• Analiştii acuză lipsa de transparenţă a companiei
Anunţul pentru privatizarea combinatului chimic "Oltchim" (simbol OLT) va fi făcut public pe 15 martie, ne-a declarat Constantin Dascălu, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie OLT. Domnia sa a ţinut să precizeze că vânzarea pachetului de acţiuni OLT deţinut de stat nu se va face prin negociere directă şi că procesul de privatizare va fi unul competitiv.
Statul, prin Ministerul Economiei, deţine 54,8% din capitalul combinatului vâlcean.
Reprezentanţii Ministerului Economiei spun că privatizarea "Oltchim" va avea loc spre sfârşitul lunii aprilie, potrivit înţelegerii avute cu Fondul Monetar Internaţional.
"PCC SE", care controlează 17,47% din acţiunile "Oltchim", s-a arătat interesat de privatizarea combinatului vâlcean. Domnul Wojciech Zaremba, reprezentantul "PCC SE" pentru România, ne-a declarat: "PCC SE îşi menţine interesul de a participa la privatizarea Oltchim, interes exprimat deschis în numeroase scrisori transmise către AVAS şi Ministerul Economiei încă din 2007, până în prezent".
Şi gigantul rus "Gazprom", prin "Tise", s-a arătat interesat de acţiunile combinatului vâlcean, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Economiei, în luna noiembrie.
Deşi "Oltchim" urmează să fie vândut, specialiştii se abţin să comenteze ce preţ ar putea obţine statul în urma acestei tranzacţii, iar cei mai mulţi se plâng de lipsă de transparenţă a autorităţilor, considerând că preţul titlurilor OLT şi situaţia reală a combinatului reprezintă un adevărat paradox.
Andrei Rădulescu, analist financiar "SSIF Broker" ne-a declarat: "Din punct de vedere fundamental, situaţia OLT este critică! Compania are probleme grave de lichiditate şi solvabilitate, funcţionează pe pierderi de cinci ani. Practic, OLT se află într-o situaţie < falimentară >!".
Din acest motiv, domnia sa consideră că este dificilă evaluarea unei companii care "nu ar funcţiona dacă nu ar avea ca acţionar majoritar statul".
• "Oltchim" nu respectă graficul de eşalonare încheiat cu "Electrica"
"Oltchim" are, în acest moment, datorii pe termen scurt de 1,55 miliarde de lei şi datorii pe termen lung de 986 milioane de lei.
O parte din datorii sunt către "Electrica", societate care a reziliat contractul cu "Oltchim" la începutul acestui an, combinatul fiind preluat de "Electrica Furnizare".
Surse din "Electrica" ne-au declarat că datoriile totale ale "Oltchim" sunt de 660 de milioane de lei (150 de milioane de euro) iar, până în acest moment, Combinatul vâlcean nu a achitat sumele restante, nerespectând deci graficul de eşalonare. De asemenea, reprezentanţii "Electrica", pentru a-şi recupera paguba, au cerut Ministerului Economiei cesionarea creanţei în patru tranşe egale.
Combinatul "Oltchim" a raportat pierderi de 270 milioane lei, în 2011, cu 20,9% peste nivelul din 2010, pe fondul unei cifre de afaceri în urcare cu 17,1%, la 1,53 miliarde lei.
Veniturile au crescut cu 15,4%, la 1,64 miliarde de lei, iar cheltuielile au avansat cu 16,1%, la 1,91 miliarde de lei.
Singurul aspect pozitiv, sesizat de Andrei Rădulescu, îl reprezintă vânzările, care au crescut în ultimele trimestre, până la 1,53 miliarde de lei la finele anului 2011 (aproximativ 3,5 miliarde de euro).
Domnia sa apreciază că, din punctul de vedere al indicatorului P/Sales (n.r. price to sales = preţ faţă de vânzări), compania este subevaluată: "Are un P/Sales de 0,25 - cu mult sub nivelul mediu al companiilor din aceasta ramură".
• Andrei Rădulescu: Privatizarea susţine creşterea cotaţiilor OLT
Andrei Rădulescu consideră că discrepanţa între evoluţia bursieră din ultimele 12 luni (creştere de la 0,26 lei la 1,1 lei) şi situaţia economico-financiară a companiei a fost determinată de speculaţiile cu privire la privatizarea companiei.
Domnia sa este de părere că, singura soluţie de salvare a combinatului este preluarea de către o companie mare din acelaşi sector, care să eficientizeze business-ul. "Compania funcţionează pe pierderi din exploatare în ultimii ani (cu excepţia unor trimestre). Infuzii masive de capital, retehnologizare, identificarea de noi pieţe etc. ar putea constitui decizii strategice pentru compania care va prelua pachetul de control la Oltchim", ne-a declarat Andrei Rădulescu, adăugând: "Oricum, la cum arată în acest moment, OLT pare mai degrabă obiectul unei proceduri de lichidare, decât de reorganizare".
Acţiunile OLT au încheiat şedinţa de vineri la 1,095 lei/unitate, capitalizarea companiei fiind de 375,8 milioane lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de bazduna în data de 27.02.2012, 09:08)
si de ce este mentinut managerul ?
daca are perderi din xploatare de 5 ani ce indicatori din mandatul de management indeplineste de este mentinut in functie?
nu cumva acesta este indicatorul- pierderi la greu?
1.1. Managerul are experienta de peste 24 de ani.. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de C.A. în data de 27.02.2012, 13:05)
Dl Roibu de la OLTCHIM are experienta profesionala de peste 24 de ani. El este practic obstructionat de capusele dlui Zaremba et Co. Minusterul Economiei isi asuma o grea raspundere, cu urmari penale, pe bune, daca grabeste privatizarea. Consecintele ,pe piata locala a muncii vor fi catastrofale. Scopul final este inlaturarea de pe piata a OLTCHIM ,la sugestiile unor forte din interiorul UE. De catre grupul dlui Zaremba et Co . De vina este si SIF 5 Olteniua care ,din prostie, si-a vandut participarea de 15% la OLTCHIM, cumparata de grupul dlui Zaremba. Si in final, actualul guvern privatizeaza ,altii, care vor veni la putere ,in mod sigur, vor nationaliza!
1.2. sunt convins (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de alex în data de 27.02.2012, 14:23)
sunt convins ca domnul roibu are o experienta de 24 de ani in incompetenta. daca era un manager bun, ar fi avut profit cat sa fi rascumparat si actiunile PCC. dar domnul roibu nu stie decat sa doarma in sinecura, ca toti angajatii de la companiile de stat, de altfel. serviciu sigur ca la stat, salariu mare ca in privat.
sa se inchida oltchimul e o varianta mult mai buna decat sa imi capuseze mie in continuare impozitele pentru a-si plimba domnul roibu fundul maiestuos pe banii mei.
vreau un manager competent. sau absenta companiei decat o gaura neagra.
m-am saturat de "nu ne vindem tara", acest slogan mafiot la adapostul caruia toti parazitii isi gasesc justificarea de a trai bine pe spinarea noastra, a platitorilor de impozite.
1.3. in privat (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de alex în data de 27.02.2012, 15:38)
si ce nu inteleg eu este de ce domnul roibu, daca este asa de competent, nu isi gaseste un serviciu in alta parte. s-au terminat combinatele chimice de pe lumea asta? e mare europa, nene!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Ppc în data de 29.02.2012, 22:48)
Esti cam manelist...alții au construit oltchim, descultii asta de puuliticieni vând tot după ce le lăsa in groapa...mare prost ești si tare vei regreta nu peste mult timp...razboaiele nu se mai fac cu baioneta ci vine hitlerista si le roi si prin tot felul de interpusi cumpara si domina totul...
2. PACHETE MARI DE ACTIUNI-LA PRETURI MICI
(mesaj trimis de Vasile Cristian în data de 29.02.2012, 12:23)
Astazi se incearca scaderea valorii acctiunilor....sunt vandude cate 500 de actiuni in mod repetat da sume mici pt a influenta psihologic piata in mod negativ. BAIETII DESTEPTI TRAG TARE SA ACUMULEZE PACHETE IMPORTANTE "OLT" LA PRETURI MICI INAINTE DE PRIVATIZARE. ****ATENTIE****** 60% DINTRE DATORIILE LA ELECTRICA VOR FI STERSE ODATA CU PRIVATIZAREA. Valoarea actiunilor va exploda, insa nu inainte ca unii baieti destepti sa puna mana, la preturi de nimic, pe pachete mari de actiuni
2.1. CORECT....PUTINI VAD (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Radu Robert în data de 29.02.2012, 12:42)
Am observat ca in md ciudat la prima crestere se 15% de luni nu au reactionat nici cei de la Capital nici ZF....niciun articol,comentariu...de ce? Probabil au fost luati pe nepregatite, se miza mult pe scadere insa cuiva i-a scapat porumbelul privind privatizarea. Inclusiv articolul acesta are menire sa "repare" lucrurile si sa influenteze piata negativ. Cum ai spus nu si-au asigurat inca portofoliile BAIETII HOTI. Nu asa se tranzactioneaza la bursa, este ilegal ce faceti, nu va mai ajunge.JOCURI INFECTE MENITE SA TRAGA PIATA IN JOS SA VA ASIGURATI CA NU VA COSTA TUNURILE VOASTRE PREA MULT!
