Armata americană a ordonat membrilor săi să înceteze utilizarea dispozitivelor fabricate de producătorul chinez SZ DJI Technology Co Ltd din cauza "vulnerabilităţilor cibernetice" prezentate de produse, potrivit Reuters.
Anunţul armatei din 2 august postat de sUAS News se aplică dronelor DJI şi sistemelor care folosesc componentele sau software-ul DJI. Membrii serviciului trebuie să dezinstaleze aplicaţiile DJI, să înlăture bateriile sau mediile de stocare şi să asigure echipamentul pentru urmărirea direcţiei, potrivit agenţiei. Postarea arată că dronele DJI sunt cele mai utilizate pe scară largă în armată, conform sursei.
Compania DJI a afirmat într-o declaraţie că a fost "surprinsă şi dezamăgită" de restricţia necondiţionată a armatei asupra dronelor DJI, deoarece susţine că nu a fost consultată în vederea deciziei. Firma privată a afirmat că va contacta armata pentru a determina ce înseamnă "vulnerabilităţi cibernetice" şi că este dispusă să colaboreze cu Pentagonul pentru a-şi adresa preocupările, potrivit agenţiei.
Purtătorul de cuvânt al armatei, Dov Schwartz, a declarat că armata intenţiona să emită o declaraţie vizând această politică. Mişcarea pare să urmeze studiile efectuate de Laboratorul de Cercetare al Armatei şi Marinei care a spus că produsele DJI prezintă riscuri şi vulnerabilităţi. Anunţul citează un raport clasificat al Laboratorului de Cercetare a Armatei şi un memoriu maritim ca referinţe pentru ordinul de încetare a folosirii dronelor DJI şi a echipamentelor aferente acestora.
Analiştii Goldman Sachs şi Oppenheimer au estimat în 2016 că DJI avea o cotă de circa 70% din piaţa mondială a dronelor comerciale şi de consum. Goldman a estimat că piaţa, inclusiv armata, va avea valoarea de 100 miliarde dolari peste cinci ani.