AOAR cere eliminarea pragului la SIF-uri şi a CASS la dividendele din 2016

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2015

AOAR cere eliminarea pragului la SIF-uri şi a CASS la dividendele din 2016

Pogonaru: "Vrem să ştim dacă nu cumva se face ping-pong cu noi între măsurile pe care le agreem la nivel de Guvern şi ceea ce ni se întâmplă după aceea în Parlament"

Oamenii de afaceri se plâng că măsurile agreate în discuţiile cu Guvernul suferă modificări atunci când ajung în Parlament sau la nivelurile inferioare din ministere.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a dat drept exemple, în acest sens, propunerile privind eliminarea pragurilor la SIF-uri, majorările de capital pe piaţa de capital sau privatizările.

Ordonanţa 90/2014 de modificare a legii pieţei de capital a suferit modificări drastice pe parcursul aprobării sale, proces încă nefinalizat şi în plină dezbatere, potrivit AOAR.

Florin Pogonaru a declarat, ieri: "Ne-am trezit că, după ce Guvenul a dat susţinere 100% (n.r. pentru OUG 90/2014), în Parlament, la Comisia de Buget Finanţe au apărut deodată nişte modificări, de exemplu în privinţa majorărilor de capital, care devin astfel prohibitive.

Culmea coincidenţei este că, în timpul acesta, un alt ministru din Guvern deschide, pe bună dreptate, dreptul statului de a participa la majorări de capital.

Deci, în Parlament, se iau măsuri prin care majorările de capital se pot face la cel mai mare preţ dintre activul net contabil, valoarea de piaţă şi valoarea nominală, iar statul spune că intră şi el cu majorări de capital.

Statul riscă să ajungă în situaţia în care participă la majorări de capital la cel mai mare preţ dintre cele trei şi face privatizări la cel mai mic preţ rezultat din bookbuilding.

Ni se pare un exemplu tipic de ruptură între ce se întâmplă la nivel de Guvern şi ce se întâmplă în Parlament".

Un alt exemplu de acelaşi gen sunt listările pe bursă, conform domnului Pogonaru: "La Guvern, avem o susţinere clară şi fermă, iar la Parlament, sau chiar la nivelul unor miniştri, auzim că astfel de privatizări nu se vor mai face".

Preşedintele AOAR a mai spus că pragurile la SIF-uri sunt un alt exemplu, de divergenţă între Executiv şi Parlament: "La Guvern, am avut susţinere ca să fie eliminate pragurile de la SIF-uri, potrivit primei forme a ordonanţei 90/2014. Când te duci în Parlament, la comisia care trebuie să treacă această măsură, afli că mandatul politic este altul.

Ceea ce am vrea noi pentru a clarifica aceste situaţii confuzionante, este să avem cel puţin la nivelul coaliţiei guvenamentale poziţii politice clare şi să ştim dacă îşi asumă poziţiile Guvernului sau nu şi dacă nu cumva se face ping-pong cu noi între măsurile pe care le agreem la nivel de Guvern şi ceea ce ni se întâmplă după aceea în Parlament".

AOAR apreciază că propunerea ca majorările de capital în numerar la societăţile listate să fie realizate la valoarea cea mai mare dintre valoarea nominală, preţul de piaţă şi valoarea activului net este contra interesului acţionarilor firmelor listate, în special al celor minoritari, care vor fi nevoiţi să contribuie mai mult pentru a-şi păstra ponderea în capitalul social.

O altă doleanţă a oamenilor de afaceri este eliminarea CASS pentru dividendele aferente anului 2016, în condiţiile în care reducerea impozitului pentru aceste venituri de la 16% la 5% a fost amânată pentru 2017.

În prezent, persoanele fizice care încasează dividende plătesc un impozit de 16% pentru aceste venituri, la care se adaugă contribuţiile de sănătate, în cotă de 5,5%, cu excepţia situaţiei în care antreprenorul respectiv obţine şi alte venituri de tipul celor salariale, venituri din agricultură sau ca persoane fizice autorizate.

Începând din 2017, potrivit noului Cod Fiscal, impozitul pe dividendele încasate în 2018 scade la 5%, iar contribuţia de sănătate va fi plafonată la cinci salarii medii şi va fi plătită indiferent dacă investitorul are sau nu alte venituri.

Potrivit lui Florin Pogonaru , Coaliţia pentru Dezvoltarea României se va întâlni cu reprezentanţii Guvernului în data de 6 octombrie pentru a solicita, din nou, eliminarea aplicării contribuţiilor de sănătate pentru aceste venituri: "Problema CASS aplicată la dividende stârneşte tot mai multe scandaluri. Noi presăm şi vom avea o întâlnire cu Guvernul, cu primul ministru pe 6 octombrie, în care vom cere încă o dată Ordonanţă de Urgenţă pentru schimbarea impozitării dividendelor la actualul nivel (16% - n.r.) fără CASS pentru 2016".

Acesta a reamintit că, în forma iniţială a Codului Fiscal, impozitul pe dividende era prevăzut să se reducă la 5% încă din 2016. "Se stabilise că impozitul pe dividende se va reduce la 5% şi, împreună cu CASS se ajungea undeva la peste 10%, dar oricum era o reducere a actualului impozit. Nu s-a redus la 5% impozitul, ceea ce face catastrofală impozitarea dividendului", a explicat Pogonaru.

Recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anunţat că reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% ar putea să se aplice încă din anul 2016, având în vedere că impactul bugetar se va resimţi abia în 2017.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Mi-a placut in mai multe randuri de Pogonaru. Mi se pare ca este coerent in solicitari si insista pe problemele pe care le-a abordat si nu sau pus in practica.preciez in mod deosebit lupta lui cu Parlamentul privind eliminarea pragului de detinere la SIF-uri, priblema ce se dezbate de la data admiterii acestor societati la Bursa. Presupun ca sunt alte interese , pe care le banuiesc de nu se doreste eliminarea pragului de detinere. Aceste SIF-uri au ajuns adevarate asociatii familiale, toti salariatii fiind rude ale celui ce conduce-de la femei de serviciu pana la directori, si stiu ce afirm.

    Cand a vazut ca nu mai iese tzepatul pogo a inceput sa dea pe goarna sa justifice comisioanele incasate de la cei care au peste 5 la suta. Daca era asha deschis de ce nu a facut public in ultimul an ca piata merge pe la guvern si parlament sa elimine pragul??? Sau trebuia sa stie numai ei ca se ridica...

    SIFURi=SIFOANELE parlamentarilor/politicienilor !nu se va ridica niciodată pragul!

    1. In 25 de ani interesul de clan si de cumetrie a fost pe primul loc. Avem o bursa de rahat! Sa ma scuze cei care se simt jigniti. CNVM, GUVERN, PARLAMENT etc si daca se intampla ca sa fim furati nimeni nu face nimic. Toti se dau inapoi. Sunt buni numai la teorie ca sa nu folosesc alte cuvinte. As putea posta sute de pagini prin care as dovedi ca atunci cand esti furat de intermediar tu esti luat de infractor. Vreau o piata libera! Pretul sa fie dicatat de piata si nu de smenari. Cand cumpar actiuni imi asum un risc dar nu pot accepta in nici un fel manipularile.

      EXACT! Daca se dorea asta facea PDL in 10 ani! Cu PSD la ce sa te astepti...Pe astia nu-i intereseaza bursa, ei se pricep la chestii gen Caritas etc Aiurea mi se pare faptul ca fondurile de pensii private baga bani in Sifoane, cica ne asigura pensia peste ani! Macar sa detina pachete mari sa conduca/controleze sifurile astea. Deocamdata la cum arata situatia, BVB nu poate fi decat o mare teapa, cu investitori captivi si perdanti.

    BURSA ESTE PE MOARTE!

    IAR GUVERNUL SI PARLAMENTUL II DAU FOC! 

    SA MOARA MAI REPEDE!

    1. Politicul foloseste companiile de stat pentru a sifona banii pentru campanii si interese personale. Nu ajungi director intr-o companie pentru ca esti capabil ci pentru ca cineva te-a trimis acolo. Jos baronii PNL - PSD - UNPR - UDMR - ...... Alo politia chiar dormiti 112!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb