ANTREPRENORII ROMÂNI IES LA RAMPĂ: "Capitalul privat autohton este sufocat"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 17 februarie 2017

"Capitalul privat autohton este sufocat"

Capitalul privat autohton este sufocat, fiind discriminat faţă de cel străin, sunt de părere oamenii de afaceri din ţara noastră, care susţin, la unison, că statul nu-i susţine cu nimic pe antreprenorii români, afacerile cu capital românesc lipsind din programele şi strategiile guvernamentale.

"Ceea ce se face pentru companiile străine nu se face şi pentru cele româneşti", a spus, ieri, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), în cadrul unei conferinţe de presă.

Printre nemulţumirile mediului nostru de afaceri se numără faptul că statul acordă ajutoare de stat doar investitorilor străini, că grupurile de firme cu capital autohton nu beneficiază de consolidare fiscală, că autorităţile nu îi sprijină pe antreprenori în demersurile lor pentru specializarea forţei de muncă şi pentru extinderea pe pieţele externe. Şeful PIAROM consideră că, din moment ce autorităţile cu atribuţii în domeniu nu au o bază de date privind investiţiile capitalului autohton în economie, este puţin probabil să ţină cont de necesităţile antreprenorilor români atunci când întocmesc politicile publice.

Domnia sa este nemulţumit şi de faptul că inteligenţa românească nu este încurajată şi valorificată, aceasta nelimitându-se la sectorul IT.

"Una din politicile susţinute de noi - dincolo de impozitare zero la cercetare/dezvoltare în următorii ani - este finanţarea a tot ceea ce imaginăm noi să facem inteligent".

Un obstacol în calea dezvoltării capitalului autohton este şi faptul că există prevederi contradictorii în diferite acte normative, care pot conduce inclusiv la accesarea mai dificilă a fondurilor europene, subliniază antreprenorii români.

Legile achiziţiilor publice, controalele fiscale şi orientarea acestora preponderent către firmele româneşti din mediul privat, precum şi lipsa de susţinere din partea statului a companiilor care utilizează tehnologii avansate constituie alte probleme pe care le întâmpină oamenii noştri de afaceri.

Constantin Savu, preşedintele Uzinsider Grup, a spus că firmele româneşti solicită de mai bine de zece ani o lege a holdingului, precizând: "În primul rând, ajutorul de stat este dirijat aproape exclusiv către firmele străine care vin cu promisiuni mari, le îndeplinesc dacă pot, când pot şi asta este".

Antreprenorii solicită aplicarea legii învăţământului dual. Ei şi-ar dori ca fabricile să poată prelua elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, pentru a-i califica, iar costurile necesare să fie acoperite de stat.

"Cea mai grea problemă este calificarea personalului. Ar trebui să ni se permită să înfiinţăm noi, oamenii de afaceri, şcoli de calificare, cu program aprobat de minister şi cu finanţare de la stat", a subliniat domnul Savu, evidenţiind şi superficialitatea strategiilor publice, care sunt modificate odată cu schimbarea fiecărui guvern.

La rândul său, Iuliean Horneţ, director general EcoHorneţ, a menţionat că este foarte greu să găsească specialişti. În plus, băncile străine de la noi nu finanţează producătorii români, a mai spus domnia sa, declarând că, pe partea de licitaţii, antreprenorii duc o bătălie, acestea fiind, în mare parte, date cu dedicaţie. "Tot ce este românesc este exclus din programele şi strategiile noastre", potrivit domnului Horneţ, care a menţionat că Programul Casa Verde este unul antinaţional, întrucât este prevăzută utilizarea, în principal, a materialelor importate.

"În domeniul medical este un dezastru total să califici personal", a completat Adrian Bîzgan, directorul Clusterului Tehnologic de Securitate din România, care a dezvoltat o platformă de telemedicină. "Noi avem autorizate cadre medicale care pot forma studenţi şi care, la rândul lor, formează rezidenţi în spitale. Însă statul nu ne dă dreptul să formăm noi rezidenţi", a evidenţiat domnia sa.

Adrian Bîzgan, director Clusterul Tehnologic de Securitate din România: "Pentru că entităţile de stat nu absorb fondurile europene, organismele private au de suferit"

Din cauza faptului că entităţile de stat nu absorb fondurile europene puse la dispoziţie, organismele private au de suferit, ca urmare a reducerii finanţării UE, a atras atenţia Adrian Bîzgan. Domnia sa a subliniat şi riscul că s-ar putea repeta situaţia în care instituţiile de control să vină la câţiva ani de la încheierea proiectelor din fonduri europene şi să aplice corecţii de la 10% la 100% din valoarea finanţării UE, în baza unor diverse interpretări. Finanţarea pe proiecte din fonduri europene este dezastruoasă, a mai menţionat domnul Bîzgan, adăugând că preferă să să se descurce singur decât să apeleze la bănci.

Adrian Bîzgan a absorbit fonduri europene pentru patru start-up-uri -unul pe tehnologia securităţii, unul în domeniul stomatologiei, unul pe business intelligence (pe ultimele două de deja le-a vândut), al patrule-a constând în dezvoltarea unei platforme agregată de telemedicină, pornind de la faptul că nu există o integrare în sistemul de sănătate. Această platformă este bazată pe trei piloni, după cum a spus, ieri, domnia sa - pot fi realizate consultaţii la domiciliu, cu prelucrarea datelor medicale primare; medicul, care are în spate echipa de specialişti, poate discuta cu pacientul şi, într-un timp scurt, poate fi dat un diagnostic corect. Prin intermediul acestei inovaţii, este posibilă efectuarea unor diverse controale şi teste şi trimiterea lor, în timp real, specialiştilor, pentru a-şi da cu părerea. Printre avantajele acestei platforme, se numără reducerea costurilor financiare şi a timpului de examinare, precum şi decongestionarea serviciilor de urgenţă şi a medicilor.

Adrian Bîzgan a povestit că a întâlnit o serie de obstacole în procesul de realizare a acestei platforme: "În ceea ce priveşte echipamentele medicale, am întâmpinat greutăţi din punct de vedere legislativ. Am dorit să creăm laboratoare mobile, dar autorităţile nu ne-au permis, pe motiv că nu este legal, însă legea nu prevede interzicerea de laboratoare mobile".

Domnia sa a mai spus că, până acum, nu a reuşit să convingă sistemul public să achiziţioneze acest serviciu, compania sa activând în mediul privat. Anul trecut a fost primul an de existenţă a acestei platforme, care vizează cinci specialităţi - medicină internă, medicină de familie, cardiologie, neurologie şi ginecologie. Investiţia a fost de un milion de euro, în anul 2016 compania care administrează sistemul înregistrând o cifră de afaceri de 80.000 de euro.

Mircea Tudor, MBTelecom Ltd: "Nu vom reuşi să ieşim pe alte pieţe fără sprijinul statului"

Firmele româneşti nu vor reuşi să pătrundă în alte ţări fără ajutorul statului, susţine Mircea Tudor, MBTelecom Ltd, care a povestit din experienţa sa: "Am livrat statului 15 instalaţii de control contrafacere. Pentru aceste 15 scanere, statul a investit 20 de milioane de euro, până în 2012, pentru că după aceea nu am mai avut comenzi de la stat. După ce au fost utrilizate 100%, contrabanda cu ţigări a scăzut cu 7%, doar în trei luni, recuperându-se, aşadar, de câteva ori investiţia, pentru că un punct procentual de contrabandă recuperat de piaţa legală înseamnă sume suplimentare anualizate la bugetul de stat de circa 30-35 de milioane de euro".

Nemaifiind contractate astfel de sisteme de control, o resursă majoră de securitate în România este abandonată, iar capitalul românesc este sufocat, completează domnul Tudor, adăugând: "Concurăm, în afară, cu concerne multinaţionale de zeci şi sute de ori mai mari decât noi, iar statul român nu ne sprijină cu nimic".

Domnia sa a povestit că, în urmă cu circa patru ani, câştigase cea mai mare licitaţie din lume, de profil, până la vremea respectivă, pentru vânzarea a 24 de scanere în Irak. Compania nu a reuşit să încheie contractul, pentru că a fost solicitată o scrisoare de suport de la guvernul român, iar acesta nu a dat-o, potrivit lui Mircea Tudor. "Au venit reprezentanţii autorităţilor irakiene la noi şi au spus că doresc să meargă în vizită la producător, dar solicitarea a fost refuzată, pe motiv că autorităţile nu au voie să însoţească delegaţii la privat. În aceste condiţii, cum să ne dezvoltăm? Nu vom reuşi să ieşim pe alte pieţe fără sprijinul statului. Lipseşte acest parteneriat dintre mediul privat şi guvern, iar, în această situaţie, şansele României de a deveni un actor pe măsura capacităţii şi potenţialului ei sunt minime", conchide domnia sa.

Cristian Pârvan este de părere că cei care neagă importanţa şi intersul statului în activitatea unor companii "nu ştiu despre ce este vorba în România". În opinia domniei sale, statul trebuie să fie partenerul companiilor private, iar dacă nu se rezolvă această problemă, va fi foarte greu pentru societăţile autohtone să se dezvolte. Domnul Pârvan susţine că, în condiţiile actuale, o parte dintre oamenii de afaceri autohtoni "se satură" de această situaţie şi îşi vând investiţiile.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. mai intai ar trebui ca patronii romani sa identifice ce-i diferentiaza de cei straini pentru ca sunt diferente majore , de la salarizare .politici de promovarea personalului ,etc si abia apoi sa tipe ca sunt discriminati. ba as spune ca uneori , pe ici pe colo ,mentalitatile patronilor romani influienteaza negativ pe cele ale strainilor. am trait experienta de a urmari evolutia patronului strain de cind a calcat pe pamint romanesc timp de 16 ani : noi ne-am conformat standardului sau initial de pretentii ,iar el a coborit usor , usor la naravurile patronului roman

    1. Mesajul Nu este de a da un CEC in alb antreprenorilor romani si mai putin de a ignora contributia pozitiva a marilor companii.Datele prezentate in studiu sustin ideea necesitatii de stimulare a inovarii, de valorificare a muncii inteligente si cresterii valorii adaugate pentru a Se dispune de mai multe resurse bugetare.Aspectul semnalat poate fi real, in unele cazuri, firmele puternice derogand de la standardele lor si apreciind ca pot face in Romania ce Nu fac in tara de origine: vezi cazul vagoanelor de metrou sa

    Adevarul e cam la mijloc. Prezentarea acestor antreprenori cu problemele specifice lor nu inseamna ca putem generaliza. Daca cei ce reprezinta statul nu vor sa participe la promovarea privatilor este pentru ca nu le iese si lor SPAGA. Aici vin investitorii straini cu multinationale care intreaba doar cit si la cine sa dau ca sa fiu lasat in pace pentru ca oricum legile se respecta si sint scrise prost in Romania.

    Prima data trebuie solicitata egalitatea antreprenorilor in fata legii si asa cum cei romani care respecta legea sa fie dati de exemplu la fel si cei straini sa fie promovati in tara.

    mai avem mult pina parlamentul scoate legi bune de la primul articol si pina la ultimul.... 

    1. Si e normal sa fie asa? Sa vina multinationalele cu bani si sa intrebe doar cat si cui? Pai antreporenorii nostri care se imprumuta sa porneasca o afacere de unde sa dea spagi? Iar daca dau, vor fi primi la DNA (ceea ce este firesc), in timp ce strainii sunt lasati in pace...sa poata da in continuare...despre asta este vorba!!

    Asta se intampla cand institutiile fundamentale ale statului roman habar n-au cu ce se mananca capitalismul. Lupta impotriva coruptiei, asa cum e dusa ea in acest moment, are ca principal beneficiar capitalul strain din Romania. Capitalul autohton n-are cum sa faca fata, in acest moment, intr-o competitie fair play cu capitalul strain. E cam la fel cu ce se intampla cand joaca Steaua cu Real: ei au jucatori, mai buni, antrenori mai buni, conducere mai buna, baza de antrenament mai buna, bani mai multi...

    Capitalul romanesc lipseste cu desavarsire!!!Banii generati, sunt ascunis in paradisuri fiscale, injectati intr-un mode de viata decadent...EDUCATIA este cheia problemei!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb