APAPR: Prin naţionalizarea Pilonului II de pensii private, Guvernul vrea să taie şi pensiile celor care încă nu sunt pensionari

C.P.
Macroeconomie / 28 mai 2010

În pofida tuturor argumentelor tehnice prezentate de specialişti în ultimele 3 săptămâni, Guvernul României încă nu a renunţat la ideea reducerii contribuţiei virate către Pilonul II de pensii private obligatorii, plănuind astfel să naţionalizeze Pilonul II şi să amaneteze viitorul a peste 5 milioane de salariaţi cărora le-a garantat la lansarea sistemului, in 2008, că vor putea obţine o pensie decentă din sistemul privat, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Anul trecut, Pilonul II a încasat prima lovitură grea din partea Guvernului, prin îngheţarea contribuţiei la 2% (în locul unei creşteri la 2,5%, conform legii), cel mai redus nivel din Europa şi din lume. Prin această măsură, cele 5 milioane de contributori au pierdut deja 200 de milioane de euro în 2009 şi 2010, iar măsura le va produce în continuare pierderi de încă 800 de milioane de euro până in 2017. Pe termen lung, măsura din 2009 va reduce pensiile private ale românilor cu până la 15%.

Potrivit sursei citate, anul acesta, Ministerul Finanţelor propune o nouă tăiere la Pilonul II (propunerea iniţială: de la 2,5% la 0,5%), provocând noi pierderi de sute de milioane de euro şi reduceri de pensii de până la 30%-40%. Printr-o nouă afectare a Pilonului II, Guvernul ar reuşi ceea ce nicio ţară din lume nu a încercat: să taie şi pensiile celor care încă nu sunt pensionari. Guvernul nu a inclus însă această idee în scrisoarea de intenţie către FMI.

Potrivit declaraţiilor publice oficiale, în absenţa măsurilor de austeritate anunţate deja, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% din PIB (46 miliarde de lei). Din această sumă, tăierea a 2 procente din contributia Pilonului II ar "economisi" statului, în 2010, doar 660 de milioane de lei, adică 1,4% din deficitul total.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb