Antibiotice Iaşi abordează în forţă piaţa SUA

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 august 2009

Antibiotice Iaşi abordează în forţă piaţa SUA

Partenerii Antibiotice din SUA au lansat deja primele comenzi în valoare de 2 milioane dolari

Compania Antibiotice SA Iaşi a dezvoltat, încă de acum trei ani, un proiect destinat pieţei Statelor Unite şi Canadei, ce constă în exportul de medicamente injectabile. Ioan Nani, directorul general al Antibiotice SA Iaşi, ne-a declarat: "După trei ani de muncă intensă pentru obţinerea certificărilor necesare de la organismul regulator în domeniul medicamentului din SUA-FDA (Food and Drug Administration), Antibiotice aşteaptă ca în foarte scurt timp să obţină autorizarea necesară exportului, relaţiile comerciale cu partenerii de pe această piaţă urmând să înceapă încă din trimestrul IV al acestui an. Finalizând acest proiect, compania va reuşi să pătrundă cu medicamente injectabile pe o piaţă premium cum este cea a Statelor Unite, recunoscută ca extrem de exigentă în ceea ce priveşte calitatea produselor ce pot fi comercializate. Partenerii noştri de afaceri din SUA au lansat deja primele comenzi în valoare de 2 milioane dolari, ceea ce reprezintă doar o primă parte a unui export planificat de peste 15 milioane dolari pe an", ne-a declarat.

Deşi piaţa externă se confruntă cu probleme la fel de complicate ca şi cea naţională, compania farmaceutică ieşeană consideră că exportul poate constitui o adevărată măsură anticriză. În condiţiile în care la export facturile se încasează la 60-90 de zile, faţă de 230 de zile - perioada în care se fac plăţile pe piaţa internă, activitatea de export ajută la echilibrarea fluxurilor financiare. "Ca atare, dezvoltarea exporturilor reprezintă un obiectiv strategic pe termen mediu şi lung, obiectivul companiei pentru următorii trei ani fiind realizarea unui ritm de creştere de 10 - 15%. În aceste condiţii, pe termen mediu, exportul va deţine o pondere de peste 15% din totalul cifrei de afaceri a companiei noastre", a adăugat Ioan Nani.

Antibiotice Iaşi abordează în forţă piaţa SUA

Strategia de export a producătorului farmaceutic ieşean vizează consolidarea pieţelor pentru produsul Nistatină şi dezvoltarea exportului de produse finite, atât ca exporturi directe ale produselor Antibiotice, cât şi pe bază de contract manufacturing. Dezvoltarea exportului de forme finite a urmărit atât creşterea relaţiilor comerciale pe pieţele tradiţionale, precum şi intensificarea eforturilor de promovare a operaţiunilor de fabricaţie sub contract pe capacităţile avizate GMP ale companiei. Pe termen mediu, dezvoltarea exportului de forme finite reprezintă obiectivul strategic prioritar. În acest sens, au fost demarate negocieri pentru promovarea formelor finite pentru piaţa Europei, pieţele din zonele Asiei şi Africii şi va fi stabilită strategia de intrare pe piaţa Federaţiei Ruse. Anul trecut, ponderea exportului în vânzările Antibiotice SA a fost de 12%, pentru 2009 fiind vizată majorarea acesteia până la 15%. Valoarea exportului înregistrată în primele şase luni ale anului 2009 a atins nivelul de 6.805.294 dolari, în creştere cu 2,7% comparativ cu perioada similară a anului precedent, când la acest capitol se consemnau relaţii comerciale în sumă de 6.628.272 dolari. Principalul produs de export este Nistatina, substanţă activă, Antibiotice fiind al doilea producător mondial al acesteia, cu o cotă de piaţă de 25%. Din punct de vedere valoric, Nistatina a reprezentat aproximativ 55% din totalul exportului companiei ieşene, iar produsele finite au acoperit diferenţa de 45%. Principalele pieţe de desfacere au fost cele din Europa (Germania, Elveţia, Belgia, Franţa, Marea Britanie), America de Nord (SUA) şi Asia (Vietnam, India, Siria, Irak, China, Iordania).

SC Antibiotice SA Iaşi este cel mai important producător român de medicamente de pe piaţa autohtonă, este principalul producător de antiinfecţioase din România şi exportator de produse farmaceutice în peste 35 de ţări ale lumii. Portofoliul de medicamente de uz uman numără în prezent 142 de produse, ce acoperă 92 de substanţe active (dci), 11 clase terapeutice (antiinfecţioase, tract digestiv, cardiovascular, sânge, sistem nervos, sistem musculo-scheletic, organe senzitive, sistem respirator, aparat genito-urinar şi preparate dermatologice). Portofoliul de medicamente de uz veterinar numără în prezent nouă produse, dintre care trei sub formă de vrac, două preparate topice (unguente) şi patru pulberi pentru soluţii injectabile. La nivelul canalelor de consum, o cotă de 43% din vânzările din piaţă pe portofoliul Antibiotice este constituită din segmentul Spitale, cu o valoare de 45,2 milioane lei, în creştere cu 65% faţă de semestrul I 2008. Pe segmentul retail (farmacii), Antibiotice dezvoltă o cifră de afaceri de aproximativ 60 milioane lei, în primul semestru al acestui an, din care 83% o reprezintă medicamentele cu prescripţie medicală. După primele şase luni ale acestui an, compania farmaceutică ieşeană a raportat un profit brut de 18,29 milioane lei, fiind din acest punct de vedere în grafic privind profitul estimat pentru anul 2009, de 15,5 milioane lei, deşi acest rezultat indică o scădere de aproximativ 10 procente faţă de semestrul I 2008, când profitul brut era de 19.937.195 lei. Antibiotice Iaşi estimează că în acest an va realiza o cifră de afaceri de 225.000.000 lei, în condiţiile în care la finalul anului trecut, la acest indicator se consemna valoarea de 215.805.947 lei. De asemenea, se mizează pe o creştere cu peste 14 milioane de lei a veniturilor totale, de la 231.224.307 lei la finalul anului trecut, la o estimare de 245.500.000 lei lei în acest an, dar se anticipează şi o creştere a cheltuielilor totale, de la 217.845.674 lei în 2008, la 230.000.000 lei în acest an. Ca atare, profitul brut estimat pentru acest an se ridică la 15.500.000 lei, din care, după impozitare, să rezulte un profit net de 12.676.000 lei. La finalul anului trecut, compania ieşeană de medicamente a raportat o valoare netă a profitului de 10.572.756 lei. Cu toate greutăţile înregistrate în primul semestru al acestui an în ceea ce priveşte încasarea creanţelor din sistemul sanitar, Antibiotice a fost în măsură să-şi onoreze toate obligaţiile ajunse la scadenţă către furnizori, bănci, bugetul statului şi acţionari. Suma indicatorilor "creanţe" şi "casa şi conturile la bănci"(parte din indicatorul "lichiditatea imediată") la data de 30 iunie a.c. a înregistrat o creştere de 3%, iar datoriile totale s-au redus cu 1% comparativ cu începutul anului.

În urma transferului, titlurile deţinute la Antibiotice SA de către AVAS, principalul acţionar al companiei farmaceutice ieşene a devenit Ministerul Sănătăţii, cu 53,0173% din acţiuni. La data de 10 august a.c., diferenţa de titluri era deţinută de SIF Oltenia (10,0954%) şi de alţi acţionari (36,8873%).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. am facut practica acolo.as avea nevoie dme un loc de munca in aceasta fabrica ma poate ajuta cineva

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb