Apreciere spectaculoasă pentru BET-FI, 14,53%

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2008

Apreciere spectaculoasă pentru BET-FI, 14,53%

Au existat momente în care nu existau titluri SIF la vânzare

În şedinţa bursieră de vineri indicele BET-Fi a înregistrat o apreciere spectaculoasă, de 14,53% până la 28.089,66 puncte (câştig de 3.562,83). Brokerii, uimiţi de această creştere, ne-au confirmat că spre sfârşitul şedinţei de la Bursa de Valori Bucureşti au fost momente în care nu exista nici o vânzare pe titlurile celor cinci SIF-uri, investitorii înghesuindu-se la cumpărare. Aceştia au adăugat că şedinţa de vineri a fost o premieră pentru piaţa de capital autohtonă, venind ca urmare a entuziasmului din pieţele internaţionale.

Sfârşitul de săptămână a venit la Bucureşti cu aprecieri fabuloase pentru aproape toţi emitenţii, fiind înregistrate creşteri de peste 8,5% pe indici, pe fondul unui rulaj sporit semnificativ, mai exact de peste 52 de milioane de lei. Bursa a fost presată de către cumpărători dovedindu-ne, încă o data, că BVB are nevoie de emitenţi noi.

Vineri au fost momente în care nu existau acţiuni la vânzare atât pe titlurile SIF-urilor cât şi pe cele emise de "Erste Bank", "BRD - Groupe Societe Generale", "Impact Developer & Contractor" şi "SSIF Broker".

Pe piaţa de la Bucureşti, acţiunile "Petrom" (SNP) au fost cele mai lichide, fiind trasferate titluri în valoare de 10,66 milioane lei, timp în care cotaţia SNP a câştigat 6,02% la 0,37 lei.

În cadrul sectorului bancar, titlurile Erste Bank au câştigat 14,93% până la 150,9 lei/titlu, anulând pierderile de la începutul săptămânii. În total au fost tranzacţionate acţiuni în valoare de 9,31 milioane lei. Investitorii ce au achiziţionat, zilele trecute, titluri EBS felicitându-se pentru alegerea lor.

Titlurile "BRD - Groupe Societe Generale" au compensat scăderile accentuate din şedinţele anterioare printr-o creştere de 14,29%, la 13,6 lei/titlu.

Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat: "Sistemul tehnic al bursei nu permite realizarea unor tranzacţii la preţuri ce s-au apreciat cu peste 15%".

Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", ne-a explicat că "aceste creşteri spectaculoase au venit pe fondul scăderilor spectaculoase de zilele trecute, dar şi datorită evenimentelor pozitive din pieţele externe unde indicii s-au apreciat cu peste 5%".

Gabriel Necula, broker la "Prime Transaction", susţine că am fost influenţati de piaţa americană, de data aceasta în mod pozitiv, însă la noi, fiind o piaţă emergentă, creşterile au fost mai accentuate.

Indicele BET a crescut, vineri, cu 9,25%, până la 4.667,62 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 8,51%, până la 3.532,78 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb