ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ: Nu mai sunt piedici în demolarea Cathedral Plaza

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 15 mai 2012

Nu mai sunt piedici în demolarea Cathedral Plaza

Dezvoltatorul a pierdut la CEDO

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti (ARCB) a anunţat, ieri, că CEDO a decis respingerea acţiunilor intentate de dezvoltatorul Cathedral Plaza (turn de birouri cu 19 etaje construit lângă Catedrala Sf. Iosif - monument istoric), Millennium Building Development SRL (MBD), împotriva Statului Român. În ianuarie 2012, prin avocatul Ron Soffer, MBD a formulat plângeri împotriva Statului Român la CEDO, invocând încălcarea dreptului de proprietate şi a dreptului la un proces echitabil. Prin aceste proceduri, MBD "avertiza" Statul Român că, dacă va desfiinţa această construcţie, va plăti daune materiale importante, arată ARCB într-un comunicat.

Avocatul ARCB, doamna Ofelia Bârsan, a declarat pentru ziarul BURSA: "Practic, acum, Primăria Capitalei poate trece la desfiinţarea construcţiei fără niciun fel de probleme. Noi vom notifica primăria cu privire la decizia CEDO. Primarul Sorin Oprescu începuse, la un moment dat, procedurile legale de des-fiinţare, prin notificarea proprietarului Cathedral Plaza. Dar apoi nu le-a mai continuat".

Domnia sa ne-a spus că autorizaţia pentru Cathedral Plaza nu trebuia eliberată de Primăria sectorului 1, ci de Primăria Capitalei şi susţine că legea prevede, în acest caz, ca singură soluţie, desfiinţarea turnului de birouri întrucât o re-autorizare pentru intrarea în legalitate nu mai este posibilă.

Decizia CEDO din 10 aprilie 2012 are două părţi. În prima parte, Curtea Europeană, asemenea instanţelor interne, a considerat că hotărâ-rea Senatului României nr. 5/2007 nu a adus atingere dreptului la res-pectarea bunurilor MBD şi, în consecinţă, Cathedral Plaza nu se află sub protecţia articolului 6 al Convenţiei Drepturilor Omului. Prin hotărârea amintită mai sus, Senatul României a validat raportul Comisiei de anchetă prin care acesta cerea Guvernului sesizarea Parchetului pentru cercetarea infracţiunilor săvârşite la avizarea şi autorizarea construcţiei Cathedral Plaza şi exproprierea ei pentru protejarea Catedralei Sf. Iosif.

În a doua parte, în care MBD contesta decizia Curţii de Apel Suceava, CEDO a respins plângerea ca fiind tardivă. Prin decizia irevocabilă nr. 1989 din 3 noiembrie 2010 a Curţii de Apel Suceava, autorizaţia de construire a Cathedral Plaza a fost declarată în mod irevocabil ilegală, pentru că dezvoltatorul nu a avut acordul notarial al ARCB, n-a făcut expertiza Catedralei Sf. Iosif înainte de începerea lucrărilor, s-a adresat unei autorităţi necompetente ş.a.

Prin respingerea de către CEDO a plângerilor dezvoltatorului Cathe-dral Plaza nu mai există nicio posibilitate ca hotărârile judecătoreşti favorabile ARCB să fie schimbate şi nici ca Statul Român să aibă vreo obligaţie faţă de beneficiarul clădirii ilegale Cathedral Plaza, mai arată comunicatul citat. Pr. Gabriel Popa, secretar al ARCB, a declarat că după ce şi această încercare a Millenium Building Development a fost zădărnicită, Arhiepiscopia aşteaptă cu încredere o decizie a Justiţiei din România prin care să se dispună dezasamblarea acestei clădiri ilegale şi periculoase din vecinătatea Catedralei Sf. Iosif. Domnia sa a subliniat că justiţia a fost eliberată de presiunea artificială pusă pe umerii ei şi ai autorităţilor Statului Român de interesele beneficiarului.

Reprezentanţii MBD nu ne-au oferit un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bine ar fi sa castigati si impotriva furiei cu care se demoleaza hale de productie ca sa se puna in loc hale de Mall sau de birouri. Aceasta intr-un mediu fara industrie si cu o patura de consumatori din ce in ce mai fara venituri ! Atmosfera incepe sa semene cu orasele din fostele colonii africane unde dupa retragerea "investitorilor"= caratori de resurse ramane o populatie in cautare de hrana

    1. Nu cunoastem toate amanuntele afacerii. se pare ca dezvoltatorul avea autorizatie, avea acordul preotilor catolici dar nu era autentic. In Romanica, chestiunea cu actele autentice este una artificiala. Ti-ai dat acordul sau nu! Discutiile, spune gura targului, au plecat de la faptul ca dezvoltatorul nu a pus gratuit la dispozitie catedralei vreo doua etaje din constructie...Apoi CEDO a respins o plangere pe tardivitate, iar aceast lucru nu insemna ca nu aveau dreptate. Doar Dumnezeu stie adevarul!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb