Europa ar putea fi nevoită să achiziţioneze până la 250 de transporturi suplimentare de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2025, cu un cost estimat de cel puţin 11 miliarde de dolari, pentru a-şi reface rezervele de gaze înainte de iarnă, potrivit analiştilor şi datelor analizate de Reuters, de la care transmitem următoarele. Ucraina ar avea, separat, nevoie de cel puţin 30 de transporturi pentru a acoperi deficitul generat de atacurile ruseşti asupra producţiei interne.
Cererea în timpul iernii 2024-2025 a fost mai mare decât în iarna precedentă, din cauza unei vremi mai reci şi cu vânt slab, ceea ce a dus la scăderi semnificative ale stocurilor europene. În prezent, depozitele de gaze ale Uniunii Europene sunt pline în proporţie de doar 34%, cel mai scăzut nivel din 2022 încoace.
Conform obiectivelor Comisiei Europene, menite să prevină crizele de aprovizionare după invazia Rusiei în Ucraina, depozitele de gaze din UE trebuie să ajungă din nou la un nivel de 90% până la data de 1 noiembrie. Însă cu livrări mai reduse prin conducte, Europa va trebui să se bazeze pe GNL tranzacţionat la nivel global şi să plătească un preţ premium în competiţie cu cumpărătorii din Asia.
"Europa va trebui să cumpere destul de agresiv în această primăvară şi vară pentru a reface rezervele," a declarat Jason Feer, şeful global pentru business intelligence la compania de brokeraj energetic Poten and Partners.
Pentru atingerea ţintei de 90%, ar fi necesară injectarea netă a 57,7 miliarde de metri cubi de gaze, cu 25,8 miliarde mai mult decât anul trecut, echivalentul a până la 250 de transporturi LNG suplimentare, potrivit firmei de analiză Kpler.
La un preţ mediu de 41 euro/MWh, costul suplimentar pentru refacerea stocurilor se ridică la 10,3 miliarde euro (11,1 miliarde dolari).
Analiştii sunt sceptici că Europa va atinge ţinta la timp. "Este posibil ca obiectivul din 1 noiembrie să fie amânat, oferind mai multă flexibilitate importatorilor europeni," a spus Steven Swindells, analist senior LNG la Poten.
Comisia Europeană ia în calcul relaxarea cerinţelor de umplere, permiţând atingerea nivelului de 90% oricând între 1 octombrie şi 1 decembrie, sau acceptând niveluri mai mici în anumite cazuri pentru a reduce presiunea de pe piaţă.
Potrivit Kpler, un nivel de 76-78% până la 1 noiembrie ar putea fi considerat suficient conform noilor reguli propuse, dar tot ar fi nevoie de aproximativ 120 de transporturi LNG suplimentare faţă de 2024.
Rezervele de gaze ale Ucrainei sunt aproape goale, în urma atacurilor ruseşti asupra capacităţilor de producţie. Potrivit estimărilor, Ucraina ar avea nevoie de 3-6 miliarde de metri cubi de gaze importate pentru a-şi reface stocurile, echivalentul a circa 30 de transporturi LNG.
O mare parte din acestea - cel puţin 3 miliarde de metri cubi - ar trebui livrate din SUA către terminale GNL din Polonia şi Lituania, a declarat analistul LSEG Yuriy Onishkiv.
De obicei, vara este perioada în care gazele sunt cumpărate pentru stocare, dar în acest an contractele de vară s-au tranzacţionat la preţuri mai mari decât cele de iarnă, semnalând o lipsă de profitabilitate pentru traderii care vor să injecteze gaze în stocuri.
"Aceasta va descuraja reumplerea depozitelor, dacă structura de piaţă nu se schimbă," a avertizat Jason Feer.
Există totuşi semne timide de schimbare, contractele forward devenind mai scumpe decât cele spot, ceea ce ar putea crea un stimulent pentru stocare, potrivit Kpler. În lipsa unui astfel de stimulent de piaţă, guvernele ar putea fi nevoite să ofere subvenţii, o opţiune deja analizată de Germania.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 12:30)
Bate vantul mai puţin sau sant ceva norişori, ramai fara curent si energie,
o mai ramane ceva pentru reşourile cu care vrem sa crestem inarmarea imediat si exponential, poate chiar si nuclear,
o solutie ar fi sa inlocuim becurile de 75W cu unele de 15W, dar atunci daca nu mai vedem armatele ruse care stau la uşa Europei sa o cucereasca sau armatele ruse care stau la uşa globului sa l cucereasca
2. Daca pe conducta gazul risesc nu e permis, e cumpa
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 16:22)
Cum e vorba romaneasca :ieftin la faina si scump la tarate!