Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat reducerea cvorumurilor necesare adunărilor generale de la SIF2 Moldova, operată prin schimbarea actului constitutiv, după modificarea legii pieţei de capital 297/2004.
Potrivit unui comunicat al companiei, statutul SIF2 va prevedea: "Pentru validitatea deliberărilor adunării generale extraordinare este necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor deţinând cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin o cincime din numărul total de drepturi de vot.
Hotărârile sunt luate cu majoritatea voturilor deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi. Decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societăţii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societăţii se ia cu o majoritate de cel puţin două treimi din drepturile de vot deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi."
SIF Moldova a anunţat că sunt în curs procedurile de înregistrare a modificărilor Actului Constitutiv la Oficiul Registrului Comerţului şi publicarea integrala a acestuia în Monitorul Oficial.
Societăţile de investiţii financiare (SIF) trebuie să îşi treacă în statute cvorumurile prevăzute în legea societăţilor comerciale, adică să relaxeze condiţiile actuale pentru ţinerea Adunărilor Generale, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, pe 19 decembrie, legea de aprobare a ordonanţei 32/2012, care aduce modificări legii pieţei de capital 297/2004 (legea 10/2015).
Condiţiile de cvorum şi de majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor, prevăzute în Legea nr. 31/1990, a societăţilor comerciale, şi invocate de cele două modificări legislative (pentru operatorii de piaţă şi SIF-uri), sunt cvorum de 25%, la prima convocare, şi 20%, la a doua convocare.
Legea 31 conţine însă şi o prevedere potrivit căreia acţionarii pot stabili, prin statute, cvorumuri diferite pentru AGEA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2015, 07:52)
Bravo SIF2 ! La SIF1 inca nu s-a auzit de chestia asta. Ei se misca un pic mai incet.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2015, 08:59)
Na ce vrei si tu, seful ,or este la parnaie si le este tare rica sa nu faca vreo greseala in perioada lui de racoare, ca doar are 25% din actiunile SIF1.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2015, 09:57)
Cred ca la SIF1 se asteapta si ridicarea pragului de 5% ca sa vedem ce hotaraste "actionarul majoritar". Pacat ca ASF nu a suspendat tot CA la SIF1 cum s-ar fi intamplat in toate tarile civilizate. Ma mir si ca i-au dat drumul la tranzactionare asa de repede, fara sa se faca un audit. De unde sa stie cel care cumpara actiuni la SIF1 ca , Azuga Turism, SIFImobiliare si alte investitii marca Bilteanu nu sunt doar niste "carcase goale".
Din pacate in Romania se poate orice. La ASF inca nu s-a auzit de Romania "lucrului bine facut". Si treaba asta cu votul prin corespondenta autentificat la notar miroase urat de tot ... asta apropo de "componenta sociala a investitiei la bursa" a domnului Ursache. Degeaba eliminati voi cele "8 praguri" ca fara investitori de retail nu o sa aveti niciodata o bursa adevarata. Presa scrie de 2 ani de marsaviile facute de Bilteanu si ASF nu s-a sesizat. Puteau macar sa-l cheme la o discutie sau sa ceara un audit. Dar nimic , au dormit linistiti ,acoperiti de lege. Daca nu intervenea DIICOOT probabil ca nu mai ramanea nimic din SIF1.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2015, 14:30)
Mare dreptate ai!!! Cu farurile indreptate pe SIF1, nu se mai abag la anliaz matrapazlacurile ;la SIF4 si sifonarea masaiva de bani de la SIF2. Macar la SIF1 au intrat in stare de inghetare, dar nici un conducator de acolo nu a solicitat ca societatea SIF1 sa se constituie in parte prejudiciata, astfel incat sa fie recuperati banii.