ANRE şi BNR au discutat despre preţul energiei şi gazelor

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 decembrie 2013

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) şi cei ai Băncii Naţionale a României (BNR) s-au întâlnit, ieri dimineaţă, pentru a discuta pe tema preţurilor energiei electrice şi gazelor, în vederea calculării impactului acestor preţuri în inflaţie. Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat, citat de Agerpres: "Ne-au solicitat date privind evoluţia lunară a preţului energiei electrice şi gazelor din 2005 încoace, pentru a stabili inflaţia. Vor să ştie şi care va fi preţul certificatelor verzi şi ce influenţă va avea, este foarte important acest lucru".

Ţara noastră se află în proces de dereglementare a preţurilor finale la energie electrică şi gaze naturale. În ceea ce priveşte electricitatea, consumatorii industriali nu vor mai plăti preţuri reglementate de la 1 ianuarie 2014, iar cei casnici, din 2017. La gaze, preţurile vor mai fi reglementate până la finele anului viitor pentru consumatorii industriali, cu posibilitatea prelungirii cu un an, până la 31 decembrie 2015, a acestui termen, în cazul în care anul viitor se constată că este prea mare diferenţa între preţul intern şi cel de import.

Consumatorii casnici nu vor mai plăti preţuri reglementate de la 31 decembrie 2018. De la 1 ianuarie 2014, ANRE a anunţat că, pentru consumatorii casnici, preţul gazelor va creşte cu 1%, faţă de 2% cât era estimat în calendarul de liberalizare. Pentru consumatorii industriali, majorarea va fi între 1% şi 2%, deşi în calendar era prevăzută o scumpire de 3%.

În urmă cu o săptămână, Niculae Havrileţ declara că ponderea importurilor în consumul de gaze este în jur de 20%, faţă de 35-40% cât a fost anii trecuţi în această perioadă, ceea ce va duce la un preţ final mai mic decât cel estimat până acum. "Nici pentru următoarele luni nu ne aşteptăm la o creştere mare a importurilor, ci acestea vor rămâne sub 30% din consum, faţă de 45-60%, cât a fost în iernile din 2011-2012. Astfel că preţul final se stabilizează, chiar dacă avem un calendar de liberalizare a preţului", a subliniat domnul Havrileţ.

Preţul gazelor de producţie internă este acum în jur de 200 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de import costă 420 de dolari pe mia de metri cubi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb