Armata ucraineană a primit noi muniţii de la unul dintre aliaţii Rusiei

G.D.
Internaţional / 5 martie 2023

Armata ucraineană a primit noi muniţii de la unul dintre aliaţii Rusiei

Noi fotografii distribuite pe reţelele de socializare de soldaţii ucraineni arată că aceştia au primit un nou lot de muniţii din Iran, ţară care susţine militar Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, conform Hotnews.

Imaginile distribuite de militarii celei de-a 24-a Brigadă Mecanizată a armatei ucrainene arată că aceştia au primit obuze M48 de 120 de milimetri fabricate în Iran. În una dintre fotografii poate fi văzut de asemenea un mortier HM-16, o altă armă de fabricaţie iraniană.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker explică faptul că aceste obuze pot fi uşor de identificat datorită culorii lor distincte, marcajelor şi modului în care sunt aranjate inelele care ajută la propulsarea lor din armele cu care sunt lansate.

Marcajele arată de asemenea că acestea au fost produse în 2022 într-un lot care a ieşit probabil de pe liniile de producţie după declanşarea războiului din Ucraina.

"Date fiind cantităţile şi tipurile diversificate de muniţii şi arme iraniene văzute în armata ucraineană, este probabil ca acestea să fi fost cumpărate de Ucraina din Iran prin intermediul unei terţe părţi", mai notează Ukraine Weapons Tracker.

Încă din luna iulie a anului trecut pe reţelele de socializare a apărut o înregistrare video care arăta că soldaţii ucraineni folosesc mai multe arme fabricate în Iran, imaginile provocând nedumerire la momentul respectiv cu privire la modul în care ar fi putut ajunge în dotarea forţelor armate ale Kievului, ţinând cont că Iranul a fost una dintre ţările care au refuzat să condamne agresiunea rusească.

În înregistrarea respectivă au putut fi văzute tocmai 4 mortiere HM-16, arma care apare şi în una dintre fotografiile apărute acum pe reţelele social media.

Deşi strângerea puternică a legăturilor dintre Moscova şi Teheran şi livrarea de drone kamikaze iraniene forţelor armate ruse avea să vină abia mai târziu, Iranul dăduse în vara anului trecut mai multe semnale puternice că se va alinia cu Rusia în ceea ce propaganda rusă numeşte războiul împotriva "Occidentului colectiv".

Pe 22 iunie presa de la Teheran anunţa o "strângere" a relaţiilor şi cooperării dintre Rusia şi Iran pe 22 iunie, dată la care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a deplasat la Teheran pentru o vizită oficială, unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali, printre care şi preşedintele ultraconservator Ebrahim Raisi.

Imaginile apărute pe 14 iulie cu mortierul iranian folosit de soldaţii Kievului au fost cu atât mai surprinzătoare întrucât ele au fost distribuite la doar câteva zile după ce Statele Unite au acuzat pentru prima oară Iranul că se pregăteşte să trimită forţelor armate ruse drone pentru a le folosi în războiul dus împotriva Ucrainei.

La momentul respectiv se specula că mortierele de 120 de milimetri văzute în înregistrarea în cauză ar fi fost cumpărate de ucraineni de la un contractor independent sau au fost livrate de Statele Unite după ce au fost capturate în timpul luptelor din Orientul Mijlociu împotriva Statului Islamic.

Însă o altă înregistrare video apărută pe reţelele social media în luna septembrie sugerează că Iranul a trimis obuze Ucrainei şi printr-un contract de achiziţii, nu doar prin grupuri clientelare, deşi cel mai probabil cu ajutorul unor terţe părţi, la fel ca în cazul muniţiilor furnizate Kievului de către Bulgaria.

La nivel oficial Teheranul neagă acest lucru, la fel ca în cazul livrărilor de drone către Rusia.

Ukraine Weapons Tracker explica la momentul respectiv că obuzele văzute în filmare au fost fabricate în 2022 şi nu există niciun fel de informaţii că ele ar fi fost interceptate de terţe părţi.

Coroborate cu restul informaţiilor disponibile, administratorii acestei pagini cunoscute pentru monitorizarea armamentului folosit în războiul din Ucraina concluzionau că "putem spune cu mare siguranţă că muniţia pe care o vedem aici a fost cumpărată din Iran, poate prin intermediul unei terţe părţi pentru a putea nega responsabilitatea".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Gargara....

    S-a dat si acum o saptamana o stire similara despre Serbia. Si s-a demonstrat mai apoi ca armele fusesera revandute la a 3 mana si doar asa ajunsesera in Ucraina. 

    Si aici avem aceeasi propaganda a NATO.... vezi dle, aliatul Rusiei il tradeaza. Tancurile americane distruse in Irak au fost lovite de arme antitanc construite de aliatii Americii.... ajunse prin contrabanda la ISIS. Demonstreaza ceva asta? Nimic... dar gargarisim si noi propaganda. 

    Apropos, tot in Ucraina au aparut imagini cu obuze de 120 mm produse in Romania, proaspete. Acelea chiar au fost produse in Romania si donate Ucrainei direct de Romania. 

    Pe 23 august 1940 rusia a luat cu japca trei sferturi din teritoriul Romaniei dupa cum urmeaza :

    1-actualele teritorii romanesti din ucraina  

    2-actualul teritoriu al republicii moldava  

    3- tot atunci rusia a facut cadou ungurilor ARDEALUL .  

    Acest act criminal poarta numele de pactul RIBENTROP -OLOTOV  

    Romanii au numit acest act criminal DICTATUL DE LA VIENA . Acolo ministrul de externe al germaniei naziste (Ribentrop ) si ministrul de extrne al urss rusul Molotov au inpus romaniei aceasta decizie criminala  

    In 1917 rusia a luat din romania tezaurul : 120 tone aur pe care nu l-a mai inapoiat nici pana azi . 

    Din 1945 pana in 1955 in romania a stationat armata rusiei ca ARMATA DE OCUPATIE . In toata perioada cat a ocupat romania armata rusiei a furat de la romani , a facut crime si a violat fete si femei .

    Tinand cont de toate aceste realitati care nu reprezinta propaganda americana sau NATO , ii intreb pe votantii AUR : tot cu rusii tineti ? 

    1. NU rusia a luat teritoriile Romaniei !

      uniunea sovietica ! condusa de un georgian = stalin ! 

      deci georgia ne-a furat !  

      iar ucraina = fiind o tara onesta cum zici tu = ne- a returnat ceea ce a furat URSS-ul !  

      stai ca nu-i asa !

      ucraina a continuat furtul  

      Tot cu rusii.

      Deci dupa logica mujica, trebuie sa refacem uniunea sovietica sa cautam un georgian secretar general ca sa ne putem recupera teritoriile luate cu japca...problema este cu recuperarea tezaurului ca pentru ala trebuie sa gasim un tar:-)

    Este o mascarada jalnica pusa la cale de vestici pt a incerca sa sparga unitatea economica, financiara si militara dintre Rusia si Iran!

    1. Unitatea de monolit ii spune in limba de lemn, chiar nu va mai invata nimic?

      Este vorba despre unitatea ortodoxă ruso-ceceno-iraniană.

      Cine vorbeste despre invatat?? Tocmai primate ca tine?

    Daca si aliatii Rusiei tot pe Ucraina sprijina,

    ce sa intampla pe frontul rusnac, 

    Ucraina + 30 tari NATO(cu USA !!)+aliatii Rusiei toti 

    impreuna nu au pus inca cu botul jos Rusia ??

    ceva nu e in ordine cu narativa asta !! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb