ANUL TRECUT FAŢĂ DE 2018 Romgaz - profit net preliminat în creştere cu 4,55%

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 26 februarie 2020

Romgaz - profit net preliminat în creştere cu 4,55%

Profitul net preliminat al Romgaz a crescut, anul trecut, cu 4,55% faţă de 2018, ajungând la 1,43 miliarde lei, conform raportului publicat de compania de stat pe site-ul BVB.

Acesta arată că, în 2019, societatea a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 1,52%, respectiv 5,08 miliarde lei, marja estimată a profitului net fiind de 28,11%, în creştere faţă de anul precedent cu 2,98%.

Producţia de gaze naturale a fost de 5,27 miliarde metri cubi, cu 56,4 milioane mc mai mică decât producţia realizată în 2018 (-1,06%) şi cu 1,37% mai mică decât producţia bugetată. Producţia de energie electrică a scăzut cu 49,4%, ca urmare a lucrărilor de investiţii derulate în cadrul CTE Iernut.

Veniturile consolidate au crescut cu 11%, de la an la an, cea mai mare influenţă având-o serviciile de rezervare. EBITDA aferentă anului 2019 se menţine în continuare la o marjă ridicată, de 50,37%, raportată la cifra de afaceri.

Adrian Volintiru, Directorul General al Romgaz, a declarat: "Anul 2019 fost un an bun pentru Romgaz, cu oportunităţi şi cu perspective care au început să se materializeze chiar de la începutul anului 2020. Suntem în plin proces de dezvoltare şi diversificare, iar pentru acest lucru vreau să mulţumesc angajaţilor Romgaz".

Datoriile pe termen lung ale companiei au înregistrat, la sfârşitul anului 2019, o scădere de 20,26% faţă de 31 decembrie 2018, în principal datorită diminuării provizionului de dezafectare a sondelor de exploatare cu 146,23 milioane lei (-27,57%).

Datoriile pe termen scurt au scăzut cu 227,48 milioane lei, de la 795,79 milioane lei cât erau la finalul anului 2018, la 568,3 milioane lei, la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut.

Datoriile comerciale şi alte datorii comerciale s-au diminuat cu 41,13%, ca urmare a scăderii volumului de lucrări pentru centrala de la Iernut, spre finalul anului 2019, datoriile faţă de contractor scăzând cu 85,26 milioane lei. La capitolul "Alte datorii" a fost înregistrată o diminuare cu 32,7%.

Societatea Naţională Romgaz urmează să semneze, în aceste zile, documentele pentru participarea, cu 20%, în proiectul de realizare a terminalului marin de gaz natural lichefiat (LNG) din Grecia, de la Alexandroupolis, ne-a declarat, săptămâna trecută, Adrian Volintiru. Domnia sa ne-a precizat că acest proiect este unul strategic, atât pentru Romgaz, cât şi pentru România, adăugând: "În primul rând, ţara noastră va avea o poartă deschisă, prin faptul că un pachet de 20% în acest proiect este semnificativ. În al doilea rând, România se implică, prin Romgaz de data aceasta, în diversificarea şi deschiderea unor rute noi, pentru a nu fi dependenţi doar de gazul rusesc. Pentru compania noastră este foarte important să ne implicăm în acest proiect, întrucât vom asigura o altă sursă de gaz pe care avem posibilitatea să o jucăm pe piaţa Greciei, unde ne vom înscrie pe platforma lor virtuală de tranzacţionare ca trader (şi în Bulgaria suntem în proces de autorizare), dar este vorba şi despre posibilitatea să jucăm local anumite cantităţi de gaze sau să urcăm către Bulgaria şi apoi România. Până la finalizarea investiţiei, care este prevăzută la sfârşitul anului 2021, vor fi gata toate celelalte facilităţi de infrastructură, respectiv coridorul BRUA şi interconectorul Grecia-Bulgaria, ceea ce deschide o mare fereastră de oportunitate.

Şi mai există un mare avantaj, respectiv că acest proiect se află în imediata apropiere a conductei care vine din Marea Caspică, din Azerbaidjan, şi ajunge în sudul Italiei, respectiv Tanap şi Tap. Toate acestea vor permite companiei Romgaz o diversificare inclusiv pe partea de trading, pe diverse pieţe externe, iar Europei o diversificare a surselor în aşa fel încât să nu mai fie dependentă de gazul rusesc".

Adrian Volintiru ne-a spus că, pe lângă Romgaz, în proiect mai există trei firme greceşti, printre care şi societatea naţională a gazului DEPA din Grecia, Bulgartransgaz (Societatea Naţională de Transport Gaze din Bulgaria) şi acţionarul fondator.

Fiecare dintre cele cinci companii vor avea o participaţie de 20%, costul investiţiei fiind de 12,5 milioane de euro, pentru fiecare dintre societăţile implicate. Directorul general al Romgaz ne-a explicat: "Ulterior, vom mai investi 12,5 milioane de euro ca injecţie de capital. Este vorba despre o investiţie totală în proiect de 372 de milioane de euro, dintre care 43% vine dintr-un grant european, deja aprobat pe lista a patra de proiecte de interes comun de la Bruxelles. De asemenea, firma de proiect a aplicat şi pentru Programul de Competitivitate, Antreprenoriat şi Inovaţie din Grecia. Încă o finanţare vine din partea Băncii Naţională a Greciei".

Investiţia se va întinde până la finalul lui 2021, durata de recuperare a investiţiei fiind de 18 ani, iar durata de viaţă a terminalului - de 30 de ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. MAI , OAMENI BUNI , IN CE VA BAGATI ??? 18 ANI , DURATA DE RECUPERARE ??? PANA ATUNCI , E PLANIFICAT CA 17 ANI , SA SE TERMINE PE MINUS ??? NU STIU , DAR PARCA E PREA MULT !!! SA NU FIE O GAURA NEAGRA , CARE SA INGHITA VESNIC LA BANI !!! IN SFARSIT , DACA V-OM TRAI , VOM VEDEA !!!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb