ASF a interzis companiei Euroins să mai încheie contracte RCA

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 august 2013

ASF a interzis companiei Euroins să mai încheie contracte RCA

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis, miercuri, să interzică temporar companiei Euroins să mai încheie contracte RCA. Totodată, ASF l-a sancţionat pe domnul Mihnea Tobescu, director general al societăţii, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei, iar domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducătorul departamentului de daună din cadrul societăţii, i-a retras avizul şefului departamentului de daune pentru această funcţie.

Interzicerea practicării de către societate a asigurării RCA este în vigoare până la implementarea de către compania EUROINS a unui set de măsuri stabilit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Măsurile se referă, printre altele la revizuirea de către EUROINS a instrucţiunilor, procedurilor sau normelor de constatare şi lichidare a daunelor, stabilirea corespunzătoare a cuantumului despăgubirilor în conformitate cu reglementările în vigoare, respectarea termenelor de plată a dosarelor de daună, informarea sau notificarea asiguraţilor cu privire la respingerea pretenţiilor de despăgubire.

Autoritatea de Supraveghere Financiară obligă EUROINS ca, în termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sancţionare, să comunice intermediarilor de asigurări interdicţia de a mai încheia contracte de asigurare RCA în numele şi pe seama societăţii. Reluarea activităţii de oferire, negociere sau încheiere a poliţelor RCA se dispune, la fel ca şi în cazul interzicerii, prin decizie motivată a Autorităţii de Supraveghere Financiară, după verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite.

În perioada în care EUROINS are interdicţia practicării asigurării RCA, societatea are în continuare obligaţia soluţionării dosarelor de daună.

Deciziile au fost luate în urma controlului inopinat desfăşurat la EUROINS în lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare şi finalizare a dosarelor de daună şi a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluţionare a petiţiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări. Controlul la societatea EUROINS a constatat, printre altele, că reglementările şi instrucţiunile de constatare şi lichidare a daunelor nu sunt adecvate, că a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii faţă de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună. Plata unor dosare de daună către păgubiţi s-a făcut cu întârziere faţă de termenele prevăzute de normele legale. În plus, controlul ASF a indentificat dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretenţiilor de despăgubire şi la motivaţia respingerii.

La sfârşitul semestrului I 2013, EUROINS Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei şi deţinea o cotă de piaţă pe acest segment de 21%. În primele 6 luni ale anului 2013, indemnizaţiile brute plătite de societate, pe segmentul RCA, au însumat 157,78 milioane de lei.

Acţionarii companiei sunt Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) - 92,3% şi mai multe persoane fizice şi juridice, care împreună controlează titluri reprezentând 7,7% din capitalul social.

La începutul anului, mai mulţi membri ASSAI, asociaţia care reprezintă interesele service-urilor auto, au cerut falimentul Euroins, pentru neplata unor sume pentru lucrări de reparaţii pe care le-au realizat pentru clienţi ai companiei. Cu unul dintre acestea, asigurătorul a clarificat situaţia, urmând ca cele două părţi să îşi continue colaborarea, au anunţat reprezentanţii Euroins.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, predecesorul ASF, a dispus, în luna noiembrie a anului trecut, verificarea situaţiei Euroins, după ce ASSAI a avertizat privind întârzierile mari la plata despăgubirilor din partea asigurătorului. CSA a solicitat Euroins să îşi majoreze capitalul social şi să accelereze plăţile restante către asiguraţi, păgubiţi şi unităţile de reparaţii auto. La începutul anului, compania a anunţat majorarea capitalului social prin aport de numerar cu suma de 15 milioane de lei, până la 118,5 milioane de lei.

Euroins: Vom lua toate măsurile pentru reluarea activităţii pe segmentul RCA în cel mai scurt timp

Euroins România face tot posibilul pentru ca setul de măsuri stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să fie implementat rapid şi eficient, astfel încât activitatea pe segmentul RCA să fie reluată în cel mai scurt timp, se arată într-un comunicat al companiei.

"Le transmitem partenerilor şi colaboratorilor noştri că sunt depuse toate eforturile necesare remedierii acestei situaţii în cel mai scurt timp. Între timp, vom comunica decizia ASF tuturor partenerilor noştri din societăţile de brokeraj cu care colaborăm şi vom lucra pentru soluţionarea dosarelor aflate în proces de analiză. Subliniem în mod special faptul că actualii clienţi ai companiei nu sunt în nicio formă afectaţi de noua decizie a ASF. Toate poliţele RCA emise de companie până la acest moment sunt valabile şi oferă protecţie asiguraţilor pe toată perioada contractuală", se menţionează în comunicatul Euroins.

ASF a decis revizuirea tuturor dosarelor de daună respinse de Euroins România

În 22 mai 2013, Consiliul ASF a hotărât sancţionarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducătorul departamentului de daune al societăţii, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei şi retragerea aprobării acestuia, precum şi stabilirea în sarcina societăţii a mai multor obligaţii, printre care revizuirea tuturor dosarelor de daună respinse de societate, pentru care termenul de prescripţie nu a intervenit şi gestionarea acestora în conformitate cu prevederile în vigoare.

Într-un comunicat de presă, ASF preciza că a "constatat unele neclarităţi în ceea ce priveşte modul de gestionare de către Euroins a dosarelor de daună RCA şi a solicitat companiei clarificări. Numărul mare de dosare de daună eliminate din rezerva de daună, apreciat drept < semnificativ > de către controlul ASF, a creat premisele unor verificări suplimentare. Corpul de control a verificat prin sondaj 22 dintre dosarele de daună respinse (dintr-un total de 12.626 dosare respinse în 2012). Controlul a constatat că în niciunul dintre dosarele verificate prin sondaj nu există o justificare legală şi temeinică pentru neincluderea în rezerva de daună a sumelor aferente".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb