Compania siderurgică şi minieră ArcelorMittal a anunţat că a primit aprobare din partea Comisiei Europene pentru achiziţionarea Combinatului Ilva S.p.A, din Italia, după ce s-a angajat să vândă mai multe facilităţi de producţie din Europa - Italia, Macedonia, Republica Cehă, Luxemburg, Belgia şi combinatul de la Galaţi.
Comunicatul transmis de ArcelorMittal arată: "Aprobarea C.E. urmează concluziei Fazei II de Investigaţie a Comisiei referitoare la propunerea de achiziţie a Ilva şi a fost acordată pe baza angajamentului Companiei de a pune la vânzare unităţi din Italia, România, Macedonia, Republica Cehă, Luxemburg şi Belgia, aşa după cum s-a anunţat pe 13 aprilie 2018. Aprobarea C.E. este un punct semnificativ al tranzacţiei de preluare a Ilva şi reprezintă un pas important pentru finalizarea acestui acord, aşteptată să se întâmple în curând".
Potrivit unor surse citate de Reuters, în aprilie, pachetul de active pe care ArcelorMittal s-a oferit să le vândă este mult mai mare decât concesiile pe care iniţial era pregătit să le facă grupul.
Cu o ofertă de 1,8 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), ArcelorMittal vrea să preia Ilva, cea mai mare oţelărie europeană, la care lucrează peste 14.000 de persoane. Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furniza oţelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilva, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicate într-un scandal de poluare.
Arcelor a anunţat, în martie, că va înfiinţa în Taranto un centru de cercetare-dezvoltare (R&D), cu o inves-tiţie iniţială de zece milioane de euro, şi va folosi noile tehnologii, astfel încât emisiile de dioxid de carbon cauzate de producerea oţelului să fie scăzute.
Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea că o tranzacţie privind preluarea celei mai mari oţelării din Europa de către cel mai mare producător mondial de oţel ar reduce competiţia pe anumite segmente de produse şi ar genera preţuri mai mari pentru consumatorii din sudul Europei.
ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie.