Romgaz este pregătită să asigure, atât din surse proprii cât şi atrase, finanţarea proiectului Neptun Deep, producătorul de gaze naturale având în vedere inclusiv o emisiune de obligaţiuni în acest sens, au spus ieri reprezentanţii companiei într-o conferinţă de presă.
Marius Aristotel Jude, director general al Romgaz a declarat: "Aşa cum am anunţat public, la data de 31 martie am înaintat către Exxon Mobile o ofertă de preluare a participaţiei companiei în cadrul perimetrului Neptun Deep. Procedura este organizată printr-o bancă intermediară şi aşteptăm cât mai curând răspunsul Exxon faţă de oferta pe care am formulat-o. Iar dacă oferta va fi considerată atractivă, vom proceda la negocierea contractului pentru preluarea acestei participaţii. Romgaz este pregătită să asigure, prin intermediul unui consorţiu de bănci, finanţarea necesară pentru realizarea acestui proiect. Plata participaţiei va fi asigurată atât din surse proprii cât şi din surse atrase, desigur în condiţiile acceptării ofertei de către Exxon".
La rândul său Răzvan Popescu, director economic al companiei a spus: "Bineînţeles că partea de finanţare va fi condiţionată de acceptarea ofertei, dar va fi condiţionată şi de jurisdicţia sau moneda în care vom plăti banii, sunt mai multe detalii. Luăm în calcul un mix de finanţare atât din surse proprii cât şi un credit sindicalizat şi o emsiune de bond-uri, în special pentru finanţarea CAPEX-ului viitor".
Directorul economic al Romgaz a adăugat că apetitul pentru finanţarea proiectului a fost neaşteptat de mare, atât din partea consorţiilor bancare româneşti, cât şi străine.
"Din punctul de vedere al finanţării, noi trebuie să alegem cea mai bună formă (...). A atribui un rating companiei şi a putea emite obligaţiuni pe piaţă ar fi un mare succes atât pentru România cât şi pentru Romgaz. În general, pentru a putea emite bond-uri pe pieţele internaţionale trebuie să ai rating de la cel puţin două agenţii. Noi acum suntem în analiză", a spus Răzvan Popescu.
De asemenea, directorul economic al Romgaz şi-a exprimat speranţa ca, având în vedere investiţia foarte mare pe care este posibil să o facă compania, rata de distribuţie a dividendelor să rămână la 50%.
"Însă, în acest moment ratele de dobândă din toată zona euro (...) ne ajută foarte mult. Acest proiect va duce la un nou Romgaz, iar compania va trebui să evolueze din acest punct de vedere", a spus Răzvan Popescu.
Referitor la momentul în care ar urma să se ia decizia efectivă de investiţie pentru extracţia de gaze, directorul general al companiei, Aristotel Jude, a apreciat: "În condiţiile în care oferta Romgaz va fi acceptată, suntem pregătiţi pentru toate deciziile pentru ca acest proiect să fie de succes. Este un obiectiv strategic care va aduce mari beneficii atât ţării, cât şi companiilor care îl vor implementa".
De asemenea, directorul Romgaz a punctat că, de la preluarea mandatului a avut discuţii cu OMV Petrom, iar în momentul de faţă nu există nicio problemă privind o potenţială cooperare între cele două companii, în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectului Neptun Deep.
Exxon Mobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, dar Exxon şi-a anunţat decizia de a părăsi proiectul, iar Romgaz a înaintat o ofertă pentru a-i prelua participaţia.
• Romgaz - gata să finalizeze prin forţe proprii centrala de la Iernut
Romgaz este pregătită să finalizeze prin forţe proprii centrala pe gaze de la Iernut, în condiţiile în care nu va fi satisfăcută de propunerea de finalizare şi punere în funcţiune a proiectului, pe care consorţiul format din Romelectro şi Duro Felguera trebuie să o prezinte, a apreciat ieri Marius Aristotel Jude, directorul general al companiei, în cadrul unei conferinţe de presă.
Aristotel Jude a spus: "Aş vrea să infirm unele informaţii apărute în presă (...) şi să spun foarte ferm că nu a fost nicio intervenţie a vreunui reprezentant al Guvernului în ceea ce priveşte suspendarea cu 14 zile a notificării de reziliere înaintate către asocierea Duro Felguera-Romelectro. Decizia de a transmite notificarea de reziliere a fost luată în baza unor analize pe care le-am făcut împreună cu directorul economic, de la preluarea mandatului şi până am anunţat public rezilierea".
Directorul Romgaz a punctat că suspendarea notificării de reziliere face parte din strategia de dezvoltare a proiectului, iar conducerea companiei îşi doreşte ca centrală să fie realizată în cel mai scurt timp posibil.
"Vom lăsa să curgă aceste 14 zile, vom primi o ultimă ofertă în ceea ce priveşte modul de finalizare a centralei din partea asocierii, pentru că termenul de realizare a investiţiei era 26 decembrie 2020, prelungit din decembrie 2019. Romgaz a luat decizia să nu prelungească termenul final de execuţie a centralei, iar în momentul de faţă contractul este în vigoare", a spus Aristotel Jude.
Directorul general al Romgaz a adăugat: "Intenţia Romgaz este de a rezilia acest contract, dând totuşi un răgaz asocierii să îşi revizuiască propunerile pentru finalizarea centralei. În ceea ce priveşte soluţiile pentru finalizarea acestei centrale, pot să vă spun că Romgaz este pregătită şi pentru situaţia în care, după expirarea celor 14 zile de suspendare a rezilierii, să continue prin forţe proprii finalizarea centralei în cel mai scurt timp posibil, având în vedere riscul crescut de a pierde finanţarea din fondurile Planului Naţional de Investiţii (PNI) aferente acestui proiect, care este de 69 milioane de euro".
Săptămâna trecută, Romgaz a suspendat notificarea de reziliere a contractului de lucrări pentru termocentrala pe gaze de 430 MW de la Iernut pentru o perioadă de 14 zile, la solicitarea executantului lucrărilor, consorţiul format din Romelectro şi spaniolii de la Durofelguera. La începutul acestei luni, Romgaz a trimis notificarea de reziliere a contractului de lucrări, din cauza neexecutării, în termen, a obligaţiilor contractuale.
În cursul anului trecut au apărut neînţelegeri cu constructorii, care voiau mai mulţi bani, pe motiv că ar fi crescut costurile. De altfel, compania spaniolă Duro Felguera a început să aibă şi probleme financiare mari. Constructorii nu au mai lucrat şi astfel s-a ajuns la întârzieri, fiind prelungit termenul de finalizare de la trimestru la trimestru, conform hotnews.ro.
Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.
1. Ce face?
(mesaj trimis de Laurentiu în data de 14.04.2021, 18:27)
Dezastrul asta nu-i in stare sa termine Iernutul .Pasta nu-l poti pune decat sef de peco.Dar il vizitezi de 3 ori pe zi.