ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ BUCUREŞTI Moment de cotitură în cazul Catedralei Sf. Iosif

C.P.
Companii / 14 februarie 2010

Moment de cotitură în cazul Catedralei Sf. Iosif

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Secţia de Contencios Administrativ, a dispus în şedinţa din 11 februarie 2010, în dosarul 9181/1/2009, admiterea cererii de strămutare formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) şi a trimis dosarul de revizuire în cazul "Cathedral Plaza", aflat pe rolul Curţii de Apel Ploieşti către Curtea de Apel Suceava.

Cererea de revizuire reprezintă calea prin care ARCB cere retractarea deciziei 1025/2009 pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti şi, ca urmare, rejudecarea recursului prin care autorizaţia de construire pentru clădirea autointitulată "Cathedral Plaza" a fost declarată ca fiind legală.

La începutul săptămânii trecute, Suveranul Pontif Papa Benedict al XVI-lea le-a declarat episcopilor din Bucureşti că este informat despre situaţia actuală a Catedralei Sf. Iosif, exprimându-şi, din nou, regretul că acest lăcaş de cult este încă în pericol. Sanctitatea Sa a asigurat ARCB de tot sprijinul său în efortul de a salva lăcaşul de cult care zilele acestea aniversează 126 de ani de la consacrare.

"Sperăm că această măsură, de trimitere a dosarului de revizuire la Curtea de Apel Suceava, să reprezinte un moment de cotitură în drumul pentru obţinerea Dreptăţii, afirmă secretarul ARCB, preot Gabriel Popa. De 9 ani, cerem autorităţilor să nu permită construirea unui < eco-monstru > (aşa cum îl caracteriza la Vatican ÎPS Ioan Robu), ce pune în grav pericol Catedrala Sf. Iosif, monument istoric naţional şi european, dar şi vieţile bucureştenilor. În anul 2006, în ciuda opoziţiei noastre, a fost obţinută ilegal autorizaţia de construcţie şi a fost demarată construcţia propriu-zisă. În anul 2007, Tribunalul Dolj a hotărât sistarea lucrărilor, iar în februarie 2009 Tribunalul Dâmboviţa a anulat, după săptămâni de analiză, autorizaţia de construcţie. În iunie 2009, din raţiuni necunoscute şi profitând de neimplicarea instituţiilor abilitate, în primul rând a Ministerului Culturii, Curtea de Apel Ploieşti, a decis, în doar câteva ore, împotriva art. 59 al Legii 422/2001, că autorizaţia de construcţie este legală, creând un precedent periculos pentru toate monumentele istorice din ţara noastră. Faţă de această decizie şi-au exprimat dezacordul Biserica Ortodoxă Română, Biserica Catolică din România, prin toţi episcopii săi, Episcopii catolici din Europa, Biserica Armenească, Academia Română, personalităţi ale vieţii publice din ţară şi străinătate, numeroase asociaţii şi mişcări civice, dar şi mii de bucureşteni, indiferent de religie, care au participat la un marş de solidaritate cu cauza noastră".

"Solicitarea ARCB a fost întemeiată pe < bănuiala legitimă > generată de poziţia părtinitoare a Curţii de Apel Ploieşti şi pe refuzul procurorului general de pe lângă această instanţă de a încuviinţa participarea unui procuror de şedinţă la judecarea cererii de revizuire, în vederea ocrotirii interesului public de protejare a patrimoniului arhitectural naţional şi european, din care face parte şi Catedrala Sf. Iosif", a declarat avocatul Mugur Popescu.

La rândul ei, Primăria Municipiului Bucureşti a iniţiat mai multe acţiuni în instanţă, împotriva investitorilor şi dezvoltatorilor imobiliari implicaţi în construcţia "eco-monstrului" Cathedral Plaza, în urma descoperirii unor ilegalităţi privind încălcarea proprietăţii publice a Capitalei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb