Studiul Deloitte CFO Survey România 2025 arată că majoritatea directorilor financiari din România se aşteaptă la o creştere a veniturilor în 2025 (58%), dar acest procent a scăzut de la 73% în 2021. Conform comunicatului remis redacţiei, companiile se aşteaptă la un an provocator, caracterizat prin optimism moderat, iar focusul va fi pe gestionarea riscurilor şi a costurilor. Aşteptările directorilor financiari români sunt similare cu cele ale omologilor lor din Europa Centrală.
Studiul evidenţiază o prudenţă semnificativă în privinţa cheltuielilor de capital (CAPEX), cu o scădere a procentului celor care anticipează o creştere a CAPEX, de la 46% la 34%. În acelaşi timp, proporţia celor care se aşteaptă la o scădere a crescut de la 19% la 33%. În ceea ce priveşte numărul de angajaţi, doar 26% dintre directorii financiari preconizează o creştere, în scădere faţă de 37% anul trecut, iar 28% prognozează o scădere, în creştere faţă de 18% anul precedent.
Apetitul pentru risc a scăzut semnificativ, 87% dintre respondenţi considerând că 2025 nu este un moment propice pentru asumarea unor riscuri mari.
Principalele riscuri pentru companiile din România includ previziunile economice rezervate care vor afecta cererea internă (44% se aşteaptă la scădere) şi externă (33%), intensificarea reglementărilor (44%), deficitul de forţă de muncă (39%) şi riscurile geopolitice (35%). Conflictul din Ucraina a fost considerat unul dintre cele mai grave riscuri geopolitice de aproape jumătate dintre respondenţi (47%).
Inflaţia rămâne o preocupare majoră pentru companiile româneşti, deşi nivelul estimat a scăzut la 5,4%, mai pesimist decât prognoza Băncii Naţionale a României şi Institutului Naţional de Statistică. Participanţii la studiu estimează o inflaţie de 3,1% în zona euro în următoarele 12 luni. Managementul costurilor este o prioritate pentru 37% dintre companii, urmată de creşterea organică (24%) şi extinderea pe pieţele existente (8%). Directorii financiari se aşteaptă şi la creşteri ale fiscalităţii şi la un cost mai mare al finanţării din cauza incertitudinilor economice şi politice.
"Aceste aspecte explică parţial abordarea lor prudentă faţă de investiţii şi ne reamintesc că mediul de afaceri are nevoie în primul rând de stabilitate politică şi de predictibilitate legislativă" a declarat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.
Studiul Deloitte CFO Survey România 2025 a fost realizat în perioada septembrie-octombrie 2024. Răspunsurile din România au fost comparate cu datele colectate de la peste 650 de directori financiari din 14 ţări din Europa Centrală.
Opinia Cititorului