Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) a sesizat Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) că un număr semnificativ de români trebuie să plătească, anul acesta, un impozit de 44 lei pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) aferentă dividendelor de cinci lei pe care le deţin la cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF), conform surselor de presă.
ARSIT nu este de acord cu impozitul de circa 9 ori mai mare decât dividendele pe care acţionarii le pot primi efectiv sau nu.
Persoanele care au devenit acţionari la SIF-uri în urma privatizării în masă au deţineri foarte mici, existând circa 5,5 milioane de acţionari cărora le revine un dividend net în valoare de sub 5 lei, conform datelor SIF Moldova, transmise de ARSIT.
"Pentru aceste dividende, indiferent la cât se cifrează ele per acţionar, SIF-urile au obligaţia de a plăti la buget impozitul pentru venituri, indiferent dacă sumele respective sunt plătite efectiv acţionarilor sau nu. Acţionarii, la rândul lor, au de asemenea de achitat taxe în consecinţă, indiferent dacă şi-au încasat sau nu dividendele", arată ARSIT într-un comunicat.
Fiscul a transmis Caselor de sănătate aceste informaţii anul acesta, iar acţionarii pentru care venitul din dividende era venit unic au primit decizii de impunere din oficiu, expediate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru CASS aferente acestor venituri.
Deciziile de impunere stabileau debite de plată, precum şi dobânzi şi penalităţi pentru neplata acestora la timp.
"Aşa se face că un număr semnificativ de români au de plată în 2013 un impozit de 44 lei, pentru o sumă de cinci lei pe care posibil să nu o fi încasat. În consecinţă, ARSIT a trimis o scrisoare către ANAF, sesizând aspectele mai sus menţionate şi a solicitat anularea deciziilor de impunere din oficiu emise de Casele de Sănătate şi reanalizarea acestora, precum şi o modificare legislativă", se mai arată în comunicatul ARSIT.
Ultima taxă instituită a Guvernului este obligaţia de plată a CASS pentru veniturile de chirii, cu începere de la 1 ianuarie 2014.
De asemenea, proprietarii de terenuri care obţin venituri din arendă vor fi obligaţi să plătească contribuţii de sănătate în cuantum de 5,5%, la fel ca şi cei care au venituri din chiria locuinţelor.