Grupul Apple va muta din SUA în China producţia noului computer Mac Pro, a anunţat astăzi Wall Street Journal (WSJ), citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.
Gigantul american discută cu contractorul Quanta Computer fabricarea de computere de birou în valoare de 6.000 de dolari fiecare, la o fabrică din apropiere de Shanghai, susţine WSJ, scrie Agerpres.
"Ca toate produsele noastre, designul şi proiectarea noului Mac Pro se realizează în California şi include componente din câteva ţări, inclusiv SUA. Asamblarea finală este doar o parte din procesul de fabricaţie", a declarat un purtător de cuvânt al Apple.
Săptămâna trecută, Apple a cerut principalilor săi furnizori să evalueze implicaţiile financiare ale mutării a 15%-30% din capacitatea lor de producţie din China în sud-estul Asiei deoarece pregăteşte restructurarea lanţului său de aprovizionare, conform unui articol apărut în publicaţia niponă Nikkei.
China este o piaţă cheie pentru Apple, în primul trimestru din acest an aproape 18% din veniturile sale totale erau realizate în statul asiatic, transmite Agerpres.
Săptămâna trecută, Apple a avertizat că tarifele vamale suplimentare propuse de SUA pentru o serie de bunuri din China, inclusiv iPhone-uri, iPaduri, şi calculatoare Mac, vor reduce contribuţia companiei la economia americană şi îi vor afecta competitivitatea pe plan global.
Administraţia de la Washington nu ar trebui să meargă înainte cu propunerea de a impune tarife vamale de până la 25% pentru o listă de produse chineze în valoare de 300 de miliarde de dolari, susţine Apple în comentariile postate pe un site guvernamental.
Este cel mai recent exemplu al unei mari companii americane care face presiuni asupra administraţiei Trump pentru a abandona planurile de a impune noi tarife vamale.
Luna trecută, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru o listă de produse chineze în valoare de 200 de miliarde de dolari. De asemenea, Trump a criticat China pentru că îşi devalorizează moneda şi a declarat că trebuie luate măsuri, deoarece astfel se creează condiţii de concurenţă inechitabile, informează Agerpres.
Apple este compania care plăteşte cele mai mari taxe către Trezoreria SUA şi a anunţat că intenţionează în următorii cinci ani să contribuie direct cu peste 350 de miliarde de dolari la economia americană. Pe lângă reducerea acestor contribuţii, Apple ar fi afectată deoarece firmele din China şi din afara SUA nu vor mai avea o prezenţă semnificativă pe piaţa americană.
"Tarifele SUA vor afecta mediul concurenţial în favoarea competitorilor noştri globali", susţine Apple.
Administraţia vamală americană a început să perceapă tarife mai mari, de 25%, pentru multe produse chineze care au ajuns la 1 iunie în porturile americane, o decizie care intensifică războiul comercial între primele două economii ale lumii şi a declanşat măsuri retaliatorii din partea Beijingului.
Tarifele majorate afectează o gamă largă de produse de consum şi componente intermediare provenite din China, inclusiv modemuri şi routere de Internet, circuite imprimate, mobilă, aspiratoare şi corpuri de iluminat, conform Agerpres.
Tot la 1 iunie, China a introdus tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de 60 de miliarde dolari, ca reacţie la decizia SUA de a majora tarifele vamale pentru produsele chineze. Ministerul chinez de Finanţe a informat că, începând cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale suplimentare variind între 5% şi 25% pentru un număr de 5.140 de produse americane. Noile măsuri ale Beijingului vizează în special produsele cosmetice, articolele de bucătărie sau sport, dar şi prezervativele sau jucăriile, care vor fi taxate suplimentar cu 25%.