Aproape 600.000 de aplicări pe categoria de vârstă 18-24 de ani au fost înregistrate începând din septembrie

G.D.
Miscellanea / 26 octombrie 2022

Bogdan Badea, CEO eJobs

Bogdan Badea, CEO eJobs

Candidaţii din categoria de vârstă 18-24 de ani au înregistrat aproape 600.000 de aplicări din luna septembrie şi până acum, fiind segmentul cu cea mai importantă creştere de anul acesta şi cu premise reale de a-i ajunge din urmă pe cei cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani, care, în mod tradiţional, sunt candidaţii ce adună cel mai mare număr de aplicări, de la o lună la alta, conform unui comunicat remis redacţiei. Cu 318.000 de aplicări, septembrie a marcat vârful anului de până acum pentru candidaţii aflaţi la început de carieră.

"Începe să devină tot mai fină diferenţa dintre cele mai active două categorii de vârstă - 25-35 şi 18-24 de ani. Primii au fost dintotdeauna cei mai activi în materie de aplicări, situaţie absolut firească, explicabilă prin faptul că se află în plin apogeu profesional, au experienţă, dar încă sunt într-un punct în care vor să crească, sunt permanent în căutare de opţiuni mai bune pe piaţa muncii şi sunt, totodată, şi foarte atrăgători pentru recrutori. Prin urmare, sunt şi căutaţi. În ceea ce-i priveşte pe cei mai tineri decât ei, vedem de aproximativ doi ani de zile o schimbare profundă de mentalitate şi de abordare a ideii de carieră. Sunt mult mai atenţi la semnalele pe care le transmite piaţa şi la ce se întâmplă în economie şi decid, prin urmare, să nu mai amâne foarte mult momentul primei angajări. De aceea, perspectivele economice nu foarte încurajatoare pentru anul viitor îi fac, iată, să aplice intensiv, mai cu seamă că numărul de joburi entry level a fost, de asemenea, în creştere în 2022", spune Bogdan Badea, CEO eJobs. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (septembrie - octombrie), numărul de aplicări aferente acestui segment de vârstă este cu aproape 20% mai mare.

Potrivit sursei citate, mai mult de 20.000 de joburi entry level sunt disponibile pe eJobs.ro, iar atenţia candidaţilor tineri se îndreaptă în special către acele domenii care fie au un număr mare de poziţii deschise şi care permit specializarea la locul de muncă, fie către sectoarele care vin cu promisiunea unui salariu mare încă de la început. Astfel, cele mai căutate industrii sunt retailul, call center / BPO, IT / Telecom, servicii şi advertising / marketing / PR. "Cu excepţia IT-ului, toate aceste domenii sunt extrem de accesibile indiferent de pregătirea academică a candidaţilor. De altfel, este bine ştiut faptul că în România există un nivel foarte scăzut de compatibilitate între studiile urmate şi jobul ales. Sunt mulţi studenţi care se răzgândesc pe parcursul anilor de facultate şi decid să facă o formă de reconversie pentru că ştiu că există programe oferite de companii care le permit să înveţe de la zero un job nou fără să aibă şi un bagaj teoretic în spate", explică Bogdan Badea.

Este, totodată, şi categoria care manifestă cel mai ridicat interes faţă de joburile remote şi cel mai scăzut faţă de locurile de muncă din afara ţării. Din numărul total de aplicări aferente ultimei luni, 18% sunt pentru joburile ce pot fi făcute exclusiv de acasă şi 1,3% pentru cele din străinătate. Cu cât creşte vârsta candidaţilor, cu atât scade apetitul pentru munca remote. Spre exemplu, cei cu vârste cuprinse între 36 şi 45 de ani au 10% dintre aplicări direcţionate către locurile de muncă de acasă, iar cei din segmentul 45+ au 5,6%.

Lunar, pe eJobs.ro sunt înregistrate peste 1 milion de aplicări, atât pentru joburile din România, cât şi pentru cele din străinătate. Dintre acestea, aproximativ 300.000 aparţin tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 de ani. Aproape jumătate vin din Bucureşti şi sunt urmaţi de cei din Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Constanţa, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. asta am anuntat si eu in comenturi acum 2 ani.

    avem youth ce va concura la "salarii reale mici" in raport populatia "scumpa" si cu impoteci mari. 

    O sa urmeze o perioada dificila pentru cei 30-50-40 ani ce vor pierde locurile de munca in urmatorii 2-3-4-5 ani in fata tinerilor. Daca mai au si ipoteci mari si costuri mari la utilitati energie mancare si copii de tinut ... e groasa treaba pentru ei. 

    s c cret 

    Nu mai au parintii bani sa-i tina in brate, incep sa simta si ei criza, cresterile de preturi!

    Măi, Badea, lasă raportările astea triumfaliste și considerațiile "fine". Când ai de gând să prezinți numărul de angajări efectiv realizate datorită milioanelor de slujbe postate și milioanelor de aplicări de pe site-ul tău? Nu prea îți dă mâna, este? :)

    Pentru cei mai puțin familiarizați: majoritatea joburilor sunt postate de formă de către firme (există obligația legală de publicare). Joburile sunt de mult arvunite. Solicitatorii aplică în neștire, în majoritatea cazurilor neprimind nici cel mai mic răspuns. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb