Aproape 1.700 de firme bucureştene - în Topul CCIB

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 3 noiembrie 2010

Sorin Dimitriu

Sorin Dimitriu

Topului Firmelor din Bucureşti cuprinde, în acest an, 1.683 de firme. Organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), manifestarea tradiţională a comunităţii de afaceri din Capitală a ajuns cea de-a XVII-a ediţie. Despre companiile pemiate în 2010 şi domeniile din care fac parte ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB.

Interviu cu domnul Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB)

Reporter: Domnule preşedinte, dacă ne referim la performanţele firmelor bucureştene, cum apreciaţi ediţia de anul acesta a Topului?

Sorin Dimitriu: Este o ediţie mai specială, dacă avem în vedere că premiem rezultatele obţinute de firme în anul 2009, an dificil pentru multe pieţe ale lumii, caracterizat de mutaţii semnificative în ceea ce priveşte cererea şi oferta, de creşterea unor economii şi decăderea altora. Din păcate, România s-a numărat printre ţările puternic afectate de criză - văzută ca o etapă firească în evoluţia economiei - nu numai din cauza turbulenţelor de pe plan internaţional, ci şi din cauza unor dezechilibre macroeconomice pre-exis-tente. Şi totuşi, în pofida tuturor greutăţilor, cea mai dinamică şi mai puternică comunitate de afaceri din ţară, cea a Capitalei, s-a dovedit performantă şi competitivă.

Reporter: Din ce domenii provin cei 1.683 de premianţi?

Sorin Dimitriu: În primul rând, aş vrea să subliniez că cele 1.683 de firme pe care le premiază anul aces-ta Camera bucureşteană au fost stabilite dintre cele 30.266 de societăţi care au întrunit condiţiile de eligibilitate stabilite de metodologia de top şi cărora le mulţumesc. Potrivit aces-tei metodologii, acordăm premii pe şase domenii de activitate: cercetare-dezvoltare şi high-tech; industrie; construcţii; servicii; comerţ, turism; agricultură, pescuit, piscicultură, iar în cadrul fiecărui domeniu, pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici şi microîntreprinderi.

Reporter: Care au fost criteriile care au stat la baza nominalizării laureaţilor?

Sorin Dimitriu: Stabilirea premianţilor a avut loc conform unei metodologii complexe, unitare la nivelul sistemului cameral, care diferenţiază net Topul organizat de camerele de comerţ de alte manifestări de acest gen. Astfel, laureaţii, pe care îi felicit, au fost stabiliţi ţinând seama de indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului, eficienţa utilizării resurselor umane, dar şi eficienţa utilizării capitalului angajat.

Reporter: Există un secret al performerilor?

Sorin Dimitriu: Premiem rezultatele obţinute de firmele ale căror manageri au dovedit că au viziune şi pentru care noţiuni precum cea de "managementul riscului" au ieşit demult din sfera teoreticului, a dicţionarului de termeni economici. Răsplătim, de asemenea, eforturile echipelor de management care au înţeles că traversarea unor perioade dificile, cum a fost aceasta, presupune decizii curajoase, ale căror cuvinte cheie sunt reorientare şi adaptare. După cum vedeţi, nu este un secret, dar nu este nici un lucru la îndemâna oricui.

Reporter: Anul trecut aţi recompensat investiţiile companiilor bucureştene în protecţia mediului. O veţi face şi în acest an?

Sorin Dimitriu: Da, pentru al treilea an consecutiv. Camera bucureşteană este profund implicată în viaţa Capitalei. Problemele ei de astăzi - poluarea, traficul sau ges-tionarea, încă ineficientă, a deşeurilor nu ne sunt străine. Pentru noi şi pentru generaţiile următoare este extrem de important să depunem toa-te eforturile pentru conservarea mediului, pentru reducerea poluării, mai pe scurt, pentru a avea ce lăsa moştenire. Premiem, de asemenea, capacitatea de inovare a oamenilor de afaceri bucureşteni, răsplătind eforturile lor cu Trofeul creativităţii, decernat pe baza datelor de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Reporter: Ce putem consemna la capitolul "noutăţi"?

Sorin Dimitriu: Începând cu acest an, Colegiul de conducere al CCIB a hotărât să decerneze, pentru contribuţii deosebite la consolidarea Camerei bucureştene, unor personalităţi din afara sistemului cameral, "Trofeul HERMES". Îmi face o deosebită plăcere să vă anunţ că anul acesta, trofeul revine domnului Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi patrimoniului naţional, ca o recunoaştere a deschiderii deosebite dovedite de domnia sa pentru proiectele dezvoltate de CCIB.

Reporter: Mulţumesc!

La sfârşitul lunii septembrie, anul curent, aproximativ 20% din totalul de 874.356 de societăţi active, la nivel naţional, din punct de vedere juridic, funcţionau în Capitală, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

În primele nouă luni ale acestui an, în Bucureşti au fost înmatriculate 13.428 de firme, respectiv 15,9% din totalul înmatriculărilor la nivel naţional.

În aceeaşi perioadă, în Capitală au fost dizolvate 1.383 de companii, în scădere cu 62,89% faţă de perioada similară a anului 2009. De asemenea, 9.719 comercianţi au decis să-şi suspende activitatea, cu 43,48% mai puţin faţă de primele nouă luni ale anului trecut.

În Bucureşti, 13.661 de patroni şi-au radiat firmele, cu 317% mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar sub media nivelului naţional, care a înregistrat o creştere a numărului de radieri cu 414% faţă de primele nouă luni ale lui 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb