Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) a obţinut, în primele trei luni ale anului, un profit net de 22,2 milioane de lei, cu circa 150% peste cel din perioada ianuarie-martie a anului trecut, în condiţiile în care veniturile din vânzări s-au ridicat la 178,7 milioane de lei, mai mari cu 40% comparativ cu cele din primul trimestru din 2022, conform raportului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Pe piaţa internă, valoarea veniturilor din vânzări este de 114 milioane lei, cu 45,5% mai mare în comparatie cu nivelul planificat şi cu 32,5% mai mare comparativ cu valoarea din primul trimestru al anul 2022", potrivit documentului.
"Pe piaţa internaţională, exportul de produse finite este de 34,53 milioane lei, mai mare cu 16% comparativ cu valoarea planificată de 29,85 milioane lei şi în creştere cu 45,6% raportat la perioada ianuarie-martie 2022".
Conform companiei, ies în evidenţă performanţele obţinute în teritoriile consacrate, definitorii pentru strategia de expansiune teritorială a Antibiotice - Statele Unite, Regatul Unit al Marii Britanii, Danemarca, Vietnam, Irak, Moldova. "Vânzările de produse finite în aceste ţări au înregistrat un avans de 39% comparativ cu primul trimestru din 2022, generat preponderent de o creştere a cantităţilor livrate pe categorii de produse strategice pentru orice sistem de sănătate: medicamente antiinfecţioase (pulberi sterile, capsule şi comprimate), +4,4 milioane unităţi terapeutice, respectiv - medicamente cardiovasculare, +3,8 milioane unităţi terapeutice", conform raportului.
Cheltuielile cu materiile prime s-au ridicat la 36,6 milioane de lei, cu 23% peste cele din primele trei luni ale anului trecut, în timp ce cheltuielile cu personalul au fost de 33,3 milioane de lei, în creştere cu 25%, pentru aceeaşi perioadă de raportare. Cheltuielile cu energia electrică, gazele naturale şi apa potabilă au fost de 8,8 milioane de lei, mai mari decât cele din primele trei luni ale anului trecut, de 5,7 milioane de lei, dar sub cele planificate, de 10,7 milioane de lei.
În aceste condiţii, Antibiotice Iaşi a obţinut, în primul trimestru al anului, un profit din exploatare de 26,5 milioane de lei, cu 110% peste cel din perioada ianuarie-martie 2022, rezultat la care s-a adăugat un câştig financiar de aproape 0,8 milioane de lei.
În decembrie anul trecut, compania a inaugurat o nouă fabrică de produse farmaceutice topice solide şi semisolide, destinate atât medicaţiei intraspitaliceşti cât şi consumului populaţiei, în urma unei investiţii de 20 milioane de euro, din surse proprii.
Statul Român, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53% din producătorul de medicamente din Iaşi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2023, 08:22)
Bravo! Au in conducator bun. Omul sfințește locul! Succes dl. Nani!