Agenţia Română pentru Investiţiile Străine (ARIS) a monitorizat proiecte de investiţii în valoare de trei miliarde euro în ultimul an, dintre care au fost finalizate proiecte în valoare de un miliard euro, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele ARIS, Monica Bărbuleţiu. "Estimăm că investiţiile străine totale în România s-au cifrat la aproximativ şapte miliarde euro. Din totalul acestora, ARIS a monitorizat proiecte în valoare de trei miliarde euro, în condiţiile în care a avut alocat un buget de 685.000 euro. Din totalul acestora, în 2007 au fost realizate proiecte greenfield în valoare de aproape un miliard euro", a afirmat Bărbuleţiu. Aproximativ 80% din proiectele de investiţii provin din ţări din zona Europei, potrivit lui Sorin Vasilescu, director în cadrul ARIS. "Intenţionăm să atragem, în 2008, investitori care nu fac parte din Uniunea Europeană, precum India, China, Japonia, Coreea, Turcia, Israel. Pentru perioada 2008 - 2013, investiţiile anuale străine estimate pentru România se ridică la aproximativ şase miliarde euro. Domeniile privilegiate sunt sectorul energetic, sectorul construcţiilor, cel farmaceutic şi telecomunicaţiile", a precizat acesta. Reprezentanţii ARIS au estimat că în 2008 vor fi încheiate aproximativ 75 - 80 de proiecte de investiţii. "În 2008 vor fi realizate investiţii mari şi transferuri de tehnologie modernă, în special în sud-vestul ţării", a spus Vasilescu.
La ora actuală, o parte din zonele din România sunt considerate zone închise pentru investitori, datorită valorificării la maximum a potenţialului lor. Principalele oraşe care se confruntă cu această situaţie sunt Satu Mare, Arad, Cugir, Baia Mare şi alte oraşe din vestul ţării. "Sunt zone în România care au fost exploatate, dar sunt şi zone care nu pot oferi investitorilor necesarul pentru a porni o investiţie în acest loc. Acestea fie nu dispun de infrastructură, fie autorităţile locate nu depun eforturi suficiente pentru atragerea investitorilor. Printre aceste zone se numără Harghita, Covasna şi în special cele din sud-vestul ţării. Mai puţin bine stau cele din est. În 2007, au fost promovate Iaşiul şi Botoşaniul. Încercăm să atragem investiţii în Alba. Hunedoara, Sibiu", a declarat Bărbuleţiu.
Potrivit reprezentanţilor ARIS, instituţia va realiza o bază de date permanente actualizată care să conţină informaţiile necesare pentru investitori şi va organiza întâlniri periodice cu reprezentanţii autorităţilor locale.