APETIT LA PRIVATIZAREA "OLTCHIM": Metoda cade greu la stomac

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 martie 2012

Metoda cade greu la stomac

Scădere de 5% pentru acţiunile OLT

Deşi ştirile despre privatizarea combinatului, în mod normal, ridicau cotaţiile acţiunilor "Oltchim" (simbol OLT), totuşi, în ultimele două şedinţe, am asistat la scăderi de până la 13% pe acest emitent.

În şedinţa de tranzacţionare de joi, când anunţul privind privatizarea combinatului "Oltchim" a fost făcut public, de către OPSPI, titlurile OLT au încheiat în topul creşterilor, cu 6,28% peste cotaţia precedentă, la 1,27 lei/unitate. Ieri, însă, titlurile OLT au încheiat în scădere cu 5%, la un preţ de 1,14 lei/unitate, după ce în timpul zilei scăderea fusese şi de 13,75%.

Analiştii pun scăderile înregistate de emitent pe seama ştirilor din ultima perioadă, legate atât de aprobarea de către Comisia Europeană a conversiei datoriilor AVAS către "Oltchim" în acţiuni, cât şi de metoda de privatizare aleasă de stat pentru vânzarea pachetului majoritar de titluri OLT.

Specialiştii consideră că investitorii sunt dezamăgiţi de modalitatea de privatizare aleasă şi, din acest motiv, au dorit să-şi vândă acţiunile la acest emitent.

Anunţul de privatizare a pachetului de 54,80% din acţiunile OLT deţinut de stat a fost publicat, joi, de către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

Autorităţile au anunţat că au optat pentru o metodă combinată de vânzare, care implică o primă etapă de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de "o licitaţie cu ofertă în plic".

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": Piaţa a digerat modalitatea de privatizare

Andrei Rădulescu, analist financiar "SSIF Broker", pune declinul acţiunilor OLT din ultimele şedinţe de tranzacţionare pe seama modalităţii alese de acţionarul majoritar al "Oltchim" de a privatiza combinatul.

"Anunţul de joi, cu privire la privatizare, a constituit un element pozitiv pentru piaţă, în acest mod confirmându-se faptul că se doreşte privatizarea companiei în acest an, iar în acea zi titlurile OLT s-au apreciat puternic", ne-a spus domnia sa.

Andrei Rădulescu a adăugat: "Cu toate acestea, titlurile OLT se corectează puternic astăzi (n.r ieri), prin prisma digerării, de către piaţă, a modalităţii de privatizare".

Andrei Rădulescu a menţionat că, având în vedere că "Oltchim" nu se va vinde pe bursă ci prin negociere pe baza ofertelor preliminare neangajante, urmată de o licitaţie cu ofertă închisă, se pune problema preţului la care statul va vinde pachetul OLT.

"Compania arată foarte rău din punct de vedere fundamental, practic funcţionează pe pierderi din exploatare de patru ani de zile", a precizat domnia sa, continuând: "La acestea, se adaugă şi incertitudinile cu privire la majorarea de capital, conversia datoriilor în acţiuni, iar, foarte probabil, nimeni nu va dori să concureze la licitaţie cu actualul acţionar majoritar, care cred că va propune un preţ minim pentru preluarea pachetului de control la OLT".

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": Investitorii, descurajaţi

Mihai Mureşian, director operaţiuni "Intercapital Invest", consideră că scăderea preţului acţiunilor "Oltchim" este o reacţie a investitorilor ca urmare a ultimelor evenimente care au avut loc în cadrul companiei.

"Faptul că datoriile companiei vor fi convertite în acţiuni, iar statul va deveni acţionarul majoritar al companiei, dar şi faptul că privatizarea se va face printr-o negociere de oferte preliminare şi neangajate urmată de o licitaţie cu oferta în plic este posibil să-i fi descurajat pe inves-titori, ceea ce i-a determinat să facă exitul de pe acestă companie", ne-a spus domnia sa.

Mihai Mureşian este de părere că titlurile "Oltchim" au fost şi sunt foarte speculate de către investitori, iar faptul că piaţa abundă de ştiri, le oferă posibilitatea investitorilor să facă mişcări cât mai dese.

"Din acestă cauză, nu este exclus, ca în viitor, într-un orizont rezonabil de timp, să vedem chiar şi o mişcare contrară celei din zilele acestea", a încheiat domnia sa.

Simion Tihon, broker "Prime Transaction": Evoluţie pur speculativă

Simion Tihon, broker "Prime Transaction", consideră că evoluţia titlurilor "Oltchim" este una pur speculativă şi nu are la bază teorii fundamentale. "În ultimul an, ne-am obişnuit să vedem o volatilitate cres-cută pe titlurile OLT, astfel că evoluţia acestora este de multe ori decorelată de natura informaţiilor apărute în presă", ne-a spus domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb