Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) iau în considerare acţiuni administrative şi în justiţie împotriva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru folosirea de date eronate referitoare la consumul de medicamente, ceea ce duce la creşterea artificială a taxei clawback, cu impact financiar major asupra producătorilor de medicamente generice, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Deşi potrivit datelor furnizate de CEGEDIM, consumul medicamentelor cu prescripţie a scăzut în T1 2013 cu 5% comparativ cu T4 2012, CNAS a comunicat un nivel al procentului "p" folosit la calcularea taxei clawback în creştere cu 20%.
"Creşterea cuantumului acestei contribuţii, în condiţiile în care consumul de medicamente pentru care se aplică taxa a scăzut în primele trei luni ale anului, dovedeşte incapacitatea CNAS de a controla şi gestiona eficient consumul de medicamente cu prescripţie din România", a explicat Dragoş Damian, Preşedinte APMGR.
APMGR atrage atenţia că datele referitoare la consum transmise de CNAS conţin în proporţie de 15% discrepanţe faţă de datele interne ale companiilor. "Ne confruntăm, de exemplu, cu situaţia în care produse pe care companiile nu le-au avut pe stoc sau la vânzare, apar ca fiind comercializate în primele trei luni ale anului, potrivit datelor CNAS", a adăugat Damian.
Companiile membre APMGR au lansat un apel la adresa conducerii CNAS, prin care au cerut transparentizarea procesului de calculare a contribuţiei clawback, prin publicarea datelor care stau la baza calculului realizat de CNAS în raport cu volumul de medicamente decontat pe fiecare trimestru. "Însă răspunsul CNAS a fost de fiecare dată evaziv", menţionează APMGR în comunicat.