ANTONIO TAJANI: "Din 1960, PIB-ul Uniunii per capita a crescut cu 33% mai mult faţă de Statele Unite"

Alexandra Cismaru
Internaţional / 25 martie 2017

Antonio Tajani (Sursa foto: Wikipedia)

Antonio Tajani (Sursa foto: Wikipedia)

Guvernul României salută adoptarea, astăzi, la Roma, a Declaraţiei care înnoieşte angajamentul celor 27 de state membre faţă de obiectivul unităţii şi coeziunii europene, faţă de valorile şi libertăţile fundamentale care stau la baza construcţiei comunitare, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Premierul României a mai precizat: "Declaraţia de astăzi, semnată exact în sala în care, acum 60 de ani, era parafat istoricul tratat care a pus bazele Uniunii Europene, este posibilă doar pentru că statele membre au rămas unite şi au găsit soluţii comune la probleme comune. Aceasta este calea care a asigurat succesul proiectului european în tot acest timp", a declarat prim-ministrul Sorin Grindeanu. "De aceea, Uniunea rămâne cadrul în care România, alături de celelalte state membre şi instituţiile comunitare, va acţiona pentru apărarea intereselor şi a priorităţilor noastre comune. Vom contribui, ca stat membru, dar şi ca ţară deţinătoare a preşedinţiei Consiliului UE în semestrul I din 2019, la continuarea integrării şi la aprofundarea cooperării între statele membre, pentru a menţine pacea, democraţia, stabilitatea şi securitatea în Europa".

Guvernul României îşi exprimă încrederea că, în cadrul procesului de reflecţie privind viitorul uniunii Europene, care se va derula în perioada următoare, cele 27 de state membre vor avea în vedere, în linia Declaraţiei de la Roma, protejarea realizărilor de până acum ale Uniunii - integritatea pieţei interne, libertăţile şi valorile europene, inclusiv libera circulaţie a persoanelor şi lucrătorilor, politica de coeziune, zona euro sau întărirea acţiunii Uniunii în vecinătate, atât la est, cât şi la sud. Trebuie să continuăm, fără diviziuni şi fragmentări în interiorul UE, aceste politici în beneficiul cetăţenilor, care reprezintă "amprenta" modelului european de integrare.

Potrivit comunicatului, ţara noastră rămâne pe deplin angajată să lucreze pentru a pune în aplicare direcţiile de acţiune convenite prin Agenda de la Roma, în sensul consolidării Uniunii. La 10 ani de la aderare, România are capacitatea şi resursele de a aduce o contribuţie substanţială în acest proces.

(A.C.)

-------------

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European a declarat în cadrul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma că din anul 1960, PIB-ul Uniunii Europene (UE) a curescut cu 33% mai mult faţă de Statele Unite, potrivit unui comunicat remis Redacţiei.

Antonio Tajani a declarat: "Uniunea noastră a reprezentat o încercare de a recrea o nouă renaştere europeană. Un vast spaţiu al întâlnirii şi schimburilor, având în centru demnitatea şi libertatea persoanei. Oportunităţile nu ocolesc pe nimeni. Din 1960, PIB-ul Uniunii per capita a crescut cu 33% mai mult faţă de Statele Unite. Garantând libertatea în cel mai vast spaţiu economic din lume, au fost create milioane de locuri de muncă. Prin politica de coeziune am vrut să nu lăsăm pe nimeni deoparte. Trebuie să continuăm acest mare şantier, să descătuşăm întregul potenţial rămas până acum fără formă, în privinţa pieţei digitale, a creditelor, a energiei. Să nu uităm niciodată cât ne poate costa non-Europa, şi nu numai economic. Nu ne-au părăsit puterile pentru Europe noastră, însă vrem să funcţioneze mai bine. Au fost multe erori."

Tajani susţine că "uniunea este încă incompletă" şi "prea birocratică".

Preşedintele Parlamentului European a precizat: "Uniunea e încă incompletă, adesea distantă faţă de problemele concrete, divizată, ineficace şi prea birocratică. Ca Preşedinte al Parlamentului, unica instituţie aleasă direct de europeni, sunt îngrijorat de faptul că acest lucru face ca cetăţenii să-şi piardă din ce în ce mai mult interesul. Nu putem spera un nou început dacă nu apropiem Europa de oameni. Aceasta este prioritatea mandatului meu".

Antonio Tajani a transmis că Uniunea are nevoie de instrumente pentru a răspunde neliniştilor celor care nu găsesc de muncă, angoasei tinerilor care nu-şi pot face planuri de viitor, temerilor celor care se simt ameninţaţi de terorism sau de imigraţia clandestină, dar şi celor care cer să afirme cu tărie, în interiorul şi în afara graniţelor, valorile în care membrii se recunosc.

Preşedintele european a adăugat: "De aceea, astăzi nu este un moment al complacerii în autosatisfacţie şi al retoricii festive. Declaraţia pe care o semnăm acum reprezintă un angajament politic clar pe care ni-l luăm faţă de cetăţeni, la care subscriu toate cele 27 de state membre şi conducerea instituţiilor UE. Misiunea Parlamentului va fi de a se asigura că această voinţă nu va rămâne la stadiul de declaraţie. Trebuie să relansăm creşterea, să atragem investiţii, să creăm locuri de muncă, să facem Europa mai justă şi mai prietenoasă pentru întreprinderi. Monedei comune trebuie să-i corespundă o convergenţă reală, cu reforme comune. Un veritabil guvern al economiei. Pe lângă Pactul pentru stabilitate şi creştere, ne trebuie un Pact intergeneraţional. Nu putem lăsa tinerilor datorii imposibil de plătit şi o economie ineficientă, care frânează crearea de locuri de muncă. Trebuie să le garantăm şi lor o economie socială de piaţă".

Tajani a propus ca in viitor concentrarea să se axeze pe "provocări mondiale majore: politica externă, apărarea, comerţul şi combaterea schimbărilor climatice".

Preşedintele Parlamentului European a relatat: "Niciun stat european nu are suficientă putere pentru a negocia de unul singur cu SUA, China, Rusia sau India. Suveranitatea ne-o putem exercita cu adevărat doar împreună. Trebuie să continuăm să promovăm o mai mare deschidere a pieţelor, punând capăt concurenţei neloiale. Ca şi piaţa noastră internă, şi cea globală trebuie să asigure o libertate în cadrul regulilor şi să nu se transforme într-o junglă. Aici, acum, în această sală, trebuie să dăm un nou start marelui proiect al unei apărări comune. Este cel mai bun mod de a aduce un omagiu concret părinţilor noştri fondatori.

Miercuri, la Londra, a avut loc un atac terorist în faţa parlamentului britanic. Era ziua în care comemoram victimele atentatelor care au avut loc în inima Europei noastre, la Bruxelles, Paris, Berlin şi Nisa. Pentru a ne proteja cetăţenii, este imperios necesară o mai mare încredere reciprocă. Serviciile noastre de informaţii, instanţele judiciare şi serviciile de poliţie trebuie să facă schimburi de informaţii între ele şi să colaboreze. De asemenea, pentru a ne controla frontierele, trebuie să consolidăm Poliţia de frontieră şi Garda de coastă europeană.

Uniţi şi solidari, trebuie să facem dreptul de azil mai eficace, reformând în profunzime Regulamentul Dublin. Trebuie să dăm dovadă de aceeaşi rigoare atât în primirea celor care au dreptul, cât şi în respingerea imigraţiei ilegale. Pentru a face faţă fenomenelor majore ale epocii noastre, avem nevoie de o strategie comună, îndreptată către dezvoltarea Africii. Avem nevoie de o diplomaţie economică puternică".

Tajani a conchis că Uniunea este "mult mai mult decât o piaţă şi o monedă" şi că este necessară reflectarea "erorile comise şi să schimbe această imagine a unei Europe abstracte şi ineficiente", considerând că e "unicul mod de a reda tinerilor sentimentul apartenenţei la un grandios proiect".

Liderii UE şi-au reînnoit astăzi la Roma angajamentul european, într-o declaraţie solemnă, după 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii în Oraşul Etern, informează AFP şi DPA.

Printre altele, liderii europeni stabilesc o viziune pentru UE în care statele membre pot alege să coopereze mai strâns cu privire la anumite aspecte, permiţând grupurilor de ţări să se deplaseze în direcţia integrării cu viteze multiple, notează DPA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb