AOAR solicită MFP să motiveze înlăturarea prevederilor privind restricţionarea SIF-urilor

A.C.
Piaţa de Capital / 2 decembrie 2014

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Minsterului Finanţelor Publice (MFP) să precizeze ca urmare a căror consultări cu mediul de afaceri au fost înlăturate prevederile privind SIF-urile din a IV-a variantă a proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii privind piaţa de capital.

Potrivit unui comunicat remis azi redacţiei, prevederile fuseseră trimise şi nu se primiseră obiecţii de la reprezentanţii Comisiei Europene. AOAR mai solicită Ministerului să facă publică poziţia şi motivaţia sa în legătură cu aceste restricţii ale drepturilor acţionarilor SIF.

AOAR a luat la cunoştinţă de faptul că MFP a postat pe site-ul său, la rubrica "Transparenţă decizională", a patra varianta a proiectului de Lege (anterior ordonanţă de urgenţă) pentru modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţă de capital, care "include propuneri şi observaţii rezultate din procesul de consultare publică şi interinstituţională".

AOAR consideră că publicarea spre consultare publică a patru versiuni ale unui proiect de act normativ "(în care în varianta a patra se revine la cele mai multe din prevederile din primele două variante), unele dintre ele în plină campanie electorală, este, în cel mai bun caz, de natură a relevă o confuzie profundă la nivel instituţional şi ridică serioase semne de întrebare asupra procesului de «consultare publică şi interinstituţională»".

"Rezervele noastre sunt întărite şi de faptul că ultima varianta a proiectului de lege exclude fără nicio motivare şi contrar celor rezultate din consultările cu mediul de afaceri: eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF-urilor a unor prevederi restrictive referitoare la condiţiile de întrunire a cvorumului şi de adoptare a hotărârilor adunărilor generale ale acţionarilor, care fac dificilă desfăşurarea acestora; eliminarea prevederilor legale restrictive care reglementează pragul de deţinere de acţiuni la maximum 5% din capitalul social al unui SIF, restricţie cu efecte nocive pentru exercitarea drepturilor acţionarilor SIF şi care ridică problema încălcării libertăţii de circulaţie a capitalurilor, prevăzută de Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene", mai arată sursa citată.

Eliminarea prevederilor restrictive cu referire la SIF-uri - în forma disponibilă pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice timp de o lună, în perioada 7 octombrie - 7 noiembrie, a fost salutată în unanimitate de reprezentanţii mediului de afaceri, potrivit comunicatului.

AOAR transmite că nu a fost înregistrată nicio opinie publică împotriva "modernizării prevederilor legislaţiei aplicabile SIF-urilor şi înlăturării restricţiilor anacronice şi lipsite de orice motivaţie de interes public în anul 2014".

"Prin faptul că în proiectul actual aceleaşi condiţii restrictive care au fost relaxate pentru operatorul de piaţă au rămas valabile pentru SIF-uri, se creează nu numai probleme de logică a reglementării ci se şi periclitează acordarea statutului de piaţă emergenţa la analiză pe care MSCI o va face în lunile aprilie-mai (a se vedea expunerea de motive cu privire la proiectul de act normativ). AOAR consideră că, prin menţinerea privilegiilor pentru câţiva indivizi, create de restricţionarea flagrantă şi nejustificată a drepturilor acţionarilor şi imposibilitatea convocării şi tinerii adunărilor generale extraordinare la SIF-uri, se va ajunge în situaţia în care se va amână acordarea statutului de piaţă emergenţa pentru România, cu efecte negative majore pentru piaţa de capital şi economia României. AOAR va continua să susţină deschiderea şi reforma permanentă şi substanţială a pieţei de capital şi economiei României. Din acest motiv, dincolo de obiecţiile extrem de serioase faţă de tratamentul injust, netrasparent şi nejustificat al problemei SIF-urilor şi acţionarilor acestora, AOAR continuă să susţină proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţă de capital", mai arată Asociaţia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cred ca AOAR are de asteptat mult si bine pana sa primeasca un raspuns la asa ceva, cum sa devoaleze doamna Petrescu ce "consultari" a avut dansa cu Bilteanu, Ciurezu si Fercala.

    SIFurile sunt un fel de cooperative si hoteluri si iasuri de prin anii 90. cum se termina de devalizat integral cum vor avea libertate maxima de miscare...pai cum altfel?

    cat timp PSD-ul e la putere pragul la sifuri nu se misca!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb