Politica energetică a Germaniei atinge noi culmi ale absurdului

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 6 septembrie

Ministerul Economiei condus de Robert Habeck a prezentat planurile pentru "piaţa de energie electrică a viitorului", iar acestea includ stabilirea tarifelor în funcţie de vreme, pentru a descuraja consumul când nu bate vântul sau cerul este acoperit de nori.

Ministerul Economiei condus de Robert Habeck a prezentat planurile pentru "piaţa de energie electrică a viitorului", iar acestea includ stabilirea tarifelor în funcţie de vreme, pentru a descuraja consumul când nu bate vântul sau cerul este acoperit de nori.

Călin Rechea

În "ruleta rusească" şansa de supravieţuire este destul de ridicată, dacă se "joacă" o singură dată, astfel încât să nu fie implicată ergodicitatea.

Germanii ar dori să aibă astfel de şanse, însă planurile "verzi" ale guvernului de la Berlin le interzice acest "lux", deoarece în "ruleta verde" toate camerele revolverului sunt încărcate.

O nouă dovadă a venit recent sub forma planului de stabilire a preţului energiei electrice în funcţie de starea vremii, după cum a scris recent The Telegraph.

Ministerul Economiei condus de Robert Habeck a prezentat planurile pentru "piaţa de energie electrică a viitorului", iar acestea includ stabilirea tarifelor în funcţie de vreme, pentru a descuraja consumul când nu bate vântul sau cerul este acoperit de nori.

"Propunerea, care nu a fost încă aprobată de cabinetul lui Olaf Scholz, ar prevedea creşterea tarifelor de transport în perioadele în care parcurile eoliene şi panourile solare produc prea puţină energie electrică", scrie The Telegraph, deoarece "Berlinul insistă că energia eoliană şi solară reprezintă viitorul energiei ieftine şi fiabile".

Întreprinderile germane au reacţionat imediat şi au caracterizat planul guvernamental drept "nebunesc", în condiţiile în care preţul electricităţii este deja printre cele mai mari din Europa, iar tarifele de transport reprezintă circa o treime din preţul final.

În documentul prin care justifică stabilirea preţurilor energiei electrice în funcţie de vreme, Ministerul Economiei arată că "forţarea corespondenţei dintre cerere şi ofertă este esenţială pentru funcţionarea noului sistem", după cum mai arată The Telegraph.

Reprezentanţii sectorului industrial avertizează, însă, că planul "va introduce un nivel devastator de impredictibilitate în viaţa lor", în timp ce Christoph Ahlhaus, preşedintele Asociaţiei germane a întreprinderilor mici şi mijlocii (BVMW), susţine că "planurile echivalează cu o ruletă meteorologică nebunească". Ahlhaus mai atrage atenţia că "utilajele au nevoie de electricitate fiabilă în fiecare oră a zilei, în fiecare zi a anului".

O altă organizaţie a mediului de afaceri, Consiliul Economic, care reprezintă peste 11 mii de IMM-uri şi companii multinaţionale, a avertizat că "adaptarea producţiei la condiţiile meteorologice este fie imposibilă din punct de vedere tehnic, fie ar duce la o eficienţă atât de scăzută, încât am fi depăşiţi fără speranţă de concurenţii europeni".

Într-o scrisoare trimisă Ministerului Economiei, preluată de cotidianul Die Welt, organizaţia susţine că "planul este o recunoaştere a faptului că un sistem volatil bazat pe energie solară şi eoliană nu poate întotdeauna să adapteze oferta la cerere".

Acesta este contextul în care gigantul Volkswagen a anunţat măsuri drastice pentru reducerea costurilor, care includ închiderea unor unităţi de producţie, pentru prima dată în istoria sa de 87 de ani, şi concedieri de personal.

"Dacă până şi VW se gândeşte să închidă fabricile din Germania, având în vedere cât de greu va fi acest proces, înseamnă că apele au devenit foarte agitate", a declarat Pierre-Olivier Essig, analist la AIR Capital, pentru Bloomberg. Agenţia de ştiri subliniază că problema închiderii unităţilor de producţie este deosebit de acută în special pentru fabricile mai vechi din Europa de Vest.

"Îmi pare rău, Germania. Ai devenit doar un parc de distracţii colonial", a scris economistul britanic Philip Pilkington pe contul său de Twitter după apariţia ştirilor privind decizia Volkswagen.

Holger Zschaepitz, editorul economic al cotidianului Die Welt, subliniază pe contul său de Twitter că decizia fără precedent a companiei va conduce la o confruntare dură cu sindicatele.

Dar ce mai pot face sindicatele? Vor putea să oprească declinul accelerat al vânzărilor din China sau declinul accentuat al competitivităţii? Vor convinge coaliţia de la guvernare să renunţe la politica energetică absurdă şi distructivă, care contravine legilor elementare ale fizicii?

Publicaţia elveţiană Weltwoche aduce în atenţie un alt aspect deosebit de important: criza de la VW este, de fapt, o altă criză guvernamentală.

"Valul de concedieri anunţat la VW, anularea unilaterală a garanţiei pentru ocuparea forţei de muncă şi închiderea iminentă a unei prime uzine din Germania nu sunt deciziile solitare ale managerilor obsedaţi de profit de la sediul central al companiei din Wolfsburg", scrie Weltwoche, deoarece "acestea au venit direct de la cancelaria de stat din Saxonia Inferioară şi cu binecuvântarea şi cunoştinţa Cancelariei de la Berlin".

Publicaţia elveţiană accentuează faptul că VW a fost companie de stat încă de la înfiinţarea ei în 1937, în condiţiile în care landul Saxonia Inferioară a rămas cel mai important acţionar.

Deşi deţine doar 20% din acţiunile VW, landul german mai deţin şi o "acţiune de aur", care îi garantează controlul.

De mai bine de zece ani, landul Saxonia Inferioară este condusă de o coaliţiei între Partidul Social Democrat şi Verzi, iar Weltwoche subliniază dublul eşec din spatele crizei de la VW: "cei aflaţi la putere în Germania au iniţiat o politică economică care dăunează industriei, iar în calitate de membri ai consiliului de supraveghere al VW, au împins compania cu spatele la zid".

În ciuda acestor politici absurde şi profund antinaţionale, care contribuie fundamental la scăderea competitivităţii şi dezindustrializarea Germaniei, prea puţini sunt cei atacă direct politicile verzi ale coaliţiei de la guvernare. Cea mai mare parte a presei "oficiale" a devenit, din păcate, doar un "organ" de propagandă, care l-ar face invidios până şi pe Joseph Goebbels.

Nimeni nu pare să observe corelaţia evidentă între aplicarea habotnică a planurilor de tranziţie energetică şi declinul economic care "stimulează" tensiunile sociale, amplificate oricum de alte programe guvernamentale, cel puţin la fel de iresponsabile.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. “Întreprinderile germane au reacţionat imediat şi au caracterizat planul guvernamental drept "nebunesc", în condiţiile în care preţul electricităţii este deja printre cele mai mari din Europa, iar tarifele de transport reprezintă circa o treime din preţul final”:-)…cum iese adevarul la suprafata…Toti astia care spun ca solarul si eolianul nu sunt fezabile, fac lobby pentru INTREPRINDERI…clientii casnici toti vor trece pe panouri PV iar intreprinderile raman descoperite, ca nu mai are cine sa le subventioneze pretul la electricitate. Pana acum beneficiau de acelasi pret subventionat chipurile pentru consumatorul casnic. In germania in momentul de fata cam jumatate din nemti au instalatii PV si incepe sa se simta in piata:-)…Vor intreprinderile energie ieftina, isi construiesc propriile parcuri PV sau ferme eoliene, altfel vor plati pretul pietei care va fi tot mai scump, pe masura ce consumul si transportul casnic devine electric. Cei care au mizat pe hidrocarburi sunt deja cu un picior in groapa:-)…” succesuri” si scapa cine poate caci 2030 bate la usa:-)

    1. Dumneavoastra utilizati o masina electrica?

      Cel mai probabil o trotinetă.

      your logic has left the building

      Amice, somajul in Germania a depasit 6% si este in crestere.

    Buei, rrefaceti-va conducta distrusa de marii iubitori ai democratiei ucraineni, restabiliti relatiile cu Rusia si iesiti din mocirla in care singuri v-ati bagat la ordinul ricanilor. Marea Germanie a devenit sluga lui SSelenski, ce rusine!!!

    1. Gazul sovietic era soluție de tranziție. Sovietul tău ia locul Mongoliei în istorie.

      Sí o sa mai dureze, dar cu gaz rebotezat din diferite surse alternative sí din SUA

    Dc vrei sa reusesti in ce ti-ai propus, e bine sa nu ai "planul B", si "planul C". Asta e drumul pe care si l-au ales, sunt nemti, ingineri lumii, vor gasi solutii. nu gaz, nu plan b, nu energie atomica. bravo lor.

    problema cu industria e la masinile ice, ca acolo nemtii erau lideri si acum se merge pe hibride si pe electric tot mai mult. poate sa vina o tona de gaz, ca industria germana tot va avea problema asta.  

    Istoria se repeta. Vince criza mare, Germania va ajunge la fundul sacului in 10-15 ani, puterea va fi preluata de nationalisti care vor cauta sa se razbune.

    De data asta partenerii lor vor fi ucrainienii in incercarea de a cuceri Europa. Si cred ca de data asta vor reusi. 

    1. Cucerirea Europei ar putea stagna. Sovietul se chinuie puțin după Nipru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb