Acţiunile în care voluntarii se implică pentru curăţarea naturii de o parte dintre deşeurile aruncate de alţi oameni, par, la prima vedere, o picătură într-un ocean, dar şi oceanul este format din foarte multe picături. Peste 30 de tone de deşeuri, dintre care 23 de tone de plastic au fost colectate în Săptămâna Apelor, organizată de Asociaţia Mai Mult Verde în cadrul programului Cu Apele Curate. În cei 3 ani de proiect, au fost colectate în total 220 de tone de deşeuri de pe malurile Dunării şi ale afluenţilor săi.
Asociaţia Mai Mult Verde a reuşit, prin partenerii săi - Administraţia Naţională Apele Române şi asociaţii şi grupuri de iniţiativă locală - să aducă la acţiunile de igienizare peste 1100 de voluntari. Astfel, au fost organizate 18 activităţi de ecologizare în localităţile din apropierea Dunării şi pe râurile Siret, Bicaz, Someş, Jiu, Buzău, Olt şi afluenţii acestora. Acţiunile de ecologizare şi conştientizare s-au desfăşurat în 6 localităţi de pe Dunăre din judeţele Brăila, Mehedinţi, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi, dar şi în localităţile Adjud, Bicaz, Nicolae Bălcescu, Nehoiu, Tg. Jiu, Sf. Gheorghe şi Braşov. Marta Popescu, coordonatorul programului Cu Apele Curate, a declarat: "Din păcate, nu există o reţetă perfectă pentru a rezolva problema poluării apelor Dunării. Problemele sunt diferite în fiecare localitate, însă noi credem cu tărie că, prin colaborarea între autorităţi, asociaţii, grupuri de iniţiativă şi cetăţeni, putem ajunge să avem peisaje şi luciu de apă în care fauna predominantă nu este deşeul." Programul Cu Apele Curate continuă în această primăvară cu lansarea unui ghid de bune practici în gestionarea deşeurilor municipale pentru cele 12 judeţe riverane Dunării. Acestea vor fi distribuite în aproximativ 150 de localităţi dunărene. În paralel, în parteneriat cu Global Water Partnership România, Asociaţia Mai Mult Verde demarează primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre efectuat în ţara noastră. În cadrul acestui studiu vor fi prelevate şi analizate aluviunile de pe Dunăre cu scopul de a determina cantitatea de microplastic transportată de fluviu către Marea Neagră. De asemenea, de-a lungul anului, vor fi cercetate locurile de vărsare a afluenţilor în Dunăre, pentru crearea unui plan personalizat de prevenire a deversărilor de deşeuri în fluviu şi vor fi instalate două noi bariere plutitoare (pe lângă cele 4 montate până acum). Tot anul acesta va fi amenajat un traseu ecoturistic pilot care va include infrastructură de informare şi de colectare separată a deşeurilor, dar şi de agrement.
Poluarea cu plastic a oceanului planetar reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global, organisme internaţionale estimând că până în anul 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât peşte. De aceea iniţiatorii programului "Cu apele curate" vizează colaborarea cu instituţii europene şi globale precum Comisia Internaţională pentru Protecţia Dunării (ICPDR), UN Water şi UN Environment.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2022, 16:18)
prostie romaneasca tipica , in loc sa creasca amenzile pentru cei care arunca , sint adusi voluntari care atunci cand ajung la final deja s-au facut alte gramezi de gunoaie in spatele lor , munca de sisif .