Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR), în parteneriat cu Asociaţia Centrul Pentru Formare Profesională şi Dezvoltare Regională şi SIVECO România, a lansat, ieri, proiectul european "Pregăteşte-te pentru un viitor mai bun!", contract POSDRU, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, potrivit unui comunicat al APMCR remis redacţiei.
Proiectul se înscrie în Axa prioritară nr. 2 "Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii", Domeniul major de intervenţie 2.3 "Acces şi participare la formare profesională continuă", având o durată de implementare de 18 luni, începând cu data de 02.05.2014.
Obiectivul general al proiectului constă în integrarea pe piaţa forţei de muncă şi în viaţa activă, la nivelul regiunilor avute în vedere în cadrul proiectului, a persoanelor angajate pe piaţa muncii din domeniul construcţii şi materiale pentru construcţii aflate în perioada de creştere a nivelului de calificare, prin implementarea unui plan integrat de măsuri, având drept suport facilitarea accesului la informaţie în urma utilizării tehnologiilor informaţiei moderne, potrivit comunicării.
Activităţile derulate în cadrul proiectului urmăresc dezvoltarea şi furnizarea programelor de formare profesională prin cursuri de calificare de nivel 2 şi 3 pentru grupul-ţintă al proiectului, pe perioada derulării acestuia. De asemenea, se urmăreşte promovarea măsurilor active de ocupare prin activităţi de consiliere şi orientare profesională a angajaţilor aparţinând grupului ţintă şi prin activităţi de informare şi publicitate, şi, totodată, facilitarea accesului la informaţie în urma utilizării tehnologiilor informaţiei moderne prin dezvoltarea portalului şi digitizarea conţinutului.
Grupul ţintă al proiectului este format din angajaţi, în special persoane necalificate, cu un nivel redus de calificare sau calificări nerelevante pentru locul de muncă actual.
Principala activitate a proiectului "Pregăteşte-te pentru un viitor mai bun" constă în derularea de cursuri de calificare.
De asemenea, toţi participanţii înregistrati vor beneficia şi de servicii de consiliere si orientare profesională specifică angajaţilor. Informarea şi consilierea vocaţională presupune identificarea nevoilor specifice ale grupului ţintă şi consilierea acestora în vederea dezvoltării abilităţilor şi competenţelor. În urma acestei activităţii, grupul ţintă va fi orientat spre activităţile viitoare ale proiectului în funcţie de profilul acestora: cursuri de calificare/recalificare.
Cursurile de formare furnizate prin proiectul "Pregăteşte-te pentru un viitor mai bun" sunt gratuite pentru participanţi. Acestea sunt: cursuri de calificare Zidar, pietrar, tencuitor- nivel 2; cursuri de calificare Montator pereţi şi plafoane din gips-carton-nivel 2; cursuri de calificare Tehnician devize si masuratori-nivel 3 şi cursuri de calificare Proiectant restaurări şi reparaţii clădiri-nivel 3.
În urma absolvirii cursurilor, se vor obţine certificate de calificare nivel II sau III, recunoscute de Ministerul Muncii şi emise de Autoritatea Naţională pentru Calificări.
"Finalizarea cu succes a implementării proiectului va contribui la calificarea unui număr de 728 persoane aparţinând grupului ţintă şi pregătirea acestora pentru condiţiile cerute pe piaţa forţei de muncă prin oferirea de servicii integrate (consiliere vocaţională, mediere, formare). Un avantaj semnificativ al acestui proiect îl reprezintă utilizarea instrumentelor inovatoare în vederea facilitării accesului la educaţie", a mai arătat APMCR.
Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România este o asociaţie profesională constituită în 1997, ce reprezintă interesele comune ale membrilor săi, principalii producători de materiale pentru construcţii, în faţa autorităţilor publice, în raporturile cu instituţiile publice şi profesionale din ţară şi din străinătate.
La nivelul anului 2013 cifra de afaceri a membrilor APMCR a fost de 430 milioane euro.