ANTON ANTON: "Susţin exploatarea gazelor din Marea Neagră, dar nu cred că trebuie să dăm Europei toate gazele noastre"

A.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2018

"Nimeni din jurul nostru nu este în stare să acumuleze energie. Şi astăzi ne batem din ce în ce mai mult să avem energie din resurse regenerabile. Foarte bine. Numai că aia vine când bate vântul şi când este soare, nu când aprinde cetăţeanul becul. Nu când consumatorul are nevoie de această energie", a spus Anton Anton.

"Nimeni din jurul nostru nu este în stare să acumuleze energie. Şi astăzi ne batem din ce în ce mai mult să avem energie din resurse regenerabile. Foarte bine. Numai că aia vine când bate vântul şi când este soare, nu când aprinde cetăţeanul becul. Nu când consumatorul are nevoie de această energie", a spus Anton Anton.

Ministrul propus al Energiei, Anton Anton, a declarat ieri, la audierile din comisiile parlamentare reunite, că susţine exploatarea gazelor din Marea Neagră, însă acest lucru trebuie făcut în aşa fel încât România să obţină un profit maxim.

Domnia sa a explicat: "Ministerul Energiei va milita pentru o piaţă concurenţială, deschisă şi conexată la Europa. Avem resurse pe care trebuie să le gospodărim corect, astfel încât să ne rămână şi nouă".

Anton Anton a militat pentru prudenţă în ceea ce priveşte exploatarea resurselor: "Gazele din Marea Neagră: sigur, trebuie să ne ocupăm de ele, să le exploatăm. Nu sunt adeptul unui monopol. Dar nici nu cred că trebuie să deschidem complet piaţa şi să dăm în Europa toate gazele româneşti".

Anton a amintit că americanii, înainte de prima criză a petrolului, au cumpărat petrol, iar când a venit criza, au deschis nişte sonde şi au trecut cu bine momentele critice.

Întrebat de deputatul PNL Virgil Popescu dacă strategia sa este de a conserva resursele, Anton a răspuns: "Nu, nu am exprimat chestia asta. Trebuie să facem o exploatare raţională, din care să rezulte nu să exploatăm fără niciun fel de raţiune resursele şi să le vindem ca resursă, ci cred că trebuie să facem în aşa fel încât din resursele noastre să facem un profit maxim. O parte să le exploatăm, o parte să le conservăm, nu ştiu, că nu pot eu acum să dau această soluţie".

Totodată, el a mai spus că energia este un domeniu extrem de important, care necesită o strategie naţională la care ministerul va lucra în perioada următoare. Întrebat când ar putea fi gata strategia, Anton a răspuns că şi-ar dori ca acest lucru să se întâmple mâine. "Eu am elaborat două strategii în domeniul de cercetare şi fiecare dintre ele a durat doi ani, pentru că am făcut-o pro­fesionist", a mai spus ministrul propus.

El a adăugat că proiectul de strategie elaborat în 2016 nu poate fi aplicat.

Anton Anton: "România are resurse energetice multe, bune, nu foarte mari; trebuie păstrat mixul energetic"

România este o ţară care are resurse energetice multe, bune, nu foarte mari, dar are de toate şi de aceea trebuie păstrat mixul energetic, a mai spus, ieri, ministrul Energiei, Anton Anton, la audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

Domnia sa a explicat, potrivit Agerpres: "România este o ţară care are resurse multe, bune, nu foarte mari, dar avem de toate. Avem şi nuclear şi hidro şi termo şi mixul acesta energetic trebuie să îl păstrăm. În sensul acesta, la nuclear, avem două unităţi în funcţiune şi ne dorim să mai construim încă două. Cele două unităţi pe care le avem în funcţiune va trebui foarte repede să le închidem pentru că se termină timpul de funcţionare. Mai avem doi ani de zile. Din fericire există posibilitatea de reabilitare a lor şi acest lucru va dubla viaţa acestor unităţi".

În privinţa centralelor pe cărbune, Anton a precizat că acestea vor rămâne o componentă importantă a mixului energetic, dar vor trebui retehnologizate pentru reducerea nivelului de poluare.

"La cărbune, avem o treime din energia produsă din arderea cărbunelui. Nu este eficientă, produce poluare, dar nu înseamnă că voi închide centralele de cărbune. Vor trebui retehnologizate, astfel încât nivelul de poluare din centralele pe cărbune să scadă, dar cărbunele va rămâne o componentă importantă a mixului energetic", a spus ministrul propus pentru portofoliul Energiei la audieri.

Anton Anton a afirmat că în sectorul hidro "se va bate" pentru hidrocentrala Tarniţa, care aduce României nişte "avantaje certe": "Încep cu o afirmaţie tehnică, până astăzi nu avem alt sistem de acumulare a energiei decât acumularea prin pompaj. Deci primul lucru pe care trebuie să-l spun este că mă voi bate pentru sistemul Tarniţa, care aduce nişte avantaje certe. Nu numai naţionale, ci şi cel puţin regionale. Nimeni din jurul nostru nu este în stare să acumuleze energie. Şi astăzi ne batem din ce în ce mai mult să avem energie din resurse regenerabile. Foarte bine. Numai că aia vine când bate vântul şi când este soare, nu când aprinde cetăţeanul becul. Nu când consumatorul are nevoie de această energie. Şi pentru chestia asta am nevoie de un sistem de acumulare. (...) În afară de Tarniţa mai există nişte hidrocentrale care trebuie puse în funcţiune cât se poate de repede şi să vedem care este modalitatea de a construi noi centrale. În prezent, circa 40% din potenţialul energetic este acoperit de hidrocentrale, deci mai avem ceva loc. În plus, cred că este nevoie de reabilitarea turbinelor, adaptarea lor la noile condiţii pentru că astăzi vârful se acoperă numai cu centrale hidro, pentru că nu am făcut nimic altceva. La hidro am nevoie de cercetare, dezvoltare şi reproiectare a agregatelor hidraulice".

Potrivit sursei citate, în sectorul de regenerabile este nevoie de "o preocupare serioasă şi sistematică" pe biomasă.

"La regenerabile, am văzut că avem păduri de centrale eoliene. Bine, rău, ele produc şi produc mult şi această energie trebuie să pot să o folosesc şi să pot să o stochez. Avem câmpuri de centrale solare. Nu ne-am preocupat serios şi sistematic de biomasă şi trebuie să facem nu numai partea legislativă ci şi pe cea operaţională, pentru că avem nişte condiţii impuse de Comunitatea Europeană din care facem parte", a mai spus ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Energie.

Anton Anton a fost validat Ministru al Energiei cu 44 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.

Anton: "Am fost o viaţă întreagă profesor de fluide"

Ministrul propus al Energiei, Anton Anton, le-a declarat jurnaliştilor, la finalul audierilor din Parlament, că el a fost o viaţă întreagă profesor de fluide şi a subliniat importanţa domeniului pe care îl va gestiona ca ministru, arătând că fără energie nu funcţionează nimic.

"Aş vrea să vă fac o mică declaraţie: nu mi-a fost uşor (la audieri - n.r.). Pentru că, dom'le, sala e plină, oamenii ăştia ştiu despre ce este vorba în propoziţie, nu au venit cu întrebări aiurea. Chiar, cum să vă spun, chiar a fost o audiere după părerea mea bună şi profesionistă. Sigur că la vot nu vreau să comentez faptul că aşa e modelul, opoziţia trebuie să se opună, dar opoziţia nu mi-a pus întrebări încuietoare sau de-astea cu tendinţă. Asta e prima afirmaţie", a susţinut Anton.

Apoi el a ţinut să precizeze cât de important este domeniul pe care îl va gestiona ca ministru.

"A doua afirmaţie: cred că energia este unul dintre domeniile cruciale ale economiei. Şi asta nu am inventat-o eu, o ştiţi cu toţii. Nu avem energie, nu se aprinde becul ăla de-acolo cu care filmăm. Nu avem energie, nu funcţionează telefoanele, nu avem energie, nu funcţionează nimic. Există filme suficiente, apocaliptice, pe care le-aţi văzut şi în care lipsa energiei ne duce într-o altă societate. De-aia cred că Ministerul Energiei trebuie să elaboreze o strategie naţională, cu o viziune clară şi limpede", a arătat Anton.

Întrebat de jurnalişti dacă va putea fi în continuare găsit pe aceeaşi adresă de mail, "profesorul de fluide", el a răspuns: "Pe aceeaşi. Am fost o viaţă întreagă profesor de fluide, eu am făcut maşini hidraulice, am predat hidraulică, maşini hidraulice. Tot felul de fluide, de aer, de ventilatoare, astea sunt fluide, eu sunt profesorul de fluide".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. DEȘEURILE SUB PREȘUL ZĂPEZII ACOPERĂ " carpații ,, . RECICLAREA = GAZ,Au,Ag ...

    Un alt ageamiu...Pare venit din secolul trecut....

    1. Ce era odată PNL ARIPA TÂNĂRA astăzi găsește tot mai mulți miniștrii trecuți de vârsta legală a pensionarii.

    cat este un baril echivalent de petrol in Romania si cat este in Austria raportat la picioare cubice standard.

    1. E standard bruta mica.

    Dle Ministru atentie la redeventele petroliere onshore nemodificate din 2004 si la propunerile de redevente pentru offshore propuse, poate le face-ti sa fie ca cele care se aplica in lume si pentru on si pentru off.

    Eu zic sa le dam nu degeaba ci sa dam noi bani ca sa le ia cineva. Numai asa putem fi credibili pe pietele internationale de prosti ratati. Poate primim vreun premiu la prostie. Avem cu ce sa ne laudam la fraieri in campania electorala.

    Da are dreptate dl ministru. Si cu fluidele ar trebui aplicata aceeasi politica! Bravos, halal ministru!

    Romanii spre deosebire de oricare alt popor au talentul deosebit de a-si promova zgura pentru a-i reprezenta! Mare pacat

    .. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb