementat începând cu 1 martie, să folosească comparatorul de preţuri, iar ieri au fost lansate şi aplicaţiile pentru telefoane mobile, atât pentru Android, cât şi pentru iOS, să compare preţul reglementat cu eventualele oferte de pe piaţa liberă şi să ia o decizie în cunoştinţă de cauză".

SILVIA VLĂSCEANU, ACUE: "Nu putem şti, acum, ce preţuri vor fi pe noua piaţă reglementată"

Dreptul unui consumator de a-şi schimba furnizorul de energie în 21 de zile de la notificare nu poate fi îngrădit, însă nu se poate şti acum care vor fi preţurile din noua piaţă reglementată, a atras atenţia Silvia Vlăsceanu.

Domnia sa a explicat: "Nu ştim cum vor fi preţurile pe noua piaţă reglementată. Consumatorul casnic care a încheiat un contract pe piaţa concurenţială poate reveni în piaţa reglementată, chiar dacă are contract cu un furnizor concurenţial. Acum, fiecare ştie ce a semnat şi ce fel de contract are, acest contract nefiind reglementat, ci pe o piaţă unde fiecare şi-a negociat. Pe de altă parte, există prevederi legale peste valoarea juridică a unui contract, prin care unui consumator nu I se poate îngrădi dreptul de a-şi schimba furnizorul în 21 de zile de la notificare".

Potrivit domniei sale, cum în prezent nu se ştie care vor fi preţurile reglementate, nu se poate spune dacă va fi mai avantajos pentru un consumator casnic care are contract pe piaţa liberă să revină în segmentul reglementat.

"Pe de altă parte, preţul gazelor este în creştere. Pe piaţa liberă, preţurile au crescut cu 25-30% faţă de septembrie. Celelalte componente reglementate nu au evoluat, tarifele de transport, distribuţie şi marja de furnizare nu au fost modificate", a adăugat directorul executiv al ACUE.

ANRE: "Clienţii finali casnici de energie electrică şi gaze naturale au la dispoziţie facilităţi care să îi protejeze de practicile comerciale incorecte"

ANRE a pus la dispoziţia clienţilor finali casnici de energie electrică şi gaze naturale mai multe facilităţi care să îi protejeze de practicile comerciale incorecte.

Comunicatul Autorităţii arată: "În ceea ce priveşte clienţii finali casnici de energie electrică şi gaze naturale care au uzat de dreptul de eligibilitate, reamintim că ANRE a pus la dispoziţia acestora mai multe facilităţi menite să-i protejeze împotriva unor posibile practici comerciale incorecte: câte un instrument de comparare a preţurilor/ofertelor-tip, destinat tuturor clienţilor finali care sunt interesaţi să-şi aleagă sau să-şi schimbe furnizorul de energie electrică şi/sau gaze naturale din piaţa concurenţială, al căror scop este să permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizori, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip; posibilitatea de a reveni din piaţa concurenţială pe piaţa reglementată, în situaţia în care consideră că este mai avantajos: energie electrică - în prezent, clientul casnic de energie electrică care doreşte să revină din piaţa concurenţială la serviciul universal se va adresa furnizorilor de ultima instanţă din zona sa de reţea, având asigurat preţul avizat de ANRE; gaze naturale - clientul casnic are dreptul să revină la furnizarea reglementată şi se poate adresa furnizorului care are această obligaţie, în vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim reglementat la preţul de furnizare aprobat de ANRE. Pentru a afla care este furnizorul de gaze naturale care are obligaţia să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim reglementat, clientul casnic se poate adresa furnizorului actual, care are obligaţia să îl informeze în acest sens". Preţurile la care se realizează furnizarea gazelor naturale în regim reglementat sunt aprobate de ANRE, diferenţiat pentru fiecare furnizor si pentru fiecare categorie de clienţi stabilită în funcţie de modul de racordare la un obiectiv din sectorul gazelor naturale şi de consumul anual, şi sunt publicate de către fiecare furnizor pe pagina proprie de internet, mai informează Autoritatea.

Reprezentanţii ANRE şi cei ai companiilor din energie s-au întâlnit, marţi, pentru discuţii pe tema legislaţiei secundare privind furnizarea de energie electrică pentru consumatorii casnici, în contextul OUG 114/2018, întâlnire la care presa nu a avut acces.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu creste la gaze, asa ne-au promis, pardon, pacalit.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb