Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) va primi în următorii anii două aeronave pentru transport multiplu de pacienţi care au nevoie de Terapie Intensivă. Avioanele de mare viteză vor fi cumpărate în cadrul unui proiect pe fonduri europene despre care fondatorul SMURD, Raed Arafat, spune că este "foarte avansat", conform news.ro.
"Pot să vă spun că este un proiect european de achiziţie a două avioane noi pentru SMURD, care deja lucrăm pe el, suntem foarte avansaţi. (..) Vorbim de avioane de viteză mare care să ne permită să facem transporturile în viteză şi în condiţii de siguranţă. Aşa că în următorii doi ani cu siguranţă vom vedea o schimbare şi la partea de avioane la SMURD pentru care vom primi ceva foarte modern, nou", a afirmat fondatorul SMURD, Raed Arafat, vineri seară, la Antena 3.
Aeronavele ar urma să aibă o capacitate de transport de doi sau trei pacienţi.
"Doi pacienţi de Terapie Intensivă minim şi posibil şi al treilea care să nu fie de Terapie Intensivă, deci depinde de cum vor veni ofertele, dar vorbim de minim doi pacienţi de Terapie Intensivă", a precizat Arafat.
Cele două avioane pe care le utilizează în prezent SMURD, dintre care unul cumpărat din donaţiile celor care au direcţionat fonduri către Fundaţia pentru SMURD, pot transporta câte un pacient.
Raed Arafat a mai spus că SMURD va primi, de asemenea, şase elicoptere, acestea fiind deja contractate pe fonduri europene, primul dintre acestea va ajunge în România la începutul anului viitor, aeronava urmând a permite intervenţia în zonele montane.
Actualul Serviciu Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), care a împlinit anul acesta 30 de ani, a fost înfiinţat la iniţiativa medicului Raed Arafat, sub forma unui Serviciu Mobil de Urgenţă, Reanimare în anul 1990, inspirat fiind de un sistem de urgenţă care funcţionează şi în alte ţări europene, şi a funcţionat cu personal voluntar. Serviciul avea o ambulanţă care putea transporta medicul către pacienţii aflaţi în stare critică, pentru primul ajutor, fără ca pacientul să poată fi preluat de acea ambulanţă. Pe parcursul anilor, SMURD s-a dezvoltat, beneficiind în prezent de aeronave pentru transport pacienţi, personal calificat şi aparatură performantă pentru intervenţii de urgenţă.