3. Minister Economie
(mesaj trimis de A.D. în data de 29.02.2012, 13:46)
Se zvoneste ca foarte multi sefi de-ai mei, aflati in functii de conducere au cumparat astazi multe actiuni OLT, au voie? Nu s-ar afla in conflict de interese ei au acces la informatii cu valoare pe bursa.Astazi au cumparat pe o perioada de scadere.Saptamana viitoare existand zvonuri ca pretul actiunilor OLT vor creste f. multe. Exista o autoritate care ancheteaza aceste conflicte de interese?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Ppc în data de 29.02.2012, 22:43)
Mami, de ce nu socoti niște nume?ca nu ne vede nimeni...
4. TRADER
(mesaj trimis de Andronie Claudiu în data de 29.02.2012, 13:53)
Am auzit mesaje de tip zvon privind privatizarea cu o clementa ridicata a Statului Roman privind datoriile Oltchimului, oarecum justificata datorita impactului social in cazul ratarii privatizarii. De asemenea saptamana viitoare este asteptata atingerea pragului de 1,9 pe titlu. Va fi interesat de urmarit. Parerea mea este ca in 18 zile o sa avem titluri OLT peste pragul de 2,100.
5. Tradeville Trader
(mesaj trimis de cismaru daniel în data de 29.02.2012, 14:13)
Articolul este departe de a fi obiectiv, urmareste clar o corectie pe piata. Insa piata nu cred ca se va lasa pacalita, este destul de matura. Pragul de 1,6 OLT va fi atins astazi.
5.1. AI PUNCTAT CORECT (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Radu Robert în data de 29.02.2012, 14:18)
Sa vedem ce articole vor mai pregati dupa ziua de astazi.........mai putin de 2 ore de tranzactionare ramase.......eu astazi am cumparat 25.000 titluri OLT la un pret mediu de 1,5020 si sunt convins ca saptamana viitoare randamentul va fi in jur de 17%.
5.2. Tradeville trader (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de cismaru daniel în data de 29.02.2012, 14:23)
pachetel de 500 si 1000 actiuni aruncate la vanzare la preturi mai mici.......ori de cate ori pretul creste in urma unei tranactii........este un efort mult pre mare si "epuizant"....riscant totodata pt investitorii care vor sa traga pretul in jos in vederea achizitionarii ulterioare a unui numar mare de titluri la preturi mici. Astazi pretul actiunilor OLT a fost artificial tinut sub pragul de 1,6 in opinia mea si acest prag este sub valoarea titlurilor. Cresterile vor continua in pofida jocurilor de pe bursa !
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de Moiceanu Alexandr-Daniel în data de 29.02.2012, 14:28)
Toata ziua am cumparat aceste pachete minune despre care vorbesti, am totalizat 31500 de titluri "furate" de la smecherii astia. Nu zic ca nu or fi pe piata si speculanti fara educatie economica insa sunt de acord cu tine, majoritatea sunt investitori care momesc locul. :))) 1,6 este un prag modest. OLT trece pragul de 1,9 saptamana viitoare.
5.4. Prețul corect (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de Ppc în data de 29.02.2012, 22:42)
fratilor, la privatizare Pcc va vrea sa vândă si care va fi prețul?ca ei au cumpărat si la 2.2?deci, așteptăm peste.....in 3 zile s-au trz aproape 1.5 mil acțiuni....poate ca au cumpărat niște pensionari amarati sau băieți cu antene?
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Popa în data de 29.02.2012, 22:51)
Si tu ești pleazna...la 14.13 vb de atingerea pragului la 1,6?poate îmi mut contul de la voi...