Aprecierile de la BVB au depăşit creşterile pieţelor internaţionale

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie

Aprecierile de la BVB au depăşit creşterile pieţelor internaţionale

English Version

Companiile şi-au prezentat propunerile de dividende pentru acest an

BET a depăşit pragul de 17.000 de puncte pentru prima dată în istorie

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri semnificative în martie, peste aprecierile pieţelor internaţionale, într-o lună în care atenţia investitorilor din piaţa noastră de capital a fost captată de convocatoarele publicate de companii.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a încheiat luna martie la un nou record istoric, de 17.025 puncte, după o creştere de 7,1%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 5,3%, la 3.116 puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 8,2%, până la 1.226 de puncte.

Traderii văd o probabilitate de peste 60% ca Fed să reducă dobânda în iunie, conform CME FedWatch Tool

În Statele Unite, indicele S&P 500 a urcat cu 3,1%, în martie, în vreme ce pentru primele trei luni avansul coşului de acţiuni a fost de 10,1%, cel mai bun trimestru din ultimii cinci ani. Dow Jones Industrial s-a apreciat cu 2,1%, luna trecută, iar indicele tehnologic Nasadaq Composite a avut un avans de 1,8%.

Companiile cu activităţi legate de inteligenţa artificială şi-au continuat aprecierea demarată încă din prima parte a anului trecut, titlurile Nvidia, producător de procesoare grafice utilizate în aplicaţii de AI, urcând cu 14,2%, în martie. Acţiunile Microsoft şi Alphabet (compania mamă a Google) au avut, de asemenea, aprecieri semnificative.

Inflaţia, măsurată prin Indicele Preţurilor de Consum, a fost în februarie de 3,2% în dinamică anuală, peste estimările economiştilor, în vreme ce în dinamică lunară indicele s-a ridicat la 0,4%, în linie cu aşteptările. Rezerva Federală a lăsat nemişcată rata dobânzii-cheie, dar a semnalat că estimează trei tăieri de dobândă în acest an. La finele săptămânii trecute, traderii dădeau o probabilitate de 61% ca Fed să reducă dobânda cu 25 de puncte de bază, la întâlnirea din iunie, conform CME FedWatch Tool.

De partea noastră a Atlanticului, indicele Stoxx 600 a avut un avans de 3,6% în martie, încheind luna la un nou record istoric, într-un climat marcat de scăderea presiunilor inflaţioniste. Indicele Preţurilor de Consum a fost în februarie de 2,6%, în dinamică anuală, sub nivelul de 2,8% din luna precedentă. Cu un an în urmă indicele era de 8,5%, potrivit datelor Eurostat.

Cel puţin 80% dintre companiile din BET vor să aloce dividende către acţionari

La Bursa de Valori Bucureşti, companiile au anunţat propunerile de dividende, bugetele de venituri şi cheltuieli pentru acest an alături de alte evenimente corporative, cu impact punctual asupra preţului acţiunilor emitenţilor.

Până la finele săptămânii trecute, din cele douăzeci de companii ce fac parte din indicele BET, optsprezece convocaseră acţionarii la adunările de bilanţ, dintre care şaisprezece propuseseră alocarea de dividende.

Producătorii de energie au venit, în majoritatea cazurilor, cu propuneri de dividend cu randamente semnificative, la fel şi băncile. La polul opus, MedLife şi TeraPlast nu au pe ordinea de zi a convocatoarelor alocări de bani către acţionari.

Aprecierile de la BVB au depăşit creşterile pieţelor internaţionale

Titlurile Electrica - cea mai bună evoluţie din BET

Acţiunile Electrica (EL) au avut o creştere de 13,8%, luna trecută, cea mai bună evoluţie din BET, cel mai probabil ca urmare a intrării titlurilor în indicii indicii FTSE All-World, FTSE Global All-Cap şi FTSE Global Total-Cap, începând cu data 18 martie. De altfel, volumul de crica cinci milioane de titluri înregistrat în şedinţa din 15 mai, cel mai mare de la listare, indică clar către achiziţii realizate de investitori instituţionali ce urmăresc să replice structura indicilor agenţiei de rating britanice.

Titlurile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 12,2%, luna trecută, a doua cea mai bună evoluţie din BET. Conducerea companiei recomandă distribuirea a doar 20% din profit ca dividende, deoarece are nevoie de bani pentru investiţii, dar decizia este a Ministerului Energiei, acţionarul majoritar al producătorului de gaze. Romgaz a propus două variante de dividend, de 0,3561 lei pe acţiune, respectiv 0,1425 lei (ce corespunde cu alocarea a 20% din profit), randamentele brute fiind de 6,4%, respectiv 2,5%, conform calculelor noastre ce iau în considerare capitalul majorat al Romgaz la data de înregistrare.

Compania doreşte să îşi extindă operaţiunile în domeniul furnizării energiei electrice şi a gazelor naturale, după cum reiese din convocatorul pentru adunarea acţionarilor din prima parte a acestei luni.

Aprecierile de la BVB au depăşit creşterile pieţelor internaţionale

Conducerea Hidroelectrica (H2O) a propus să distribuie tot profitul anului trecut către dividende, respectiv un dividend de 13,99 lei, cu un randament brut de 10,4%, comparativ cu ultimul preţ al acţiunii din martie. În martie, titlurile producătorului şi furnizorului de energie electrică s-au apreciat cu aproape 8%, la 134 de lei.

Într-o lună în care preţul petrolului Brent a urcat cu circa 7%, acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 9,2%. Compania a propus un dividend cu randament brut de 6,1% faţă de ultimul preţ al acţiunii din luna martie şi a anunţat că intenţionează să propună şi dividende suplimentare.

Conducerea Nuclearelectrica (SNN) vrea să distribuie un dividend cu randament de 7,5%, ce este similar cu propunerea conducerii Conpet, comparativ cu preţurile de închidere ale celor două acţiuni de la finele lunii martie.

Aprecieri pentru acţiunile bancare

Într-o lună în care indicii Euro Stoxx Banks s-a apreciat cu 14%, acţiunile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 7,1%, în vreme ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au avut un avans de 11,9%.

Instituţia de credit din Cluj vrea să acorde un dividend cu randament de 4,5%, alături de o majorare de capital prin încorporarea unor rezerve, ce implică alocarea de 148 de acţiuni gratuite la 1.000 deţinute. Consilul BRD a propus ca 60% din profitul anului trecut să meargă către dividende, ceea ce echivalează cu un randament brut de 6,5%, dar francezii de la Societe Generale, ce sunt acţionarii majoritari ai băncii, au cerut repartizarea a doar 50%, ce înseamnă un randament brut de 5,4%, faţă de ultimul preţ al titlurilor din luna martie.

Acţiunile Aquila şi-au continuat trendul ascendent

Acţiunile companiei de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila (AQ) şi-au continuat tendinţa ascendentă demarată la începutul anului trecut, cu o creştere de 11,2% în martie, la un nou record istoric de 1,24 lei. Conducerea emitentului a propus distribuirea unui dividend de 0,07084 lei, echivalentul unui randament brut de 5,7%. Trendul ascendent ordonat sugerează achiziţii constante de acţiuni AQ realizate de investitori instituţionali.

Titlurile Sphera Franchise Group (SFG), companie ce reuneşte sub umbrela sa lanţurile de restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au urcat cu 6,9%, luna trecută. Emitentul vrea să aloce un dividend de 1,05 lei din rezultatul nedistribuit al anilor 2020-2023, echivalentul unui randament brut de 3,6%. Compania şi-a bugetat pentru acest an venituri în creştere cu 12% şi un profit net mai mare cu 6%, faţă de cel din 2023.

De menţionat că, începând din acest an, contribuţiile la pensiile private obligatorii au crescut de la 3,75% la 4,75%, astfel încât administratorii fondurilor Pilon II au mai mulţi bani pe care să-i investească, ceea ce se vede în preţul principalelor acţiuni de la BVB.

Discount-uri de tranzacţionare situate între 70% pentru Infinity Capital Investments şi 51% pentru SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a avut o creştere de 7,2%, până la 60.771 de puncte, în condiţiile în care toate componentele coşului de acţiuni s-au apreciat, luna trecută.

Curtea de Apel Bucureşti a anulat hotărârea Ministerului Transporturilor privind majorarea capitalului Aeroporturi Bucureşti, care ar fi diminuat masiv participaţia Fondului Proprietatea în companie, de la 20% la 0,7%. La finele lunii martie, acţionarii FP au aprobat contractul de administrare cu Franklin Templeton pentru o durată de un an, cu modificarea comisionului de bază al administratorului la 1,35%, conform solicitării Finanţelor, dar punctul ce prevedea ca strategia aplicabilă fondului să cuprindă conservarea portofoliului actual a fost respins.

Franklin Templeton a propus alocarea unui dividend de 0,06 lei pe titlu, echivalentul unui randament de 11,5%, punct ce va fi supusă votului acţionarilor în data de 30 aprilie.

Dintre fostele SIF-uri, Transilvania Investments şi Evergent au propus acţionarilor dividende şi răscumpărări de acţiuni proprii pentru reducerea capitalului social. Grupul Lion Capital, SIF Muntenia şi Infinity Capital nu distribuie dividende, iar răscumpărările pe care le fac sunt doar pentru recompensarea conducerilor societăţilor cu acţiuni gratuite.

Fosta SIF Banat-Crişana a fost dată în judecată de compania londoneză Lion Capital LLP pentru utilizarea numelui Lion Capital.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 70% pentru Infinity Capital Investments şi 51% în cazul SIF Muntenia. Pentru FP, discountul era de 21%, uşor peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

Municipiul Reşiţa a listat primele obligaţiuni verzi la Bursa de Valori Bucureşti, în valoare de 8,8 milioane de euro. Titlurile fuseseră vândute printr-un plasament privat, banii obţinuţii urmând să fie utilizaţi pentru îmbunătăţirea transportului din municipiu.

Luna trecută, prima emisiune de titluri de stat Fidelis, în valoare totală de 1,8 miliarde lei sau 360,3 milioane euro, a debutat la BVB.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In decizia FOMC (nu a FED) privind reducerea dobanzilor, traderii nu au absolut niciun rol. Mai mult, sansele de reducerea a dobanzii in iunie tind catre zero. Asa-zisele randamente "semnificative" din energie sunt de 4-5 ori mai mici decat acum 3-4 ani. E jale, dar mama prostilor e mereu gravida.

    ...

    Sa vedem dc continua... economia e ok deci probabil va continua-chiar dc s-ar putea sa vina o corectie curand sau chiar de pe acum. Cred ca sunt destui ce vor sa-si ia profiturile, dar si destui care asteapta sa cumpere dip ul.

    Totul depinde de economie, care , pare ok deocamdata. Si de faptul ca sunt bani in piata, care nu prea au alternative, dobanzile scad, se va cauta randament, in bursa , marfuri, investitii imob, oriunde. 

    Decat sa-si bata joc, Electrica mai bine nu acorda dividende!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb