Apelul la grevă generală nu are succes în Spania

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 septembrie 2010

Deţinătorii de magazine din Spania nu vor să-şi închidă unităţile în 29 septembrie şi au solicitat o securitate sporită în ziua grevei.

Deţinătorii de magazine din Spania nu vor să-şi închidă unităţile în 29 septembrie şi au solicitat o securitate sporită în ziua grevei.

Planul premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero privind reducerea chetuielilor publice s-ar putea bucura de un sprijin nesperat, în condiţiile în care lucrătorii din ţară par să nu fie influenţaţi de apelul la greva generală programată pentru 29 septembrie - prima mişcare de acest gen din ultimii opt ani.

"Această grevă nu ne ajută deloc", a declarat Elena Sanchez Lorenzo, vânzătoare în Madrid, citată de agenţia Bloomberg. "Unele măsuri de austeritate ar putea fi corecte, chiar dacă nu ne plac, întrucât ceva trebuie făcut. E timpul să muncim", a mai spus Elena Sanchez Lorenzo.

Potrivit Bloomberg, care citează un sondaj publicat, luna aceasta, de El Pais, numai 9% dintre lucrătorii spanioli se vor alătura în mod cert grevei, faţă de 15% în luna iulie. Sondajul arată că 55% dintre cei intervievaţi nu vor participa, sub nicio formă, la mişcarea grevistă, care este o formă de protest faţă de măsurile de austeritate. În sondajul anterior, proporţia celor care respingeau ideea grevei era de 50%.

"Greva va trece neobservată, însă va afecta sindicatele", este de părere Juan Jose Dolado, fost economist şef adjunct în cadrul băncii centrale a Spaniei.

În opinia analiştilor, eşecul grevei generale va fi bine primit de investitori. Premierul Zapatero trebuie să-i convingă pe aceştia că reduce deficitul bugetar la jumătate în decurs de doi ani şi readuce economia pe creştere, după o recesiune ce a durat şapte trimestre. În plus, Executivul spaniol luptă cu cea mai mare rată a şomajului din Europa (20%).

Totalul sindicaliştilor din Spania este de numai 14% din forţa de muncă, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Proporţia este mică faţă de alte ţări: 24% în Grecia sau 33% în Italia. În Spania, costurile cu munca au sporit cu 5% în 2009, în timp ce economia a scăzut cu 3,6%, iar rata şomajului a crescut cu 5 puncte procentuale, la 18,8%.

Guvernul minoritar al lui Zapatero va face propunerile privind bugetul pe 2011 în faţa Parlamentului, la data de 30 septembrie. Premierul vrea să reducă deficitul bugetar la 6% din PIB în 2011, de la 11,2% anul trecut, prin diminuarea salariilor bugetarilor, majorarea taxelor şi îngheţarea pensiilor.

Spania a vândut, ieri, obligaţiuni cu scadenţa la 10 şi 30 de ani, în valoare de patru miliarde euro, beneficiind de o cerere solidă şi de randamente mai mici decât cele stabilite la ultima licitaţie, din luna iunie. Statul spaniol a vândut obligaţiuni scadente la 10 ani în valoare de 2,72 miliarde euro şi titluri cu scadenţa la 30 de ani de 1,28 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb